Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Olvasó játszik: 10197 Fire Brigade

2011.09.07. 15:00 - tutuka

Aki valaha is játszott CITY/Town készletekkel, szinte biztosan elgondolkodott már azon, hogy megvegyen legalább egy Modular Buildings készletet. A terv aztán általában hamvába hal, vagy mert nagyon drága dobozok ezek, vagy mert éppen minden impozánságuk ellenére sem tetszenek mindenkinek. Szeli kritikájával megpróbálunk segíteni a hezitálóknak. Persze azoknak is ajánlom az írást, akik meg eszébe sem jut ilyet venni, hisz nem minden nap látni ekkora (és ilyen szép) készletet a blogon.

Ja, míg el nem feljetem: a Rescue Me (Ments meg!) rajongóknak kötelező olvasmány. A végére minden kiderül!

I. Alapadatok

Neve: Fire Brigade
Sorozatszáma: 10197
Témakör: Town (v. Factory)
Altéma: Modular Buildings
Kiadás éve: 2009
Kockaszám: 2231
Minifig: 4
Ára: 39900 – 59000 Ft-ig
 

II. Mi van a dobozban?

Nagy, nehéz, és még vastag is! A hónod alá elég kényelmetlenül fér be. Szóval vigyázz! Felejtős az észrevétlen haza-lakásba csempészés lehetősége. Ha van több, hasonló méretű dobozod otthon, közé lehet rejteni az építés megkezdéséig.( Ez nekem határozottan nem sikerült...)
Van egy sorstársam, aki a régi, meglévő, családtagok memóriájába rögzült dobozát hurcipálja üresen. Csak éppen teli viszi haza. Egyedül arra kell figyelnie, hogy ne csörögjön az „üres” doboz mikor besunnyog a szobába...

Na de! Komolyra fordítva a szót:
Kibontva 19 zacskó, 2 szerelési útmutató, 2 szürke alaplap csúszik az asztalra.
Ami meglepetés, hogy a közel húsz zacsi, csak egytől kettőig van megszámozva. 9db egyes sorszámú, 10db kettes sorszámú. Továbbá zacskókon belül is akadnak további tasakok, rejtve az apró elemeket.
Tehát nem lehet munkamenetenként kibontogatni, füzet szerint vannak szortírozva az elemek.
Ennek következtében csak nagyjából rendezkedtem, olyan sokféle kockákat tartalmaz a szett, hogy még most is válogatnám.



 

FIGYELEM: Lehet, hogy csak az én dobozomba fordult elő ez a szerencsétlen eset, azért leírom, nehogy valaki pórul járjon.
Az épületben természetesen van rúd, amin a tűzoltók szoktak lecsúszni. Ezt 2db sárga technic készletekből ismert egyenes, de hajlítható csővel oldották meg. Pont a minifigek kezére van méretezve, tehát elég vékonyak. Ezek a csövek nem zacskóba voltak mellékelve, hanem csak be voltak dobva pőrén a dobozba az alaplapok mellé!
Szinte a kukából kapartam elő újra a dobozt végső elkeseredésemben, már azt hittem hiányos a készletem. De nem, csak megbújtak a doboz valamelyik sarok illesztésében.
Precíz gyereknek tartom magam, de e két fontos elemet majdnem elbuktam a gyári csomagolás (meg jómagam) felületessége miatt…

III. Játék menet

A minifigek, és az autó az első feladatunk. (az összes egyes zacskóban volt valami, ami az autóhoz kellett…)
Szóval eléggé döcögősen indult a játék, mire megszoktam, memorizáltam, hogy melyik kupac milyen elemeket rejthet.
A tűzoltóautó a figekkel együtt kb. 1órát vett igénybe a sok kapirgálás miatt. De nem untam, nem bosszankodtam, örültem mikor felbukkant az ezervalahányszáz kibontott kockából az az egy, ami éppen kellett.

Az alsó szint elkészítése bő három órába tellett. Monoton, nagyon-nagyon összetett, kidolgozott homlokzat és oldalfal kialakítással telt ez a három óra. Brick-ek tucatjait kell egyszerre beépíteni, anélkül, hogy látnád a munkád gyümölcsét. Sokszor úgy nyel el egy marék kockát, hogy nem is látod dolgoztál vele. Főleg az elején van ez! De amikor a szürketégla pakolást meg szakítják egy-egy berendezési tárgy, vagy lépcső beépítésével, akkor már kezd megtörni a száraz építkezés, és elindul a varázs! Szabad megjegyeznem, hogy a száraz építkezéssel nincs semmi baj!

Több mint 2000 db-os készletben teljesen normális, hogy vannak szakaszok, ami nem az élvezetről, sokkal inkább az alázatról kell, hogy szóljon! Egy dögös homlokzat bizony aprólékos munka minden esetben!
Amikor kifogytunk az egyes tasakok tartalmából, jöhetnek a kettes zacsik, kezdődhet az emelet és a tető összeépítése!
Azonban kellett egy fél órás pihenőt beiktatnom, úgy éreztem magam, mint régen, három egybe matek után.


Egyes zacsik kibontva

Ámde a kettes füzet kinyitásánál már eldől, hogy ez a szakasz lesz az abszolút kedvenc!
Szintén 1000-1100db kockáról beszélünk, tehát most tartunk a felénél.
Itt is kb. három óra intenzív játék elé néztem, de ez a három óra sokkal inkább hasonlított a gyerekkori építkezéseimhez, mint az előző játék menet.
A berendezési tárgyak, és a tető építése az, ami kiteszi az idő oroszlán részét, és ez nagyon jó!
Rácsodálkozhatsz, minden apró kis fifikára, ami a kezed közt születik.
Sokkal hamarabb eltelik az idő, köszönhetően, hogy sok „frissítő” szakasszal van megtördelve a falhúzás.


Kettes zacsik kibontva

Előkészülettel, a végén a takarítással, rendrakással, közben egy-egy pihenővel együtt, bő 9-10 órát vett igénybe a szett összerakása. Srác koromban is legóztam egybe ennyit egy bögre kakaóval megszakítva…
Szép kis napom volt, szerettem!

IV. Értékelés

Minifigek: 7/10 Négy figura, egy kutya sovány zsákmány. Amennyire én tudom, a Modular Buildings család nem a minifigekről szól. Keveset is adnak hozzá, és kizárólag az „alap arcú” figurákat mellékelik a készlethez (azt hiszem!). Ez nekem akkor is fáj. Fáj, hogy nincs benne egyedi, „kópés” arcú tűzoltó, csak pont-pont-vesszőcske. Sőt, a járókelő táskás hölgy, meg egyenesen felesleges, ráadásul kinézetben fapados, mintha véletlenül pottyant volna a dobozba. Mínusz 1 pont ezekért!


Fotók: Brickset

Fáj, hogy ennyire szűkmarkú ez a nem olcsó árfekvésű készlet. Nem akarnék én tűzoltóemberke hegyeket, de plussz 2-3db figura igenis elférne a dobozban! Pláne egyedi, ritka darab… Mínusz 2 pont.
Van azonban a kevéske figura mellett egy gyanúsan érdekes darab a szettben! Ez.
Nemét illetően nem nyitok vitát, a figura nem más, mint: Tommy Gavin személyesen!!
Megszállt az ihlet, ennél fogva kénytelen voltam castinget rendezni a régi minifigeimnek.

Így történt, hogy kedvenc sorozatom magamba szippantott vulgáris, morbid, fekete lelkét leheltem a tűzoltóállomásomba!

Nézzétek a képeket!

Kockák: 10/10 A 2231 kocka ellenére korántsem nevezném elembányának! Rendkívül sokféle, különböző, sőt, véleményem szerint olyan egyedi színű kockákból áll a szett zöme, amit más készletből nem tudunk beszerezni.
Nem vitás, egyértelmű a gyűjtői vonal, tehát ez nem az a készlet, amit érdemes saját elképzeléseink céljából megvásárolnunk!

Három fontos dolog említendő itt meg.
Az első, hogy nem kisiskolás gyerekeknek való a készlet! Nem véletlen a 16+ jelzés! Második, hogy giga elemeknek nyoma sincs, leszámítva a harangtorony kissé Barbi házas tartó szerkezetét. Minden szigorúan LEGO-ból van! Még az amerikai zászló is a garázskapu felett, nem beszélve a berendezési tárgyak trükkös, mikró elemeiről! Az épület a klasszikus építőkockákra épít, de használja a modern lego minden trükkjét, technológiáját is! Nagy piros pont ezekért.
És itt kapcsolódunk akkor a harmadik, igen lényeges szemponthoz.
A blogon láthattunk igényes, ehhez a családhoz hasonlóan kiváló színvonalú MOC-okat! Láthattunk egy kiváló cikket is, ami tagolja, sőt egy pdf. formátumban csatol is egy dokumentumot, úgynevezett „fejlett építési technikák útmutatója” néven.
Szóval: A 10197-es Fire Brigade készlet - persze a család többi tagja is nyilván – a dokumentumban olvasható, „fejlett építési technikákat” tartalmaz! De nem ám hébe-hóba egy-egy megoldásként, hanem végig minden porcikájában.

Mi ebből a tanulság?
Hát csak annyi, hogy a Modular Buildings család felfogható, sőt erősen ajánlandó akár egy gyakorlati feladatként, önképzés céljából azoknak, akik nagy komolyan kívánnak a későbbiekben saját épület MOC-okkal foglalkozni, és meg szeretnék tanulni a trükkök zömét! Találkozhatunk mindennel a készletben: SNOTolással, Stud-in SNOTolással és annak minden változatával, AZMEP-el, OFFSET-el… Egyszóval sok mindennel, ami elengedhetetlen, hogy csiszoljuk lego-kulináris intelligenciánkat!
A lego nem csak építőkockák egymásra pakolása, művészet! (is lehet!) Ennek következtében jár a készletre a 10 pontos maximum!

Alábbi képeken érdemes szemügyre venni a rafinált trükköket!







 

Játékélmény: 8/10 Az épület egészének lelke, stílusa van! Cseppet sem éreztem befejezetlennek a kész művet. Nem támadt az a gondolatom, hogy kispóroltak volna valamelyik részből valamit.
Olyan parádés extrák, berendezések, ötletes megoldásokat rejt az állomás, hogy még a gyakorlottabb lego fanok is csak pisloghatnak szerintem, vagy legalábbis elégedetten hümmöghetnek.

Összegezvén a játékmenetet: elsőnek egy korrekt kis, 6 stud széles tűzoltóautó, tisztességesen felszerelve extrákkal. (sebváltó, létra, oltóheveder, komplett műszerfal…)

Aztán: Többféle kéziszerszám, tűzoltópalackok, öltözőszekrény, az öltözőben legobékából megoldott pofás kis fogas, ping-pong asztal ütőkkel, komplett konyhabútor csappal, edényekkel. Hűtőszekrény, benne kolbászok. Kanapé, komód… Bőven van mit játszanunk… Harangtorony, benne denevér… Minden, mi szem szájnak ingere!

Hidegzuhanyként azonban vonnék itt le pontot, mert a 2200 kockát bizony nyűg ebben a rendszerezési formában kezelni. A több mint húsz zacsi esztelen becsomagolása, logikátlan csoportosítása, (az autóhoz mindent ki kellett nyitni!) egy-két pillanat alkalmából sokszor eltekeri az ember torkát. Sőt a könnycsatornáját is térdre kényszerítheti. Mindig remegek MEGA készletek vásárlásánál. Mi van, ha pont az enyémből hiányzik valami? Mi van, ha futkosnom kell a hiányzó alkatrészért, hetekre derékba törve a munkámat?
Ezzel az idegesítő érzéssel eleget találkoztam az építés során. Képzeld el, amikor az összes 1*2-es Flat-Tile-t egyesével kell, felkutatnod, átnézned, mert neked csak az az egy db. kell, ami festett… Persze megoldás az elemenkénti szortírozás, de mire fel kéne kétszer annyit pakolni, mint építeni? Gyárilag kéne áttekinthetővé varázsolni a kockákat nem? Két pont levonás.

Ár: 10/10 A LEGO drága játék! Nagyon drága! Pláne hobbynak az! Felnőtt fejjel még drágább, hiszen az ember, előbb vesz meg magának jóval nagyobb és jóval több szettet, mint gyerekének. A gyerek megunja, szétszórja, iskolába becsempészi, és megteszi vele a lehető „legrosszabbat”, amit a LEGO-val tenni lehet, nem épít, nem agyal, nem MOC-ol, hanem játszik vele!
A felnőtt szíve szakad meg - egy korrekt készlet láttán pláne - ha szerte-szana gurul a parkettán, majd le a lépcsőn. Vagy amit én csináltam 88’-ban az egyik space police készletemmel: acetonnal lemostam a „POLICE” feliratot. (elkenve az amúgy érzékeny műanyagot) Miért mit csináltam volna!? Kellett a házba az anyag és kész! „-Anyu csitttt!!!”
Szóval az árat 10-es skálára tenni finoman szólva is nehéz… Súlyosan nézőpont, és anyagi helyzet kérdése.
Én már réges-rég akartam ezt a szettet. Elhatároztam, ha 40 pénz alatt hozzá jutok, nagyon boldog leszek! Az vagyok, ráadásul több mint 2000 kocka új tulajdonosa! 10 pont!

Összesen: 9/10 A minifigek, a kockák ömlesztett jellegéből fakadó kellemetlenségek, nomeg a sárga csövem majdnem kidobása miatt picit nem kerek a történet.
Ezektől eltekintve komoly, igényes, míves szetthez jut, aki befektet rá!

V. lásd még

- ezekből áll össze
- rakd össze 1. 2.
- így épül
- moduláris épületek felnőtteknek

| Összeállította: Anak |

Címkék: 2009 rescue me factory 9/10 szeli 10197 olvasó játszik modular buildings fire brigade

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr402654621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pi423 2011.09.07. 15:21:29

Fú, emlékszem, mikor én vettem meg ezt a készletet, én is próbáltam becsempészni a lakásba, hogy a párom ne lássa, de sajnos nekem is megcsörrent :) Aztán két napig engesztelhettem, amiért több órára lefoglaltam magam a kirakásával :)

Mnarko 2011.09.07. 15:48:59

"Sőt a könnycsatornáját is térdre kényszerítheti."
Ezen halálra nevettem magam. :D

Nagyon jó, lelkesítő végigjátszás! Gratula.

Llew 2011.09.07. 16:16:49

Ha-ha, a Rescue me csapat óriási lett, az megérte az egészet.

A ping-pong asztal, meg a berendezés marha jó, egyedül a régi fazonú autó nem tetszik benne.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2011.09.07. 16:37:29

@Llew: Én azt is nagyon bírtam, legjobb a létra.

rozsamarci 2011.09.07. 19:17:00

Biztos nagyon szép élőben ez a cucc, de én már öreg vagyok ahhoz, hogy fordítva építsek be kockákat a falba. Viszont csak azért is összeöntöttem volna az összes elemet :)
Ha a klasszik fejektől szabadulna valaki, szóljon bátran, mert szerintem az csillagosötös. Kicsit már unom a sok aranyfogú, behízottfejű, horpadtállú, alkoholista, csöves és egyéb realisztikusnak hitt arcot mostanában. A kétarcú figek pedig egyenesen megrémítenek.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.09.07. 20:02:15

Találtam egy 2007-es modular building-et
[link]http://www.brickset.com/detail/?Set=10190-1[/link]
Ami amúgy elég randa, de abban mindenféle arc van. A többiben amúgy tényleg a múltszázadi arcok vannak, mekkora csokkerség!

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.09.07. 20:10:44

@Yooha: 2007-es a Café Corner is, aminek az újrakiadásáért most sokan küzdenek :)

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.09.07. 20:15:44

basszus, az a szomorú a saját blogom olvasásásában, hogy szívem szerint most megvenném ezt a készletet. :DDD

Brickfan 2011.09.07. 20:39:04

@tutuka: ne fogd vissza magad, van egy fent a vaterán, 39 ezer kemény magyar valutáért, ha netán ezen múlna. :)

Brickfan 2011.09.07. 20:42:23

Nagyon jó végigjátszás, és külön tetszik, hogy nem is annyira az egyes részek bemutatására fókuszál, hanem az építés "nyűgje" is átjön a leírásból. 10 órányi kőkemény építés után egy 30X30X30 centis valami a végeredmény - itt azán lehet komoly legogörcsöt kapni, de a végeredmény nyilvánvalóan kárpótol.

Nagyon bájos épület, de a gatyája is rámegy annak, aki ezt a sorozatot be akarja újítani. Hány épület is van ebben a sorozatban? Mostmár lassan 10 körül jár, nem? (sosem számoltam össze)

Csodás végigjátszás, jó volt olvasni, grat hozzá!

Brickfan 2011.09.07. 20:49:35

utánanéztem, mert felkeltette az érdeklődésem:
Jelenleg 6 elemű a modular building lista
www.bricklink.com/browseList.asp?itemType=S&catString=710

darabja 40-50k HUF, összesen 250-300k HUF a 6 db épület.
Végülis, ha úgy nézem, hogy 1 nm ingatlan (valódi) kb ilyen áron mozog, a 6 épület kb 1 négyzetméteren elfér, lehet választani :)

devDavid · http://blog.hu 2011.09.07. 21:02:43

6.5 órát építettük a párommal, zseniálisabbnál zseniálisabb megoldások, folyamatosan! Belső rész fantasztikusan ötletgazdag, pingpongasztal teniszütőkkel, hűtő... a külső falról nem is beszélve! nagyon-nagyon örültünk neki, hatalmas élmény volt rakni, és gyönyörűen mutat a polcon. Megéri gyűjteni rá! 40e -ért még nem is sok, ennél csak több lesz, minél későbbre halogatjátok :(

üdv,
kisPocok

devDavid · http://blog.hu 2011.09.07. 21:03:46

@Brickfan: market olcsóbb és csúnya is (szerintem), máris spóroltam vagy 30-40 ezret! :D Caffe Corner beszerezhetetlen lassan és k. drága :/

üdv,
kisPocok

Brickfan 2011.09.07. 21:09:42

@devDavid: akkor a Caffe Corner árban kompenzálja amit a market-en megspóroltál. És az 1 nm lakóhelységben még egy kis terület is felszabadul. Színtiszta nyereség, ezt akár otthon is le lehet így vezetni ;-)

Brickfan 2011.09.07. 21:14:21

@devDavid: Tessék mondani, ez a Cafe Corner áránybú' van? :)

Elképesztő árak vannak itt kérem szépen, és még csak nem is 20 éves készletről beszélünk. Mi a manóért ilyen drága ez?

Lehet megérné befektetni 1-2 ilyen készletbe? 40k megvenni, 120k eladni 3 év múlva. 3 év, 200% profit elég jó megtérülés, és még csak nem is durván kockázatos. Pénzpiacon ilyet csak közepes-durva kockázat mellett lehet elérni...

Longeye 2011.09.07. 21:24:30

Hú de facsarodik most a szívem! Szuper jó a készlet, meg a végigjátszás is. Sajnos nekem is túl drága lenne ezt így egyben megvenni, úgyhogy csak távoli csodálója maradok...egyenlőre. Majd jövőre esetleg, ha lefut a Taj-Mahal projekt, akkor talán beindítom ezt.
Jut eszembe, ha valakit érdekel így állok vele:
Kb nyár eleje óta gyűjtögetem a kockákat.
90 féle elemből már mind megvan
29 féle elemből hiányos a készlet
37 féle elem teljesen hiányzik
Úgy durván azt mondanám, hogy 67%-os az elkészültsége. Van még rá kb. 3 hónapom. Remélem sikerül addig összevadászni. Ebben a készletben nincsenek egyedi, vagy különleges elemek szerencsére.

Egyébként meg néha az embernek szerencséje is lehet. Még két hete sincs, hogy hozzájutottam az Emerald Night-hoz 12000 Ft-ért (+2000 Ft szállítási költség) Igaz, csak a mozdonyhoz, a két építési füzethez, meg a 3 minifighez, vagyis kocsi az nincs hozzá, viszont vadonat új, eredeti Lego-s zacsikban.
Szóval nekem már megvan az idei karácsonyi ajándékom ;o)

Longeye 2011.09.07. 21:31:35

@Longeye: Ill kocsi van hozzá, a szerkocsi.

Ja, és én is többször jártam már úgy, hogy a csomagolásban maradt egy-egy elem...de mindig sikerült kihalászni még kukaürítés előtt...

Brickfan 2011.09.07. 21:32:15

@Longeye: Gratula, sok sok kitartást az alkatrészek vadászatához.

Pusztán kíváncsiságból érdekelne, hogy így, alkatrészenként vadászva, az egyes csomagok (külföldről?) postaköltségével együtt is jobban jársz, mintha egyben megvennéd a szettet?
Egyébként új elemeket rendelsz, vagy akár használtat is? (mintha írtad volna, hogy a színhelyesség nem feltétlenül elvárt a takart részeken, de lehet, hogy nem jól emlékszem)

2011.09.07. 21:45:40

40.000 ft jó ár érte... ennél több azonban rablás (igen, a 40.001 is az :))

Longeye 2011.09.07. 22:14:40

@Brickfan: Még nem mertem kalkulációt csinálni, de eddig az az érzésem, hogy nagyjából annyiba fog kerülni, mintha egyben megvettem volna az egészet.
Eddig két esetben alkudtam meg a színcserével. Valahová a főkupola alá kellene 4 db világoszszürke nyújtott tetőelem, de csak sötétszürke volt itthon és 3 stud hosszú, bütykös végű technik tengelyből is sötét tan színűt használtam a most nem is tudom milyen színű helyett.
A költségeket nagyban csökkenti, hogy ez a készlet nem tartalmaz nagyon spéci elemeket, ill. sok alapelem van benne, azokból meg volt itthon. Másrészt az elemek egy jó részét használtan vettem. Főleg ott, ahol nem látszanak. De egyébként azokban az elemekben is akad használt, amikből iszonyat sok van (pl. 200-300 db), mert ezeknél szerintem nem tűnik fel 20-30 használt elem.
Azt is hozzá kell még tennem, hogy kifejezetten jó tapasztalataim vannak használt elemekkel kapcsolatban a BL-ről. Még sosem kellett fehéríteni azokat, sosem volt cigifüstös vagy megrágott darab közöttük. Látszott rajtuk, hogy használtak persze, mert enyhén karcosak voltak, vagy koszosak, de a koszt le lehetett mosni sima vízzel is.

Hunter Thompson 2011.09.07. 22:19:33

@Longeye:

Éppen kérni akartam, hogy számolj be, hogy áll a TM project :)

Amit hirtelen nem értek; a BL-es boltokban - ahogy láttam - nincs túl sok egy-egy alkatrészből, tehát elég esélytelen egyben megrendelni adott típust. Nem növeli ez az egekbe a postaköltséget?

pragmaP 2011.09.07. 22:42:00

@Hunter Thompson: Vannak nagy BL-boltok, ahol több száz van bizonyos alkatrészekből, és vannak közös rendelések, amik csökkentik a postaköltséget. :)

Longeye 2011.09.07. 22:44:03

@Hunter Thompson: Igen, elég lényeges kérdésre tapintottál. A mennyiség és a távolság. Nyilván Európából érdemes rendelni a postaköltség miatt, de itt magasabbak az árak.
Én úgy csinálom, hogy kiválasztok egy elemet, amiből nagyon sok kell és viszonylag drága is. Megnézem hol áll rendelkezésre belőle elegendő és persze így hol a legolcsóbb. Onnan megrendelem és ha találok még ott mást is, amiből csak néhány darab kell, vagy más elemből, amiből sok kell, de nagyon jó áron van néhány, akkor azt is megrendelem egyúttal. Szoktam még azt is figyelni, hogy ha van leheletnyivel drágább, de európai eladó, akkor inkább tőle vásárolok.
No meg persze szem előtt tartom az aktuális anyagi keretet, meg a várható postaköltséget is.
Biztos nem ez a legjobb algoritmus, de ehhez nem kell olyan sok idő...

Jah! Még ezt el akartam mondani: Amikor megjött az Emerald Night és megnézte a feleségem az építési útmutató hátulján a Taj-Mahal-t azt mondta:
-Így már nem is tetszik annyira...Kicsiben sokkal jobban nézett ki...

Darth Brick 2011.09.08. 00:18:15

Na ez a készlet nem tetszett soha, a végigjátszás, ill. az építési útmutató megtekintése után: nekem mégis csak alkatrészbányának kellene... az útmutató nagyon tanulságos-élvezetes "olvasmány" a cikk úgyszintén.
A hazacipelésről a Medieval Market jutott eszembe:
Garázsba kibont, zacsik néhányasával hazacsempész.... tisztára mint egy zugpiás :D

pi423 2011.09.08. 08:40:23

Ezeket a Modular Buildingeket addig érdemes megvenni, amíg még a lego árulja őket, mert utána horribilis lesz az áruk. A green grocert is február környékén hagyta abba, és a bricklinken már 20-30 ezerrel drágábban lehet csak megvenni.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2011.09.08. 10:12:15

Ments meg! involválása - ötös! Jó kis készlet, de tényleg elfért volna még pár fig. De szerencsére ez könnyedén orvosolható, a bolhán 200 forintért dobják utánad a tűzoltókat!

rixman 2011.09.08. 12:36:01

Nadzson-nadjon jó a leírás!
Na de kidobni a dobozát?
Nekem nincsenek ekkora készleteim, de a kicsiket is sajnálom szét szedni egy idő után.
A 22-es csapdája, hogy egy régi családi házba költöztem, hogy legyen hol játszani, és most viszi a pénzt a családi ház, és csak úgy belefacsarodik, a szívem egy-egy ilyen leírásba.

uniqm 2011.09.08. 14:00:03

A leírás tényleg nagyon jó.
Az a baj most kedvet kaptam ehhez a készlethez.
Viszont kicsit sokba kerül....
Meg vitrinem sincs még...
Még gondolkodom rajta.

Brickfan 2011.09.08. 19:22:38

@Longeye: látatlanban azt gondoltam, hogy biztos olcsóbban kijön a történet így, főként ha általános elemekről beszélünk. Így viszont benne van a vadászat "izgalma", és az, hogy a költségeket szét tudod dobni hónapokra, nem egyszeri kiadás

Brickfan 2011.09.08. 19:28:31

@pi423: arról vajon honnan lehet értesülni, hogy egy készlet gyártásával mikor áll le a lego? Nem csak modular building esetén, hanem úgy általában? Van erre vonatkozóan valami hivatalos infó? Mert jogos, amit felvetsz, de nyilván lehet optimalizálni a beszerzést, ha tudom, meddig van még lehetőségem megvásárolni...

Brickfan 2011.09.08. 19:39:56

Egyébként dobozt kidobni, főleg ilyen készletét vétek... Ha valaki hosszú távon megtartja a készletet, és van helye laposra hajtogatva megtartani, kifizetődő dolog, mert pénzt ér. némelyik doboz évek múlva akár többezer forintot is, és ez komoly! Maga a készlet is többet ér, ha doboz/leírás adott hozzá. Betegek ezek a lego gyűjtők (magmat is beleértve) ;-)

Rékocs 2011.09.08. 19:59:01

@rixman: Ez most komoly, hogy azért költöztél családi házba, hogy legyen hol játszani? :-)) És a játszás alatt csak a legózás értendő vagy van egyéb helyigényes hobbid is? (Pl. makettezés, modellezés stb.)

Amúgy tényleg, egy ilyen készlet dobozát kidobni vétek szerintem is.

Tetszik nagyon a végigjátszás, köszi Szeli!

Longeye 2011.09.08. 20:01:37

@Brickfan: Gyorsan csináltam egy összesítést, mert már én is kíváncsi voltam hogyan állok vele:
Eddig az egész kb. 70.000 Ft-ban van benne, ami 9 megrendelés között oszlik szét. Ebből a szállítási költség 14.000 Ft körül van.
Ha 100.000 alatt tudok maradni, akkor már elégedett leszek vele, mert kb ennyi volt a S@H-os ára is.
Most BL-en az új és a használt készletek is 120.000 Ft körül vannak. 2-3 év múlva lehet érdemes lesz eladni...?
És veszek helyette egy tűzoltó állomást ;o)

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.09.08. 20:03:19

@Longeye: amikor teljesen összeáll a dolog, megírhatnád a történeted a blognak!

Longeye 2011.09.08. 20:16:26

@tutuka: Uhh...hát majd gondolkodom rajta...de legalább is jegyzeteket lehet érdemes lenne írni a dologról, mert van néhány tanulságos dolog a beszerzések körül...szerencsére messze még a Karácsony ;o)

rixman 2011.09.09. 08:25:01

Köszönöm, az érdeklődést, főleg egy ellenkező nemtől esik jól.
Kedves Rékocs sajnos gyűjtöm a könyveket is (banános dobozba), gyűjtöttem a Playmobilt is(van már zacsis is a Müllerben), és hát a LEGO, meg egy pár patinás dolog, mint Pl. ágyúgolyó, birodalmi cégéres formatervezett porcelán csésze, más mütyürök-lassan megőrülök.
Főleg attól, hogy kényszeresen megnézem azokat az albumokat, amiket Rékocs is kigyűjt.
Ráadásul, még el is mentem, hát ha jó lesz az ötlet valamikor.

Brickfan 2011.09.09. 22:04:14

A végigjátszás alapján annyira megtetszett ez a készlet, sőt, az egész sorozat, hogy most azon sakkozok-számolok-osztok-szorzok, hogy hogyan is lehetne szert tenni rá. Egyrészt az építés élménye miatt, másrészt tényleg nem rossz befektetés.

Ráadásul az asszonynak is tetszenek ezek a szettek.

Tutuka, utálom a blogodat ;)

AmyS 2012.01.04. 21:26:59

...viszonylag gyorsan, nem egészen 3 óra alatt raktam össze úgy, hogy ez az első készletem gyerekkorom óta - kb 20 éve volt utoljára lego a kezemben ez előtt a készlet előtt.. :) bontatlanul vár még a pet shop, a grand epidorium, meg a kis hippibusz, talán hétvégén elkezdem azokat is :) kepfeltoltes.hu/120104/Photo0451_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

AmyS 2012.01.04. 21:41:48

@tutuka: ...dolgozom, pénzt keresek és extrákra (is) költöm.. :) más meg cigizik, iszik, szórakozik, stb... egyébként a tűzoltóságot karácsonyra kaptam és annyira megtetszett, hogy megrendeltem a többit hozzá... nem tudom miért olyan hihetetlen, hogy nem csak csórók léteznek....

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.01.04. 21:46:05

@Lili.hu: jaj, félre ne érts, én őszintén irigyellek, nem pedig irigységből :) (értsd: elképesztően lennék a helyedben!)

AmyS 2012.01.04. 21:52:29

@tutuka: semmi gond :) csak olyan fura és egyben elkeserítő, hogy ha valakinek kicsit jobb az anyagi helyzete, el kell titkolni, mert különben rögtön azt feltételezik, hogy nagyzol, hazudik... én csak örömömben írtam ide, mert olyan szépek ezek a készletek és olyan jó, hogy megvannak... :)

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.01.04. 22:08:59

@Lili.hu: ez itt nem szokott probléma lenni, megnyugtatlak. sokan vannak/vagyunk, akik látszólag vagyonokat költünk a cuccra. szóval ne aggódj, az én "beszólásom" is csak egy rossz vicc volt. elnézést.

AmyS 2012.01.04. 22:13:38

@tutuka: semmi gond, csak még új vagyok itt és nem ismerem a 'viszonyokat' :)
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...