Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Olvasó játszik: 7636 Combine Harvester

2011.04.21. 09:00 - tutuka

Bár még odébb van az aratási szezon (az árpát is csak június közepe táján kezdik, ha jól megy minden, és jól is rémlik), Haynau kombájnos végigjátszása nem várhat tovább a sorára, hátha még segíthetünk valakinek a célszerszám kiválasztásában.

Elkapott a lego-láz. Harmincegynéhány évesen. Ti tehettek róla, kellett ilyen jól olvasható, klassz blogot csinálnotok! Miután tutuka a traktoros posztjában egy félmondatban eléggé megsemmisítő véleményt mondott („a kombájn egy ostoba, gigantomán, semmire nem használható valami”), alant egy többé-kevésbé ellenvélemény a 7636-os arató-cséplő gépről – szép magyar szóval: kombájnról.

Róttam a boltokat, karácsony után. A 3221-es lego-kamiont szerettem volna beszerezni, sehol sem volt. A polcon viszont rendre ott gubbasztott – mit gubbasztott? terpeszkedett! – egy termetes doboz, kombájnt rejtve. Aztán megelégeltem és lecsaptam rá. Hogy miért? Lásd alant.

(Előre is elnézést kérek az összes Józseftől aki a blogot olvassa, a "Traktoros Jóska" kifejezés gyerekkoromból származik, fogalmam sincs, kitől. Igazi végigfotózás sem volt, mert utólag írtam ezt a posztot, inkább részlegesen szétkaptam a kész modellt.)

I. Alapadatok

Név: Combine Harvester (Kombájn)
Sorozatszám: 7636
Témakör: City
Altéma: Farm
Kiadás éve: 2009
Kockaszám: 360
Minifig: 1
Ára: kb. 8.000,- Ft-tól.


| Kép: Brickset |

II. Mi van a dobozban?

Kezdjük a dobozzal: leárazva vettem a készletet, a doboz eléggé viharvert – az élek kirojtosodva, egyikükön ráadásul szakadás. Na de mindegy, a tartalom a lényeg: három nagy zacskó, bennük több kisebbel, hat hosszú vékony rúd (technic-tengely) összegumizva, és – te jó ég – egy matrica-lap. A leírás megér egy misét: röpke 70 oldal, a mérete A4-es. Ahá, szóval a leírás sikeredett nagyra, ezért szenved a doboz nagyzási mániában? A rövid összemérés azonban mást mutat: pár milliméter híján a leírás keresztben is beleférne a gigantomán méretű dobozba.


Viharvert doboz


Összesen 360 kockából ill. alkatrészből áll, a legszembetűnőbbek a óriási méretű kerékgumik és az arató-dob vázaként szolgáló hatszögű elemek.
A matrica-lap viszont hiányos, nem hiába szólt a kedves eladónő a viharvert doboz láttán, hogy ha hiányozna valami, ne őket keressem fel, hanem a LEGO-hoz forduljak. Később kiderült, hogy az egyetlen hiányzó matrica (pont azt lovasította volna meg valaki a boltban?) nem is hiányzik – nekem legalábbis nem: egy túlméretezett búzakalász-matrica , a gép anélkül szerintem ugyanolyan jól mutat. Matricázni amúgy is elég utálatos, szerintem...

III. Játékmenet

Régi-új legósként öröm volt összerakni, tetszik a számomra gyerekkoromból teljesen ismeretlen ötlet, hogy számozott zacskókból lehet modulonként összeépíteni a modellt. Atz elsőből a minifig és a kombájn karosszériája jön ki, a másodikból a vezetőfülke, az aratódob tartója és a hátsó tető, a harmadik zacskóból maga az aratódob és apróbb kiegészítők. Adtak még hozzá négy 2x3-as sárga bricket is, szalmabálaként – de erről később.

Az összerakást persze a minifiggel kezdjük, rögtön kap is a kezébe egy piros kriglit: „Igyá’ Jóska, közbe’ mink összerakjuk!” Jóska ledönthet egy-két korsó hideg szőkét, az összerakás (fotózással, írással, némi háttérzaj-TV-nézéssel és matricaragasztás-szenvedéssel) egy szűk órát vett igénybe.


Készül a gép, Jóska az első korsót dönti le
 

Az óriásgumik felnire passzolása picit babra munka, elvégre a gumiperemnek a felni hasadékába kellene passzolnia. A maradék könnyen megoldható. Az oldalsó díszmatricákat viszont jobb lett volna összerakás UTÁN felragasztani, szerencsére nálam nem csúsztak el annyira, hogy feltűnően rontana a látványon. A füzetke hetven oldala kell is, most már látható: a nagy gép egy oldalra legfeljebb kétszer fér fel. Sajnos pont olyan lépéseknél hiányzik egy-két nyíl, ahol nagyon segítene, mert különben hosszú percek telnek el azzal, hogy az ember tanácstalanul hasonlít össze két egymásra következő rajzot: hol a különbség, milyen brickek következnek? Van a kasztnin néhány szép részlet, például a hátsó felmászó/létraféleség és az élethűen, ívesen kialakított farrész.

A gép maga robusztus, már az első modul után látszik: ez bizony egy monstrum. A második modul egyik része a vezetőfülke, ezt szerintem nagyon jól eltalálták: a berendezés spártai (ülés, kormány, belső világítás és slussz), na de itt munkagépről van szó, nem szeretni kell, hanem dolgozni vele.


Szép a vezetőfülke, van is mit ámulni rajta
 

Van viszont kétoldalt fellépőrács (jaj, matricák!), létra, fényszóró nemcsak lent, hanem tetőmagasságban is, valamint két sárga villogó a tetőn. A fülke mindkét oldala hátra nyitható – a melegben sok szaki alapból nyitott ajtóval vezeti a kombájnt – , mellesleg a fülke egész első üvegezett ablaka felnyitható, hogy be lehessen helyezni a minifiget. Ja, a krigli (illetve bögre, ízlés-gusztus szerint) is elfér. Külön poén, hogy a fülke mögött egy matrica hirdeti a gép számát - ami pontosan egyezik a készlet sorozatszámával! A tetőrészen több dob, kisebb kütyü is elfér, a hátsó rész teteje levehető. Ide illenek a „szalmabála-brickek”: felül betesz, alul kipotyog. Ezt a gyártó funkciónak tünteti fel, szerintem eléggé béna ötlet, nem túl életszerű. Gyerekek talán eljátszanak vele, de néhány próbálkozás után szerintem ők is beleunnak.

 
Vezetőfülke, készen, beépítve - nyalánkság!

Az utolsó rész főleg az arató-részről szól. Irdatlanul széles darab, 32 stud széles. Ezt bizony komolyan meg kell erősíteni, hogy a két 4x10-es és két 4x6-os plate statikailag elbírja.


Embermagas aratódob

Maga az összeszerelés nem túl bonyolult, egyedül a recés csövek (erre van „szaknyelven” kifejezés?) tengelyre húzása macerás egy kicsit. Ügyelni kell ezen felül, hogy milyen szögben helyezzük fel a tengelyre a négy hatszögletű küllős lapot, különben nem lehet rájuk felpattintani a hat vékony tengelyt – amiket szerintem a leírással ellentétben inkább a központi tengely elkészültével érdemes feltenni, mert különben az egyik oldalon kilógnak, a másikon túl rövidek.


Oldalnézet, Jóska vidáman integet 


Elölnézet a kész gépről - szép, arányos külső

„Kész a gép Jóska, gyühetsz, vár a búzatábla!” – „Várjá’ má’ Miska bá’, csak gyorsan kiiszom a sört!”


Nagyvárosi rokon látogatása:
a smartos juppi még a tetőre állva sem éri fel a vezetőfülkét

IV. Értékelés 

Minifig: 6/10. Szimpatikus agrársofőr, de egyenfejjel, egyensapkával. A sapkától a szemöldök viszont helyből nem látszik. Világoskék ing, sötétkék köpeny – és hozzá érthetetlen okokból bézs nadrág!? Na Jóska, ez gyorsan össze fog koszolódni, ha a gépen felmászol! Persze lehet, hogy amerikai farmerek ilyen melósnadrágot hordanak?


Kép: Bricklink
 

Kockák: 8/10. Meglepő, hogy mennyi standard brick (azok a jó öreg 4x2-esek!! hozzá alap slope-ok, plate-ek tömkelege) van a készletben. Főleg zöld és fehér színek dominálnak (ettől gyerekkoromban odalettem volna, akkoriban csak az alaplapok voltak zöldek!), némi szürke színekkel, pár sárga és piros színfolttal – de ezek csak a könnyebb összerakás végett lehetnek a szettben, összerakva gyakorlatilag sem pirosat, sem sárgát nem látni. Van persze bőven speciális elem is, főleg az aratódob darabjai, és a négy zöld, fülkeablakból vedlett oldallemez – ezeket nehéz lesz máshová beépíteni.

Játékélmény: 8/10. Aki összerakni szeret, annak talán kevesebb, aki a látványt szereti, annak lehet 10 is. A szalmabála-funkció szerintem hülyeség, de ha lassan gurítva a gépet látja az ember, hogy milyen szépen forog az aratódob - akkor már majdnem 11!

Ár: 4/10. Hát, 42,99 euró nem éppen jutányos ár. Ha nem viharvert doboza miatt láttam volna, meg sem veszem. Sőt: még a 30 euró sem olcsó – ha nem bukkantam volna pont karácsony után olyan ajándékutalványokra, amiket akár játékboltban is be lehet váltani, viszont az év végén, azaz pár nappal később lejárnak... Így már érdemes volt megvenni.

Összesen: 7/10. A gép tényleg egy monstrum. Nem tudok viszont tutukának igazat adni: méreteiben, arányaiban nagyon eltalált modellről van szó. Persze mondjuk a tartálykocsihoz mérve nagynak tűnik – a minifighez mérve viszont megdöbbentően arányos! És nem holmi közép-európai pöttöm kombájnt kell szem előtt tartani, hanem egy megtermett John Deere-t, ami az USA közép-nyugati síkságán arat a sokmérföldes búzatáblán. Az egyetlen, ami a modell ellen szólhat, az a készlet ára. Meg esetleg helyhiány a vitrinben.

V. Lásd még

- tutuka is próbálkozott valami kombájn-félével, mikor nagynak találta ezt a készletet
- a Technic nagytestvér kritikája a blogon
- Nagy farmügyi áttekintés a blogon
Elemlista
Építési útmutató
A termékcsalád további készletei

Címkék: kritika lego 2009 city farm 7/10 7636 haynau combine harvester olvasó játszik

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr62568219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabesz_1985 2011.04.21. 10:09:46

Nekem valahogy a gép vége nem tetszik; ahogy elölről hátrafelé haladunk mintha elfogytak volna a kockák meg a tervezési kedv is a végére. Egyébként tényleg Amerikában divatosak ezek a csapott fenekű kombájnok Európában és Magyarországon kedveltebbek a klasszikus nagy kidobónyílással rendelkező típusok. Én egy kicsit magasabbra és hosszabbra építettem volna, persze ez több kockába kerülne és rontana a költség hatékonyságnak.
Ja és a vezetőnek és kantáros kertésznadrágot adtam volna. Az összes kombájnos akit ismerek ilyet hord, mindenképpen sötétebb színűt az olajfoltok miatt.Szívesen megvenném, de ennyi pénzért inkább Techniket.

Amúgy remek a végigjátszás! Még több ilyet!

rozsamarci 2011.04.21. 11:02:36

Nyilvánvalóan nem citybe való cucc az arányai miatt, de pont ezért viszont agrárügyileg meg kötelező vitrinmodell, pl. a mezőgazdasági múzeumban mutogathatnák, biztos nagy sikere lenne.
A fickó ruházata szerintem sem pont ide illő, viszont azt meg máshol kiválóan lehet hasznosítani, szerintem remek darab!
A smartos kép is csúcs, legalább tudjuk hová tenni méretileg a gépet :)

És tutuka korábbi "fölöttem lakó kedves fotós lány" projectjéből mi is lett? :D

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.04.21. 11:10:10

@rozsamarci: ahhoz kérlek erőt kellene vennem magamon és leózni. ő mindig mondja, hogy fotózna :D

Haynau (Sons of Monarchy) 2011.04.21. 11:17:19

Köszi a pozitív visszajelzéseket, lesz itt még végigjátszás - pláne ha a karib-tengeri sorozat is befut végre... A kombájn egyébként vitriben szólómodellként kimondottan jól néz ki, city-be én sem tenném...

@tutuka: mi is most a projekt - a fotózás vagy maga a "kedves fotós lány"? ;)

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.04.21. 11:24:33

@Haynau: nyilván a fotózás. bár a lány felettébb csinos, nem éppen az esetem :D

Haynau (Sons of Monarchy) 2011.04.21. 11:28:32

@tutuka: Így már értem. Csak a kétértelműségek kizárása végett kérdeztem... ;)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.04.21. 12:37:55

Nem is tudtam, h van olyan készlet, amiben a zacskók számozásai egy-egy modulra utalnak. Én még nem vettem észre semmilyen összefüggést a számok és a szerkezet darabja közt. Pedig logikus lenne, bár sokan úgyis azzal kezdik, hogy összeöntik a zacsikat.

Amúgy jó kis darab, már-már technic, hisz van is benne alkatrész bőven belőle ha jól látom.

Amúgy a számok mindig a sorozatból jönnek, sőt, mint a múltkori filmből megtudtuk, ha betű is van, az szinte biztos a tervező monogramja! 8-)

2011.04.21. 12:46:18

szerintem ez egy igenis szép modell... bár pirosban hungarikumosabb lenne :D

Anak 2011.04.21. 16:58:21

Nekem is megvan, mert kellett a farm kollekciómhoz, de ezzel tényleg nem nagyon lehet játszani, inkább csak dísznek jó. Szép nagy és terebélyes jószág.
Ha a Farmhoz tartozó kék trakesszal pótkocsitól párhuzamosan melléparkolok, az adagolócső gyári beállítás mellett nem ér el a trélerhez....ennyire széles az aratódob.

Llew 2011.04.21. 17:17:10

Megint kapok majd a pofámra, hogy mit precízkedek itt, mikor ez csak játék, de az aratódobot azt nem vágóasztalnak hívják becsületes nevén?

Gabesz_1985 2011.04.21. 17:59:36

@Llew: Vágóasztal vagy adapter, a recés izé pedig a behordócsiga, amihez pedig az adapter csatlakoztatva van az a ún. ferde felhordó

Anak 2011.04.21. 19:20:12

"Jaj képzeld el mondtam már?
A múltkor, jó múltkor, volt a televízióban egy kombájn...
...nem nem kombájn
…már most fáradok látod ?!
Nem kombájn volt, hülyítették a melóst…
Kampány az volt…"

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.04.21. 21:52:24

Most, hogy megint megnéztem a képeket rájöttem, h leginkább a korsót nem értem. Az minek?

BorZol 2011.04.21. 22:39:18

@klarky: Leöblíteni a poros munka után a kiszáradt torkát Józsinak.

A mai kombájnok a vágóasztalt húzzák maguk mögött közúti haladásnál! Ezzel is el lehet ilyet játszani?

A legmodernebb kombájnban légkondi ,GPS, és az aratáshoz olyan fed. komp is van, hogy azt is megmutatja mennyit arattál annak % -os összetevőit, hektárt mindent... A géphibákat pedig szigorúan jelzi..
A műszerfal bővülhet nem gond az.

Erre a készletre gondoltam többször is a minap.....
Szerintem passzolna a Farm-hoz. Giga vagy sem az igazi is az. Jöhet a LEGO szántóföld 48x48-as lapjai telis- tele:
www.bricklink.com/search.asp?itemID=760&colorID=3

Rékocs 2011.04.22. 08:32:00

@Anak: Ez telitalálat ide :DDD

Haynau (Sons of Monarchy) 2011.04.22. 09:13:46

@Anak: "Te haver, figyelj, képzeld el..." Néha megdöbbenek ,hogy még mindig (megint?) mekkora aktualitása van Hofi szövegeinek...

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2011.04.23. 13:11:35

FYI: A kispesti Intersparban kb. február eleje óta 6.700 Ft ez a készlet. Hónapok óta 4-5 doboz árválkodik a polcon, nem nagyon viszik. Egy darabig én is kacérkodtam vele, de meggyőztem magam, hogy csak a polcon porosodna összeépítve.

Konstans 2011.04.23. 15:28:46

Gondolom a legelején lévő tárcsákat nem tudja felkapni ha esetleg kimenne Lego City aszfalt útjaira. Vagy ha fel is venné az egészet orra bukna

Seamanbandi 2011.08.26. 11:09:56

húú ezzel aztán lehet embereket is aratni

Tomok 2018.10.20. 08:14:05

Ilyet szeretnék venni gondolom csak használtban lehet, tud valaki segíteni?
Segítséget előre is köszönöm!

TT

Mnarko 2019.05.23. 21:32:42

A Bricklinken találsz újat is, meg használtan is.
www.bricklink.com/catalogPG.asp?S=7636-1&ColorID=0
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...