Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Kiküldött tudósítónk jelenti: Thaiföld

2012.03.13. 08:20 - tutuka

Már másodszor jelentkezik blogunk Thaiföldről. Míg legutóbb Zed turistaként futott bele még távol-keletibb klónokba, Zensual rezidensként számol be egy helyi kiállításról.


Ha a Legó kapcsán Ázsia kerül szóba, sok olvasónak biztos a klón jut először eszébe, nem is alaptalanul. Pedig pl. itt Thaiföldön erős jelenléte van a Legónak is: reklámjaik thai nyelven mennek, a boltokban a legújabb készletek kaphatók, és egy-egy hivatalos Legó kiállításba is belefuthat a szerencsés gyerek vagy AFOL.

Én is így botlottam bele a hangzatos nevű “LEGO & Emporium World Momentous Landmarks” kiállításba, mikor egyik nap egy bangkoki plázában kerestem menedéket a januári hőség elől.

Az ott egyébként nem a Bermuda nyolcszögletű változata, hanem oda beállva lehetett fényképezkedni.

A kiállítás középpontjában egy 6x8 méteres terepasztal állt, rajta legóból készített világtérképpel és egy-egy ország jellegzetességeinek modelljeivel.

A méretek jobb érzékeltetéséhez képzeljétek el, hogy az a sok kis kék négyzet mindegyike egy standard 32x32-studos kék alaplap.

A terepasztal mellett néhány nagyobb léptékű modell volt külön bemutatva. Ezen kívül még egy pódium, bolti legó készletek és egy építőrészleg alkották a kiállítást.

A terepasztalon az alapul szolgáló színes földrészek részletesen ki voltak dolgozva és profi MOC-hangulatot árasztottak. Ezzel szemben a modellek többségére és az egész elrendezésre inkább a játékosság volt jellemző. Nekem különösen az eldugott, apró poénos jelenetek tetszettek, mint például ahogy Afrikában a mikrofig bushmanok a fák rejtekéből figyelik a Duplo elefántokat.

Ennyi strucc láttán nem is gondolná az ember, hogy az csak egyetlen gyári készletben elérhető figura.

Ez a méretbeli eklektika egyébként az egész kiállításra jellemző volt: a mikrofigtől a legókockából épitett emberekig minden méret megtalálható volt, de valahogy mégse tűnt bizarrnak az összhatás, talán a tárgy miatt. Gondoljatok csak a régi hajós térképekre, ahol földrész-méretű viziszörnyekkel és passzátszelet fújó óriás angyalkákkal töltötték ki a nagy üres részeket.

És ha már a hajózásnál tartunk, ez a kiállítás akár a Legó csatahajók képes történetét is összefoglalhatta volna: a nagy üres kék terület feldobására szinte az összes nagyobb gyári hajós készletet felhasználták, csak az Imperial Flagship-et hiányoltam. Jó kis nosztalgiás érzés volt a régi szetteket így együtt látni, bár egy kicsit csupaszon mutattak a minifigek nélkül:

Nekünk ez a kékvitorlás van meg... micsoda élmény volt ezt gyerekként összerakni!

Állatokból is volt bőven: a teljes tengeri fauna és a szárazföldiek többsége is megtalálható volt. Nem írom le külön, hogy mi hol; meghagyon Nektek a felfedezés örömét. ;-)

Maguk a modellek ízlésesen voltak összeválogatva, szerintem jól eltalálták az egyes országok ismert jellegzetességeit. Itt nem várt nagyobb meglepetés, inkább az volt érdekes, hogy a tipikus nyugat-centralizáltság helyett az ázsiai (vagyis saját) régiókra fektettek nagyobb hangsúlyt a készítők (akik között egyébként a helyi T-LUG legoklub tagjai is szerepeltek). Így juthattak olyan helyi modellek is a közönség elé, amiket máshol aligha mutattak volna be. Nekem tetszett ez a hozzáállás.

Nyugati sivárság vs. ...

...keleti zsúfoltság. Hány épület ismerős Nektek ezen a képen?

Miután vagy ötször lassan körbejártam a terepasztalt apró részletek után kutatva (a dolgozók meg biztosan csak nézték a furin viselkedő fehérembert), megnéztem a bolti készleteket is. Az egyik sarokban árultak jó néhány dobozt, köztük idén megjelenteket is, mint pl. a 4440 Forest Police Station. Érdekes összehasonlítani, hogy ugyanazokért a készletekért mennyit kérnek el itt és otthon, illetve hogy ezek az árak mennyire arányosak a keresetekkel itt és ott. De erről még egy teljes posztot lehetne regélni, és hacsak Tutuka addig ki nem dob itt a sok szövegért, akkor majd meg is teszem. ;-)

Szóval élőben is megcsodáltam a kockagyárról már ismert készleteket. Ha lett volna egy érdekesebb impulse-készlet vagy mondjuk a hatos minifig-sorozat, abból vettem volna emléknek, de nem volt.

Ezekre meg 'éppen' nem volt keret.

Egyébként szerintem ez egy kihagyott lehetőség volt a TLG részéről; biztos rengeteg, a legóhoz kicsit vagy egyáltalán nem kötődő nézelődő tévedt be a többnapos kiállításra - látogatók, akik egy-egy ilyen kis zacsit még vállalható kiadásként megvettek volna, szemben mondjuk a többszáz/többezer darabos dobozos készletekkel. De ez van.

A másik gubanc, ha már itt tartunk, az óriásmodellek elhelyezése volt. Kordonnal voltak körbekerítve, ami nem baj, így szokás máshol is. Néhány nagyobb modell beljebb kényszerült, még ez sem baj, a részletek így is kivehetőek voltak. Ugyanezt sajnos nem lehetett elmondani a modelleket kísérő leírásokról: az A4-es papír a kordontol távolabbi modelleknél egyszerűen nem volt olvasható szabad szemmel, távcsövet meg nem mellékeltek.

De be is mehettem volna megnézni, aztán ha reklamáltak volna, mondtam volna, oké, akkor olvassa el ő a kordon innenső oldaláról nekem, please! :-)

De talán jobb is, mert néhány leírás is hagyott kívánnivalót maga után. A thaiföldi modell angol fordítója például ordas hibát követett el, amikor a műemlék nevét Victory Monumentnek fordította, holott az valójában Democracy Monument néven ismert (a thai eredeti helyesen írja le), és kinézetre nem téveszthető össze az igazi Victory Monumenttel, ami szintén Bangkokban található. Elképzeltem a szerencsétlen túristát, ahogy a modell láttán felkeresi a Victory Monumentet – “ha már itt járunk” alapon - aztán amit lát, az még nyomokban sem hasonlít arra, amit várt.

Na mindegy, ennyi negatívum még elmegy a sok pozitív benyomás mellett. :-) A bolti készletek után még vetettem egy utolsó pillantást a terepasztal legóira, aztán mentem a dolgomra. Később visszafele jövet még láttam, hogy a gyerekeknek ment valami show, arról csináltam egy pár képet, aztán irány haza.

További képek:

Lásd még:

Címkék: bangkok kiállítás thaiföld kiküldött tudósító zensual siam jai

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr424309902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vbakter 2012.03.13. 09:52:37

Ez gyönyörű! :-O

rixman 2012.03.13. 11:44:45

Bár a környezetet nem szeretem (bevásárló központ) de a Januári hőségben talán megbocsátható.
Nagyon érdekesnek találtam az épületeket, egy párat felismerni véltem, de erről is jó lenne picit többet posztolni.
Felvetetted a társadalmi (anyagi) kérdést, hát erre is kíváncsi lennék, miként arra, hogy az az ember, aki ezt összerakta miként tudja elfogadtatni a környezetében ezt a „hobbit” ?
Még egyszer (elfog a „sárga” irigység) de köszönöm a cikket, megerősített az egy kocka mindenekfelett érzésben.

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2012.03.13. 16:05:02

A cikk bevezetőjéhez kapcsolódva: A fene se gondolná, de Délkelet-Ázsiában annyira erős a LEGO jelenléte, hogy rövidesen LEGOLAND is nyílik Malajziában.
www.cnngo.com/explorations/play/legoland-malaysia-062636

Greg36 2012.03.13. 18:45:19

A thai, laoszi épületeket leszámítva mindent felismertem, tehát szép munkát végeztek. Főleg a microscale Operaház és a Madárfészek tetszik.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2012.03.14. 03:50:35

Örülök, hogy tetszik! ^_^

@rixman: igen, rengeteg dologról szerettem volna még írni, de nem akartam, hogy a végén regény kerekedjen belőle. Az eredeti elképzelésem az volt, hogy mindegyik földrészről mutatok egy képet és leírom, milyen épületeket, ötleteket tartalmaz, de aztán mégis inkább a személyes benyomások mellett döntöttem, mert azok a képeken nem láthatók. :-)

”az ember, aki ezt összerakta miként tudja elfogadtatni a környezetében ezt a „hobbit” ?”

Ha arra gondolsz, hogy egy nyugati gyerekjátékkal foglalkozó ázsiai felnőttnek a környezetében milyen értetlenkedést vagy előítéleteket kellene elviselnie a hobbija miatt, akkor szerintem semmilyet. :-) Ilyen magánjellegű dolgokban többnyire rendkívül toleránsak és megértőek itt az emberek. Nem fikáznak, nem kekeckednek, nem mutogatnak ujjal, és pláne nem tesznek gúnyos megjegyzést a legszokatlanabb dolgokban sem. Én például görkorizok (régi hobbim), itt kevésbé népszerű mint a legózás, és mégis a helyiek hozzáállása rendkívül pozitív, érdeklődő (nem úgy mint otthon huszonvalahány éve amikor még újdonság volt, és leginkább rosszmájú megjegyzéseket váltott ki csak).

@Greg36: a laoszi épület a Patuxai, a párizsi Diadalív buddhista verziója. A tetejéről jó a kilátás, bent pedig komcsi zászlókat, pólókat árulnak).

gregeszti 2012.03.15. 16:51:18

Nagyon hangulatos a kiállítás, marha nagy ötlet a térkép az épületekkel.
MÁS! Látom, a 7936 még kapható odakinn... Ha esetleg tudna szerezni 2-t a kedves riporter, vevő lennék rá!!!

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2012.03.18. 11:33:39

@gregeszti: nem láttam azt a készletet azóta, pedig voltam már megint. Lehet, hogy csak a kiállítás alkalmából volt eladó? Mindenesetre ha lesz megint, akkor szólok. :-)

gregeszti 2012.03.18. 15:51:39

@Zensual: köszönöm szépen, előre is, keresem már egy ideje.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...