Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Végigjátszás: 7990 Cement Mixer

2010.11.25. 06:41 - ainex

Megint egy lerágott csontot veszek elő, és mivel Bateman már nagyszerűen végigjátszotta, a kötelező mutatványokat rövidre fogva én inkább kiegészítőleg szólnék hozzá, méghozzá néhány részletet önkényesen kiragadva, mintegy szemléltetendő: szerintem több van benne, mint amennyi látszik belőle.

I. Alapadatok
 
Neve: Cement Mixer (Betonkeverő)
Sorozatszám
: 7990
Témakör: City
Altéma
: Transport
Kiadás
éve: 2007
Kockaszám
: 213
Minifig
: 1
Ára
: 5000 forint körül (kifutott modellként Németországból vettem eBayen, úgyhogy a postaköltség miatt kicsit többet fizettem érte, de nekem megérte.)
 

kép: Brickset
 
 
II. Mi van a dobozban?
 
A doboz szép és kivételesen teljesen normális méretű, legalább is ha az összerakott kocsi méretéhez viszonyítjuk. Persze kisebb csomagban is elfért volna egy füzet, két zacskó, egy lapka matrica és öt külön elem, de ha ezt ennél kisebbe raknák, akkor a Smartot egyenesen gyufásdobozban kéne szállítani, az meg azért mégis gáz lenne.
 
 
A doboz számomra igazi kedvcsináló volt, mert pont azt sugallja, amit kell: ez nem csak egy statikus modell, hanem igazi játékszer, mozgó részekkel, izgalmas és egyedi tulajdonságokkal.
 
 
III. Játék
 
Na jó, mondjuk gondos kipakolás és kimért tempó mellett se nagyon futottam túl egy jó félóra játékidőn. De nem nagyon bánom, úgyis a végeredmény érdekelt.
 
 
Ha nem lennének emitten a piros lámpák, amottan meg a létrafokok, akkor itt, az első munkafázis végén még elég kétesélyes lenne a dolog arra nézve, hogy milyen irányba is megy majd a járgány. Szép, nem túl bonyolult, masszív és stabil alváz ez – mindössze annyi kivetnivalóval már itt, hogy az ehhez hasonló tengelyelrendezésű autók fordulékonysága bizony értelemszerűen kritikán aluli. Dehát hiába: nem Technic ez.
 
 
A felépítmény elég gyorsan összeáll, és akkor bizony egy impresszív monstrum kerekedik a kockahalmazból, tekintélyt parancsoló ábrázattal, dögös rácsokkal, meg minden egyébbel, ami manapság dukál egy ilyen teherjárműhöz. Úgy is mint: vízelvezető a szélvédő fölött, szellemes megoldású visszapillantótükör, légtartály, megkülönböztető fények. Az egyedüli kivetnivaló számomra itt az, hogy a betonkeverő tartály forgatását szolgáló hengerre ezt a ronda kék nyilat kellett rámatricázni. Persze értem én, azért van ott, hogy a gyerekek tudják, mit és milyen irányba kell forgatni, de szerintem erre mindenki úgyis rájönne magától is, és nem kéne ekkorát rontani a kocsi életszerűségén. Jó, tudom, nem volt kötelező felragasztani azt a vackot, de ha már így eredeti a készlet, akkor legyen.
 
Merő kiváncsiságból, próba szerencse nekiestem a kocsi angolosításának, vagyis mindent megpróbáltam átrendezni jobb kormányos működésre. És három perc alatt kész is volt, annak ellenére, hogy konkrétan a kormány jobbra helyezéséhez elég alaposan meg kell bontani a szélvédő alatti részt, mert a visszapillantókat, a sebváltókart és a homlokfalat tartó speciális kockáknak a sorrendjét is meg kell kicsit bolygatni (az ominózus speciális kocka legszellemesebb megnevezését itt keresd a huszadik kommentben). Minden esetre pár perc alatt simán átvedlett a kocsi saját tükörképévé, ide értve azt is, hogy a betonkiöntő cső és a kézi lapát is helyet cserélt, illetve a tartályt forgató gomb is átkerült a másik oldalra. Na meg persze a fószerünk is átült ide:
 
 
Most meg akkor következzenek az ígért részletek.
 
Az egyik részlet a betonkeverő tartály. Méltán érte olyan kritika ezt a készletet, hogy ez a tartály mindössze két elemből áll össze, s emiatt máshol nem nagyon újrahasznosítható, no meg sokat elvesz a játék öröméből. Igen ám, de erre jó ok van, ez pedig alább látszik.
 
Ugye egyszer itt van ez a roppant egyszerű, de teljesen jól működő 1:1-es áttétel, ami megforgatja a tartályt:
 
 
Lényegében ez mindössze nagyjából egy differenciálmű fele, de arra pont elég, hogy bevezesse a leendő Technic rajongót a fogaskerekek és a mechanikus hajtóművek világába. Nyilván nem egy hét gangos dupla tengelykapcsolós szekvenciális automata sebességváltó modelljével kell kezdeni, arra pedig ez a kis szerkezet pont tökéletes, hogy bebizonyítsa: nincs ebben semi ördöngösség.
 
Na most mi köze ennek ahhoz, hogy a tartály két elemből áll? Hát az, hogy a tartály elemeinek a belső falán egy spirál áll össze, amit kockákból nem lehetett volna kirakni:
 
 
Jó, na és akkor mi van? Hát az, hogy mikor belepakolod a tartályba a cementet (mármint azt a tucatnyi szürke kerek kis izét, ami a betont jelképezi), akkor azok az esetek többségében bent maradnak még akkor is, ha a kamion netán fejreáll vagy leesik, hiszen a spirál megfogja a legtöbbjüket. Ami viszont még lényegesebb: ha a forgató gombot a nyíl által jelölt irányba forgatod – nem túl gyorsan –, akkor a spirál szép lassan bizony kivezeti a tartályból a betont, és az hátul frankón kicsöpög. Mint az igazi. Nos ezért gondolom, hogy mégis metérte ez a két speciális darab. Ennyiben mindenképpen többet tud, mint az ominózus 1985-ös előd, ami egyébként szintén egy hatalmas személyes kedvencem volt annak idején, különösen mivel az volt az egyik legelső Lego készletem. Viszont ha már megemlítettem, akkor annak a javára kell írni, hogy ott is kiborítható volt a tartály, hiszen hátra lehetett billenteni (méghozzá egy roppant praktikus alkatrésszel), illetve az fordulékonyabb is volt, mivel csuklós kivitelben készült (egy szintén nagyra becsült, két részes csukló révén).
 
A másik részlet, amibe itt kicsit belebonyolódtam, az pedig a vezetőfülke. Általában nem könnyű beleképzelnünk magunknak a minifig életébe, hiszen elég nehéz a világot az ő szemszögéből látni. Ennek a kamionnak viszont olyan praktikusan, könnyen és gyorsan visszabontható a felépítménye, hogy csőre töltöttem a macro üzemmódot, és amennyire lehet, beültem a vezetőülésbe. Ide, ni:
 
 
Amint láthatjátok, elég béna dolog, hogy a sebváltókar a sofőrnek a könyökét böki. A 200-as sorozatú távolsági Ikarusokban van arányaiban ekkora váltóbot, és az is méteres utakon jár, de legalább csak combmagasságban, nem így vállnál. 2007-ben ez már valószínűleg minden munkavédelmi és közlekedésbiztonsági szabályt megszeg, de nem akarok kukacoskodni, csak úgy mondom. Mint ahogy egyébként ez a vezetőülés (mármint a kissé summás háttámla) sem a mai kényelmi átlagszínvonalat sugallja – talán a Zuk, Robur, Ifa hőskorára tehető az az idő, amikor a sofőr hátát legfeljebb a lapocka alatt támasztották meg, ha egyáltalán... Mindegy, ott tartottam, hogy mit is lát emberünk. Hát nagyjából szerintem ezt:
 
 
Először azt hittem, hogy a szellemesen felhelyezett visszapillantótükrök igazából nem nagyon valószerűek, merthogy a sofőr nem lát rájuk, annyira lent vannak. De mivel dőlésük állítható, ebből a szemszögből világossá vált, hogy rendben van az: a – sajnos ismét csak nem nyíló!!! – ajtók ablakain keresztül pont rálátni az emelt vezetőülésből.
 
 
Talán ez a kép áll legközelebb Kocka Gáspár valós szemszögéhez – mint kiderült: a tükör jól belátható, már amennyiben a sebváltókar gombja nem takarja ki.
 
Én viszont nem vagyok Kocka Gáspár, nem tudom vezetni ezt a gépet, biztos elrontottam rajta valamit, mert a fotószeánsz után bizony mentésre szorultunk:
 
 
Nyolc tengelynyi nehéz súlyú teherkonvoj. Félre az útból, mert agyonnyomunk!
 
IV. Értékelés
 
Minifig: Szerintem 9/10. Eleddig csúful le lett hurrogva szegény ember feje, de én mégis szeretem. Egyrészt mert ha színben nem is, de jellegében ugyanolyan kantáros nadrágja van, mint az apjának volt 1985-ben, és ráadásul ugyanazt a sisakot hordja ma is – mindössze egy munkavédelmi kesztyűt szerzett be azóta (vagy pedig éppen annyira elmerült a munkában, hogy ezért ugyanolyan cementszínű a mancsa, mint a lapátja):
 
 
Azért veszít mégis egy pontot, mert szerintem nincs az rendben, hogy a kantáros nadrág felső része csíkos, az alsó meg egyszínű. Nem bohóc ez, hanem jómunkásember!
 
Kockák: 9/10. Funkciójukat tekintve a tartály elemei egyediek, a többi viszont univerzális alkatrészbánya.
 
Játékélmény: 8/10. Az összerakás nem erőltetett meg, viszont milyen jót játszottam már azóta vele!
 
Ár: 7/10. Biztos létezik olcsóbban, még ha kifutott széria is. 15 euró / 4000 forintért szerintem kiváló bolt lenne.
 
Összesen: 8/10. Az a baj, hogy kell majd mellé egy Construction Site. Hajrá eBay, közeleg a karácsony!
 
V. Lásd még
 

Címkék: kritika lego 2007 kamion city transport végigjátszás betonkeverő 8/10 7990 cement mixer

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr682451026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2010.11.25. 08:11:14

Jó kis írás lett, grat.
Arra tud valaki értelmes magyarázatot, hogy mostanában miért nem harapják ki a szélvédők alsó-belső sarkait, mint régen? Ha az most is meglenne sokkal jobban elférne a minifig bal keze.

Izzycsek 2010.11.25. 08:35:24

Felnőttkori készleteim úttörője. 3390 HUF-ért vettem áprilisban leakciózva. Azt mondtam, ennyiért nem hagyom ott. Nagyon szeretem. Azóta kezdtem el ismét legózni... :)

ainex 2010.11.25. 10:37:47

@pman: Nem tudom, hogy értelmes-e, de magyarázatnak magyarázat: A sarokkiharapással azért kellett felhagyni, mert amióta a homlokfal külön épül és függőlegesen áll (értsd: a tetején nincs stud), a szélvédő csak ott kapaszkodik a kasztniba, ahol anno ki volt harapva. Ha ma is ki lenne harapva, nem állna elég stabilan (sőt szerintem időnként így is necces). És mivel sok esetben a tetőt meg csak a szélvédő hordja, tényleg kell neki egy kis tartás.

Viszont aláírom azt a megállapítást is, miszerint a mai minifigek égnek álló karokkal vezetnek, és ez nem igazán szép. A 7638-as autómentő esetében ez tulajdonképpen megoldódott, hiszen középre ültették a sofőrt. Az viszont meg szerintem egy hatos szélességű autónál még gázabb, úgyhogy személy szerint kiültettem balra, és már megint égnek áll a keze meg az én hajam. Valamit valamiért.

dr_kotasz 2010.11.25. 15:49:36

@ainex: A vontató az melyik készlet? Csak mert az KELL :)

Nagyon szemeztem egyébként ezzel a készlettel is, amikor vettem a szemeteskocsit (ott volt még ez is a polcon), de végül a másikat választottam. Ettől függetlenül lehet, hogy hamarosan ezt is megvételezem :)

Anak 2010.11.25. 18:52:51

Oly sokszor és oly nagy volt a csábítás, hogy megvételezzem ezt a kocsit meg a kukásautót, de muszáj volt megálljt parancsolnom magamnak. Akkor megállíthatatlanul gyűjteni kezdtem volna a City vonalat is, amit már nem bírnék el.

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2010.11.25. 18:55:08

@ainex: Szerintem teljesen helyén való amit mondasz, erre nem is gondoltam. A középre ültetés miatti indokot több szett is cáfolja. Amúgy pont az általad említett vontató összerakása közben merült fel bennem először ez a kérdés, mert magam is kiültettem a sofőrt a bal oldalra közép helyett.

dr_kotasz 2010.11.25. 19:20:24

@Stiel: köszi, azóta már megtaláltam én is.

Az a baj azzal a készlettel, hogy onnan igazából csak a vontató kéne.

Stiel 2010.11.25. 19:26:13

@dr_kotasz: esetleg 7638-ból kettőt összeépíteni? Nem próbáltam, de a szín, a kerekek száma és néhány speckó alkatrész megvan. :)

brickset.com/detail/?Set=7638-1

IИDOMITUS · http://www.mocpages.com/mocs.php?id=68817 2010.11.25. 21:46:32

Jó írás lett grat.

Ez még nekem is hiányzik a gyűjteményből, de be fogom szerezni.

Az a bajom a kamionokkal, hogy tulajdonképpen kétféle fülkét használnak mindenhez, apróbb módosítással.

ainex 2010.11.26. 12:08:27

@IИDOMITUS: Igen, ez így igaz, van a ráncolt szemöldökű arc (mint itt a vontatón), meg a slope élű arc (a betonkeverőn). Engem viszont ez nem zavar, inkább valami flottaszellemet sugall, mint ahogy manapság egyébként mindenhol divatos. Ha megnézed az elmúlt 10-15 év MAN haszongépjárműveit, a legkisebb zöldséges teherautótól a városi és távolsági buszokon át a 4 tengelyes nehéz konténerszállítókig mindegyiknek erős rokoni vonásai vannak (lökhárító, hűtőrács, lámpatestek, stb). Ez persze nem más, mint a termelés racionalizálása, meg a moduláris építkezés (itt jegyezném meg egyébként, hogy az Ikarus ezt fél évszázaddal ezelőtt kitalálta már).

Visszatérve a Legora: nekem inkább pont az tetszik, hogy noha a fülkék nyilvánvalóan hasonlítanak egymásra, mégsem igazán akad két egyforma. A létrák, a tengelyek, az oldalszerelvények, a tükrök megoldásai itt-ott eltérnek egymástól, sőt azonos fülke alatt két vagy háromféle különböző megoldást is láttam már magának a tengelynek a kivitelezésére.

Mondjuk jót szórakoznék, ha a Lego kiírna egy pályázatot a következő City kamionvonal arculatának kidolgozására :D

IИDOMITUS · http://www.mocpages.com/mocs.php?id=68817 2010.11.26. 17:46:37

Már elég sokat megvettem belőlük, és engem zavar, hogy mind ugyanaz. Legalább a 7686-os, és a 3221-es (na meg a sajátom) visz bele egy kis változatosságot. Mondjuk a 7686-osnak a fülkéje már a 7642-es vontatón van, csak a két első kerékből egyet elhagytam.

Legalább van miket átalakítanom, pl. a 3180-as tartálykocsiból Renault Magnum lesz.

IИDOMITUS · http://www.mocpages.com/mocs.php?id=68817 2010.11.26. 17:51:00

@ainex: Az előzőt is neked szántam.

"Mondjuk jót szórakoznék, ha a Lego kiírna egy pályázatot a következő City kamionvonal arculatának kidolgozására :D"

Ez egy nagyon jó ötlet, egy biztos induló lenne a személyemben.

Anak 2010.11.26. 19:40:54

Most villant át agyamon egy gondolat. Ebben az új City érában alig van civil kisautó. Rengeteg különféle kamion és teherautó látott napvilágot, de a kicsi személygépkocsikból hiány van.

ainex 2010.11.26. 20:54:31

@Anak: Ez így van! És bizony nem jól van. Én azért szereztem be a Smartot, a Range Rovert, a piros sportkocsit és a lakóautót, hogy a 7642-esben lévő kis szervízkocsi mellé még azért akadjon egy pár "nem-teherautó". Esetleg még a szélerőmű-szállítónak a kísérőautóját lehet civil pick-upnek nézni, ha az ember nagyon akarja, de tényleg ideje már egy olyan épkézláb benzinkutat kiadni, amelyhez mondjuk az obligát szervízkocsin kívül jár három civil autó is, mint mondjuk a 6394-eshez 1988-ban (az is egy nagy személyes kedvencem marad örökre - jesszusom, 22 éve már!).

Stiel 2010.11.26. 21:03:30

@Anak: Jogos, de azért a helyzet nem reménytelen. 3177-es készlet van most, gondolom, ahhoz hasonlót szeretnél még többet látni. Civil (bár nem kis-) autó még pl. a 8402-es coupé és a 7635-ös lószállító terepjárója. A 2011-es rendőrségi készletek közül többhöz is tartozik egész korrekt civil kisautó (csak persze ki akarja megvenni mellé a böszme rendőrségi járművet).

Anak 2010.11.26. 21:39:28

@Stiel: A 3177-hez hasonlót nagyon nem szeretnék látni, az egy borzasztó egy valami, de az sem állapot, hogy mindenki kamionnal menjen ügyeket intézni.

Teszem azt ott van az idei vasutasszett 7937 taxija. Ez is egy kiváló ötlet lenne, ha önállóan megjelenne...de neeem, új rendőrségre van szükség, akiknek megjegyzem pont ezen okból vajmi kevés szabálysértővel akadhat dolguk.
Vagy pl ami nekem nagyon tetszett még a 7993-s benzinkút sárga autója. Ez ráadásul a 6530 modernizált változata lehetne. Pofás, kecses és kicsi.
Pont ez volt jó régen a legóban. Sok kicsi aranyos készlet volt. Ma meg a legtöbbet belengi a megalománia. Namindegy nem folytatom tovább, mert belehergelem magam.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...