Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Olvasó játszik: 8110 Mercedes-Benz Unimog U400

2012.01.10. 08:00 - tutuka

Még csak január eleje van, és máris birtokunkban van az elmúlt pár hónap két legfontosabb készletének végigjátszása: T1 után itt az Unimog is! (Ráadásul egyből kicsit továbbgondolva.) Bret bemutat és értékel.


Először is azzal kell kezdenem, hogy kritikus hozzáállásom ellenére mindig szerettem és a mai napig, így felnőtt fejjel is imádom a legokat. Szinte minden készletbe bele tudok kötni. Viszont ezt úgy fogom fel, hogy így még hosszú órákra, napokra leköt, hogy átalakítsam, kijavítgassam, alkatrészeket szerezzek be a tökéletesítésekhez.

(A képek az általam épített kocsit mutatják, vannak rajta olyan megoldások és alkatrészek, melyek nem részei a készletnek!)

I. Alapadatok

Neve: Mercedes-Benz Unimog U400
Sorozatszám: 8110
Témakör: Technic
Altéma:
Kiadás éve: 2011
Kockaszám: 2048
Minifig: nincs
Ára: 50 és 60 ezer Forint között

II. Mi van a dobozban?

Az első dobozom, amit széttéptem. Hát, igen... Az úgy volt, hogy már sokat agyaltam rajta, hogy az elvileg felfelé nyíló (nagy) dobozok, miért nem hajthatóak át teljesen. Na, az Unimog dobozát nézegetve jött a párom zseniális ötlete, hogy – Te, nézd itt perforált, ha ezeket benyomkodod, akkor át tudod hajtani. Szóval így történt.

A doboz nem túlméretes, pont jó, szerintem több zacskó nem igen férne el benne. És be kell vallanom, ezt igazán jól esett látni – szemben mondjuk a 8043-as markoló félig üres dobozával.

E készletre már azóta vágyom, mióta itt a Kockagyáron megláttam a posztot, hogy lesz ilyen; és azóta tervezgetem azt is, hogy milyenre fogom átépíteni... de erről majd később.

III. Játékmenet

Nálam elég rendhagyó volt a játékmenet, mivel számomra még a 8110-es is tele volt 'hülye' hibákkal. Csak hogy előre szaladjak, miért kell két kallantyút, plusz az akkutartó kapcsolóját elfordítani, hogy beindítsam a csörlőt?! Te, jó ég!

A mindkét oldalról működtethető kapcsolók

Játékmenet. A lego szerint az alvázzal kezdünk. Ez az a rész, ami elvileg a legbonyolultabb, a legtöbb alkatrészt emészti fel és az 5 füzetből, azt hiszem kettőt is igényel. Ezután a fülke, a plató, a daru és a csörlő a sorrend. Amennyiben télre aktualizálva az ember úgy érzi, inkább egy hótolós verziót preferálna, úgy a sorrend picit megváltozik. A B-modell: alváz, fülke, hótoló (tehát a platóból, a csörlőből és a daurból készül!).

Számomra az alapmodel összeszerelése semmi gondot nem okozott, szerintem nem ez a legbonyolultabb szett. Minden magától értetődik, minden gyönyörű szépen halad a maga útján. Az unalomba fulladást, a monotóniát úgy kerüli el a játék, hogy egyrészt hatalmas, és szerintem nincs ember, aki kibírná, hogy ne csodálkozzon rá minden lépés után, hogy ez mekkora! Másrészt pedig jót tesz neki, hogy darbokból áll, így minden nagyobb egység után el lehet játszani a fenti dolgot. Képzeljük csak el, mikor az alvázra felkerülnek a kerekek, aztán a fülke... ahogy fokozatosan testet ölt ez a semmi másra nem hasonlító forma!

 Egy kis tuning elem egy Castle készletből.

IV. Értékelés

Minfigek: egy technic készlet lehet szép, lehet funkcionális... viszont egy dolog nem lehet, élő. Miért nem tudnak egyféle méretarányban tervezni, és legalább egy-egy embert adni a készletekhez?! Nem technic várost szeretnék építeni, tele lyukas lábú és kezű emberekkel. De könyörgöm, mennyit hozzátehetne a játékélményhez, ha 'valaki' vezetné a gépet, ha 'valaki' kezelné a darut! Nekem igen is hiányzik a figura: 0/10.

Karácsonykor végül is megoldódott a minifig-krízis. 

Kockák: rengeteg, és ami a legjobb, hogy a legtöbb fekete és szürke, tehát semleges színek, amik szinte bármibe beépíthetőek. Aztán itt vannak még az új elemek is. A portal tengely, az új, erősebb rugók, a 'narancs' színű elemek (ha valaki technic gyümölcsre vágyna), a sok licenszelt matrica, és a pneumatikák, meg az új kerekek... nem is ragozom tovább: 10/10.

Ár: korrekt. Nem vicc, komolyan mondom, és nem úgy értem, hogy ne kellett volna fél évig gyűjtögetnem rá, vagy hogy egy átlag magyar bármikor beszerezhet egyet. Úgy értem, hogy ennyi pénzért sehol sem kapsz Mercedest. Ha a legalacsonyabb árat nézzük, akkor kábé annyiba kerül, mint bármelyik régebbi nagy készlet. Ez viszont licenszelt, és ehhez képest mondom, hogy nem drága, csak épp annyira, hogy levonhassak egy pontot: 9/10.

Játékélmény: fantasztikus... lenne, ha lenne benne leglább egy kapcsoló a motorhoz, a PTO-hoz (mechanikus erőt ad le elől vagy hátul). Ha a funkciók között (levegőpumpa vagy mechanikus kimenetek) nem két kis karral lehetne váltani, hanem külön motort kaptak volna. Ha a motorizált pumpához járna levegőtartály is.
Viszont ezek nem olyan béna, már-már szánalmas hiányosságok, mint a Crane Truck csak félig(!) motorizált emelője.

Ezek olyan hibák, amiket maga is bárki orvosolhat, és amikkel együtt is az egyik legjátszhatóbb készlet az U400-as: 9/10.

Annyira jól játszható a készlet, hogy még egy mézeskalács is simán elboldogul vele.

Összesen: 28/40. Ennyi. Szerintem az eddigi legjobb Technic készlet. Nagyon jól játszható, az alkatrészek nagyon jól újrahasznosíthatóak. És egy abszolut személyes vélemény, ami nálam még hozzátesz a 'szerelemhez', a forma, maga az Unimog design, imádnovalóan otromba! Jó ránézni, még jobb vele játszani, és nem lehet úgy elmenni mellette, hogy ha be nem is indítod, de akkor is legalább hozzá kell érned, meg kell 'simogatnod'.

Ha valaki nem ért egyet a minifiges eszmefuttatásommal, akkor 28/30, azaz kockagyári szabályok szerint 9/10.

V. lásd még

Ide hagytam azt, ami ha valakit érdekel elolvassa, ha nem, akkor átlapozza. Én nagyon sok dolgot másképp akartam, és sokakat hiányoltam a szettből. Így hosszas tervezés előzte meg az építést. Első és legfontosabb volt a távirányítás. Erről sok video kering a Youtube-on, ha valaki egyszerűt akar, ott talál kedvére valót. Én viszont váltót is akartam, és összezárható difiket. Ez utóbbit végül is elvetettem, mert nem lenne szívem kivinni a hóba/sárba a kocsit, a nappali-teszten pedig így is átmegy (papucsok, párnák, plédek, telefonok, az asszony lába...). A végleges verzióból aztán a váltót is kiszedtem. Úgy éreztem, hogy feleslegesen csúfítja el a formát, hogy ennek amúgy is csak terepen van jelentősége.

A kormányzás, úgy, ahogyan van teljesen alkalmatlan a motorizálásra (túl sok 'gyenge' alkatrészt tartalmaz, és túl nagy a kocsi súlya!) – még akkor is, ha sokan csak hozzácsapnak egy motort és kész.

Kormánymű-teszt plüssön.

A külön-külön motoroknak köszönhetően a fülkéből, egy csirkével kapcsolható az első PTO, mondjuk a csörlő. A hátsó PTO és a pumpa kapcsolóit a 'hasba' rejtettem, méghozzá úgy, hogy mindkét oldalon legyen kimenet, azaz bármelyik oldalról irányítható legyen e két funkció. Nehogy már át kelljen nyúlkálni ezen a monstrumon.

A hajtásért – megőrízve az összkerékhajtást – egy XL-motor felel, két 12-20-as lassító áttétellel. Míg a kormányzást rábíztam egy sima M-motorra, aminek két 8-24-es erősítés elegendő, hogy majdnem 2,5 kilónyi legókocka súlya se okozzon gondot a kerekek elforgatása.

Hátra új égősor került, a két kipufogót, légszűrőt a fülke mögött picit átalakítottam, megvastagítottam, hogy jobban mutasson.

A sofőr kapott két rózsafűzért, csak hogy garantált legyen az áldott-békés munkavégzés. És nem mellesleg a kocsi dőlésszögét is jelzik azzal, ahogy himbálóznak a terepen.

A plusz pneumatikus munkahengerek és néhány apróbb alkatrész már úton van (Bricklink) a további munkához..., mert e készletet lehetetlen befejezni.

Linkek:

- egy nagyon alapos és részletes végigjátszás
- egy fórum 8110 mániásoknak

Pár blog, ha ötletekre lenne szükség építéshez, átalakításhoz:

- http://www.sheepo.es/
- http://sariel.pl/
- http://www.nico71.fr/

Címkék: mercedes lego bret technic 8110 Mercedes-Benz Unimog U400 unimog 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr913529963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konyvtaroslany 2012.01.10. 09:01:47

"a fülkéből, egy csirkével kapcsolható az első PTO"

Az mi az a csirke? Meg a PTO is minek a rövidítése? Tudod, abból kell kiindulni, hogy rajtad kívül mindenki más hülye. Például bölcsészek számára oldd fel ezeket a rövidítéseket!

:-)

Zeon 2012.01.10. 09:28:08

A csirke az egy minifig scale csirke, amit az axle végére rakott a jóember :)

PTO: en.wikipedia.org/wiki/Power_take-off

Rózsafüzér priceless, elfért volna még egy JÓZSI-1 rendszám az ablakba :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.01.10. 09:28:58

@Konyvtaroslany: A csirke az, ami - az egyik képen látható, hogy Bret az egyik kapcsoló tetejét "megtuningolta" egy rábiggyesztett csirkével valamelyik Castle-szettből. A PTO-nál valami pneumatikus dologra tippelek, de jogászként bölcsésznek ilyet elmagyarázni amolyan "vak vezet világtalant" volna, úgyhogy ezt a részt szívesen meghagyom a "szakembereknek". ;-)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.01.10. 09:30:00

Ha őszinte szeretnék lenni - pedig 2x is elolvastam a bejegyzést - nem ez volt a blog történetének legjobb végigjátszása.

- minifig: szerintem ez egy ilyen modellszerű szettnél nem jelenthet problémát. Ez a készlet bevallottan arról szól, h a gyár zászlóshajója legyen, beletettek (majdnem) mindent amit tudnak, szerintem nem csak itt, az egész technic vonalból jó hogy rég elhagyták az embereket. Amikor anno voltak elég bénák voltak, nekem nem hiányzik.

- arányok: azt gondolom, h minden készlet egy önálló entitás. Azt elvárni, hogy adott aránnyal dolgozzanak, azt feleslegesnek gondolom. Képzeljünk csak el egy ilyen unimog-ot mondjuk az excavátorhoz vagy kombájnhoz. A valóságban mekkora a különbség, hogy lehetne ezt összehozni? A másik dolog, h megfigyelésem szerint a cég igyekszik (legalábbis a nagy szettek esetén) az aktuális nagy készleteket még azon évben, de legkésőbb a következőben kiadni kicsiben is. Ez szerintem így tök jól van, ott van egy kisebb arányosabb sorozat, ha az hiányzik.

- könyvtároslánnyal egyet értve szerintem pont a legfontosabb, technikai jellegű dolgok nem lettek részletezve, mi hogy van megcsinálva. Átépítetted, ok, de hogy? Most mi is valósult meg? És azt hogy csináltad meg? Legalább egy kép, ha már nincs leírva. Nincs puffer tartály? Ezt hogy érted? Milyen puffer tartály kellene? Ez a rész nekem nagyon hiányzik és homályos...

stb.-stb.

Ne vedd kérlek kötekedésnek, de ez a készlet ettől sokkal többet érdemelt volna. Én nagyon vágyok erre, de sajnos semmit nem tudtam meg a részletekről, mi hogy működik, mit tud, az mennyire jó pld... :-( kár

Zeon 2012.01.10. 09:41:47

Mondjuk a részletesebb végigjátszásban azt hittem a tiéd van :)

Van kép a kormányzott hajtott 4x4-ről? Érdekelne, főleg diffi nélkül. Nemrég én is elszántam magam, hogy visszatérjek a technichez is, de egyből belefutottam a "minden diffivel, kuplunggal" (ez a kisebbik baj mondjuk) tökéletes megoldásokba, de ahhoz meg ugye csilliárd alkatrész kel.

Ami még érdekelne, az hogy miképp oldják meg az üzemmódok váltását motorral. Ilyen nekem is kellene, mert nyilván nem fogok 5 távirányítóval (és 5 vevővel, jajj) nekiállni. Támogassuk a beginnereket! Köszi :)

Mehley 2012.01.10. 13:06:00

Egyetértek Klarky-val...Gondoltam olvasok egy jó végigjátszást magyarul, meg egy izgalmas átépítést. Ezzel szemben a játékmenet 10 mondat volt, az átépítésről meg szinte semmi. Sajna azt éreztem, hogy ez a cikk arról szól, hogy ezt a kezdetleges béna modellt (ami egyébként az eddigi legösszetettebb technic szett) a szerző mennyivel jobbra építette meg. Több részlettel, leírással, képpel, magyarázással, információval kellett volna elkészíteni - és kevesebb egóval.

Itt találtok róla egy baromi részletes bemutatást, ahol az új alkatrészeket, és mindent kielemeznek - igaz angolul:

technicbricks.blogspot.com/2011/02/tbs-techreview-13-8110-unimog-u400.html

uniqm 2012.01.10. 13:33:38

Köszi az értékelést.

De ne haragudj, én is részletesebb végigjátszást vártam, több képpel meg magyarázattal.

Elvégre nem mindenk mérnök :)

Zeon 2012.01.10. 14:39:44

Mondjuk ha azt nézitek, kb akkor a végigjátszás mint egy átlagos készleté, csak ugye itt az elvárások nagyobbak :) Érdeklődés felkeltésre szerintem jó.

devDavid · http://blog.hu 2012.01.10. 15:28:12

OFF: ne pufogjatok, nézzétek inkább meg ahogy Superman megmenti a világot! (videó a kép alatt!)

www.flickr.com/photos/24681250@N07/6660013595/in/photostream

üdv,
kisPocok

Drakolder 2012.01.10. 15:50:24

Mindenképpen nagy lökést adott ez a végigjátszás ahhoz, hogy befejezzem a sajátom :)

Ízlés dolga, de nekem sem tetszett, elég semmitmondó számomra.

PTO=teljesítményleadó tengely

Gábor H · http://www.flickr.com/photos/gabor_horvath/ 2012.01.10. 18:18:40

Ne csüggedjetek, hamarosan elkezdem a végigjátszásomat a készletről és mindent igyekszek majd közérthetően leírni. Egyébként én 7,5 órát csináltam és írok majd módszert a kormányzás feljavítására például.

bret 2012.01.10. 18:30:17

1. részletes végigjátszásból annyi van mint a szemét. Úgy gondoltam, akit érdekel a készlet, már rég elolvasta és a könyökén jönnek ki a részletek.
2. PTO = Power Take Off
3. PPTO = Pneumatic Power Take Off
(ezekből elől-hátul van egy-egy, így a különböző attachment-eket bárhová fel lehet szerelni és működtetni)
3 / a Attachment = bármi, amivel munkát végzel: hótoló, rakodó, markoló, csörlő, hómaró, utcaseprő, macskaalomtisztító, sószóró...
3 / b ezeknek van szükségük mechanikus, avagy Pneumatikus erőforrásokra, amiket a modell hasából vezetünk ki az elejére és a hátuljára, hogy mint már írtam, bármit, bárhová feltehessünk. Egy fűkaszának például mindkettőre szüksége van, le-fel egy Pneumatikus munkahenger mozgatja, vagy kettő, attól függően, hogy építed meg. Viszont a kasza részét már mechanikusan, fogaskerekekkel, áttételekkel mozgatjuk.
4. amennyiben valakit az átalakítások részletei érdekelnek képekkel és szöveggel elmesélem neki
5. a végigjátszást kedvcsinálónak szántam (gondolkodtam rajta, hogy olyan alapos leszek, hogy mindenkinek minden egyértelmű legyen, de akkor 15 oldal lett volna minimum)
6. na, ennyi... ha valaki beszélgetni akar a készletről, keressen meg nyugodtan.

Béke

Jockos 2012.01.10. 19:12:08

Meg kell hogy mondjam, hogy én is örülhetek veled. Mivel megvan nekem is. De ha már rövidítés: mi az a MOC??? (Előre is köszi)

Llew 2012.01.10. 19:21:45

@Jockos: MOC = My Own Creation ~ Saját alkotás

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2012.01.10. 19:54:28

Én azok közé tartozom, akik még sohasem raktak össze egy Technik készletet, de idén mindenképpen veszek magamnak kettőt is az tuti (9390, 9395).
Az átalakításokról én is szívesen olvastam volna kicsit részletesebben, főleg, hogy kívülről semmi plusz nem tűnik fel nekem laikusnak, például, hogy hova fér el a plusz két motor. A puffer tartály létjogosultságát viszont értem, dolgoztam már tartály nélküli kompresszorral.

uniqm 2012.01.10. 21:00:52

Én jobban örültem volna a 15 oldalnak....
Itt 200 euro, ezzel a rövid beszámolóval nem győztél meg, hogy ez nekem megérne ennyit.

Zeon 2012.01.10. 21:23:47

Lehet cikksorozat, kezdd a kormányzással :)

Darth Brick 2012.01.10. 22:09:29

Öö! Köszönet a végigjátszásért!
Öö..: Amit én nem értek, de elvártam volna egy végigjátszást eredeti állapotú készletről, aztán a tuningról egy másikat, esetleg a'la Tutu: egy kéthasábost.
Maga a készlet: A legnagyobb Technic készlet: egy kisteherautó... hű! :(
Én egy posztumusz űrsikló 2.0-t szeretnék.
Minifg: nem is tudom, ha ehhez lenne, az a mini unimoghoz lenne óriás, azé, meg ehhez.
Viszont aki bírja pénzzel-hellyel az vehet nagyot, aki ennyire nem száll ringbe, az vehet egy kisebbet. Ez jó így szerintem.
Még nem vettem Tecnic lego-t de egy kicsi fekete terepjárót fontolgatok, más nem bontásra jó lenne, mert fincsi alkatrészei vannak. Na abból nem tudom, hogy van-e nagy de biztos nem vennék. így én is nyerek, meg a Lego is.

Zeon 2012.01.11. 21:43:24

Ezt hittem beindul a Technic divízió :)
Közben találtam egy bámulatosan egyszerű megoldást kormányzásra:

www.flickr.com/photos/28134808@N02/4436113927/in/set-72157623628460412/

Medoro 2012.01.17. 12:49:05

Péntek óta ott figyel a szobámban, na de holnap összerakom, becsszó! :):):)

Creatorov 2012.01.17. 23:20:04

Üdv!
Már több mint fél éve a tulajdonomban van a készlet. én még 42E-ért jutottam hozzá:)

Összerakás után megkezdtem az átalakítást, és a hibák kijavítását. Most egy kiforrottnak nevezhető IR verzió áll a szobában, ami terepen is parádés a 3 diffi és a nagy súly ellenére is. Íme néhány fotó róla: www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=482113

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.01.18. 08:16:32

@Creatorov: Nagyon jók a videok, gratulálok! Ez igen!

Hatalmas KELL érzés kerített a hatalmába...
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...