Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

MISB - mi fán terem?

2011.09.12. 08:00 - tutuka

Van egy olyan érzésem, hogy a címet olvasva többen vagytok most olvasók úgy, hogy fogalmatok nincs arról, miről fog szólni ez a poszt, mint akik egyből dekódolni tudják a MISB fordulatot.

MISB = mint in sealed box, ami magyarul körülbelül annyit tesz, hogy eredeti, bontatlan csomagolás.

Nem is olyan régen még én is így voltam ezzel, de miután megtudtam, hogy mit jelent a mágikus négy betű sem lettem okosabb, mert bevallom, ezidáig nem sok értelmét láttam annak, hogy valaki azért vesz tökéletesen erdeti állapotában megőrzött dobozos készleteket, hogy azokat aztán jól ne bontsa ki, majd ne legózzon vele, sőt, egyenesen azon parázzon, hogy nehogy valami történjen a csomagolással, amitől elveszti a négybetűs jelzőjét. Racionális magyarázatok persze az én fejemben is összeálltak (üzlet, befektetés), de közelebb a megértéshez nem vitt.

Nemrég aztán (egy korábbi posztunkra reagálva) jelentkezett nálunk Lezly, hogy szívesen megosztja velünk, miként lett MISB-gyűjtő, miért és hogyan vált átmeneti szenvedélyévé a legók némileg nem rendeltetésszerű felhalmozása.

Azon felül, hogy kaptunk tőle jópár képet és egy rövid bemutatkozást, még arra is válallkozott, hogy a kérdéseinkre válaszoljon. 

Ismerkedjetek meg hát Lezlyvel, és egy csodálatos legós-szubkultúrával!

"2002 táján kezdtem el újra Lego-val foglalkozni. Akkor voltam 22 éves. Ahogy jobban belemerültem egyre több embert ismertem meg, akik már akkor elég jól ismerték a különleges készleteket és a legóról általánosságban sokat tudtak. Legelső “felnőttkori” MISB készletem a 6584-es Extreme Team Challenge volt. Már akkoriban ez egy 4 éves készlet volt amit sikerült MISB-ként megvennem. Sokáig nem bontottam ki, de aztán nem bírtam és kibontottam. Szóval első MISB is volt, meg nem is.

Ekkortájt ismertem meg azokat az embereket akikkel végül egy Lego klubbot alapítottunk és az utóbbi években kiállításokat csináltunk. Az első MISB készlet után kezdtem el venni a régi Technic készleteket itthoni gyűjtőtől, Bricklinkről. A technic készleteket leváltotta pár további téma.

Sok készletet tudtam vásárolni Németországban Stuttgart közelében. Ez 2006 táján volt. Kint dolgoztam és bejártam a környék összes játékboltját. Találtam egy helyet ahol 2006-ban ott állt a polcon többek között egy 2150-es Train station 1996-ból! Az árcédulán még DM-ban is fent volt az ára. Mintha egy időutazásban vettem volna részt. Ezt a készletet időközben eladtam, de ez volt az a készlet amit a mai napig bánok, hogy eladtam és emiatt az érzés miatt nem adtam el több MISB készletet a gyüjteményemből.Ebben a boltban sikerült továbbá megvennem a következő készleteket is: 4553, 4560-as Train, 8250-es Technic és még további régi darabokat köztük a léghajós Adventure készletet is.

Időközben abbahagytam a MISB készletek vásárlását és inkább építgetni kezdtem. Ez főleg annak is volt köszönhető, hogy egyre több kiállítást csináltunk és egyre több kiállítandó dolgot szerettünk volna bemutatni. Ma már nagyon ritkán veszek készletet amit nem bontanék ki, de azért ritkán előfordul.

Személy szerint magamat nem tartanám gyüjtőnek, inkább csak azt mondanám, hogy van egy két régi bontatlan készletem. Ismerek olyan embereket akiknek monumentális gyüjteményük van szintén MISB készletekből, és szintén vannak akiknek nem MISB-ben, de gyári készletből van hatalmas gyüjteményük!

Én őket nevezném igazi gyüjtőknek!"

(Az interjú előtt egy rövid megjegyzés. Kérdéseinket még azelőtt állítottuk össze, hogy Lezly elküldte volna a fenti kis bemutatkozást. Természetesen kiszerkeszthettem volna az átfedéseket, de úgy érzem, ha vágatlanul hagyom a kérdezz-feleleket többet tudunk meg erről a speciális vilgáról)

kockagyár: Befektetési céllal vásárlod, vagy egyéb okból? Ha az utóbbi, akkor miért?
Lezly: Nem befektetési céllal vásároltam, csak a gyűjtői “na ez is meglegyen” mánia vezérelt.

K: Van-e olyan doboz, amit esetleg befektetési céllal vettél, de egyszerűen érzelmileg nem tudsz megválni tőle?
L: Egyetlen egy készletet vettem eddig befektetési céllal a Maersk vonatot. De, hogy meg tudok-e tőle majd vállni, ez a jövő kérdése.

K: Vagy fordítsuk meg a kérdést, van-e olyan, amit érzelmi okok miatt tartottál meg bontatlanul, aztán végül mégis túladtál rajta? Ha igen, akkor miért?
L: Tulajdonképpen ma már az összeset csak érzelmi okok miatt nem tudom eladni.

K: Inkább ritkább, vagy gyakoribb készleteket vásárolsz, és miért?
L: Mostanában már csak az úgymond S&H-os különleges kiadású készleteket veszem meg, de azokat ki is bontom.. Sima készletet meg csak építéshez veszek.

K: Tervezed, hogy egyszer valmikor kibontod ezeket, vagy az örökkévalóságnak kívánod megőrizni?

L: Kibontani bűn lenne ezeket, de hogy meddig marad nálam? Ezen még nem gondolkoztam. Értékük már nem fog nőni, szóval még ez is a jövő zenéje.

K: Minden rosszindulat nélkül mi abban az élvezet, ha bontatlan doboz legokat birtokolsz? :) Ez így mitől legozás?
L: Ha nincs időd, de szereted a Lego-t akkor legjobb bontatlanul gyűjteni őket. És mikor lesz egy kis időd akkor előveszed a készletet és eltölt az a jóízű öröm, hogy neked ez is megvan.

K: Előfordult-e már, hogy annyira nem bírtál magaddal, hogy nekiestél egy doboznak, és inkább kibontottad/összeépítetted, mint sem érintetlenül hagytad?
L: Igen, az első MISB sajnos pórul járt.

K: Tapasztalataid szerint mekkora felár az, amit az eladók kérnek ugyanazon készlet jó állapotú, és bontatlan példánya között?
L: Erre nagyon jó összehasonlítást lehet találni a Bricklinken. Meg ez készlettől is függ. Nagyon általánosítani nem tudok.

K: Egy-egy új készlet vásárlása esetén csak az a döntési szempont, hogy új-e, vagy valamilyen egyéb paraméter (téma/altéma, kiadás éve, ár stb) alapján is válogatsz a készletek között?
L: Mint már említettem mostanában nem veszek régi bontatlanokat. Mikor még vettem akkor törekedtem az adott családon belűl összegyűjteni az összes készletet. Ez néha sikerült is.



 

K: Az akutálisan kapható készletek mindegyikéből betárazol egy-egy új példányt, vagy csak már kifutott, régi készleteket keresel?
L: Mostanában már nem költök erre, így ritkán veszek értékesebb Legót.

K: Az első MISB készleted valamilyen különleges különleges készlet? Mondjuk pl. az 5. szülinapodra kaptad...
L: Dehogyis! Ki az az 5 éves aki nem bontja ki a legoját? Nem, ezeket már csak utólag vettem. De különlegesnek mondhatnám a Technic Space Shuttle-t. Ez egy nagyon klassz Technic készlet volt.

K: Egyébként is legózól, vagy csak gyűjtöd?
L: Igen, a lego klub aminek a tagja vagyok rendszeresen csinál kiállításokat, ott én is kiállítom a saját kreálmányaimat.

K: A MISB doboz meddig tekinthető MISB doboznak? (Az oké, hogy bontatlan, de mit tesz az, hogy húsz éve porosodik, helyenként elsárgult vagy kifakult a papírja, ne adj isten egy háztartási beázásnál vagy költözésnél megsérült - ezek mennyire rontanak a bontatlanságon)?
L: Ez jó kérdés. Igazából nem tudom. Emlékszem mikor vettem őket az volt az igazi MISB aminek még a két oldalán lévő lezáró matrica is sértetlen volt. Ilyenből is van nekem. De sajnos idővel ezek is elengednek.

K: Hol, hogyan tárolod a dobozokat, takarítod-e őket, hogyan vigyázol rájuk?
L: Egyforma méretű vastagfalú költöztető kartondobozban tárolom őket egy száraz tárolóban, salgó polcokon. ;)

K: A gyűjtemény külön be van jelentve a kárbiztosítónál? Valami speciális óvintézkedéssel véded a dobozokat betöréstől, elemi kártól?
L: Ezt a sorsa bíztam…. Nincs semmi különleges védelmük. Talán annyi, hogy nem látszik a sima kartondobozon, hogy mi van benne…

K: Használt készletet szoktál-e venni (játszani)?
L: Régen próbálkoztam használtal is, de hamar elment tőlük a kedvem.

K: Milyen forrásokat használsz a beszerzéshez?
L: Annak idején a Bricklink volt az elsődleges forrás, néha itthoni más gyüjtőtől vettem.

K: Ha tenmagad is kereskedsz a készletekkel, hol találnak meg az olvasók?
L: Igazából készletekkel nem, de alkatrészekkel kereskedek a Bricklinken, igaz, csak hobbi szinten.

Te magad is birtokolsz MISB készleteket? Esetleg te (még) igazi(bb), megszállott gyűjtő vagy? Véleményed van? Hozzáfűznél valamit? Akkor tied a pálya a kommetek közt!

Címkék: lego gyűjtés kockaland misb lezly

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr153214007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crusaderman 2011.09.12. 08:56:13

Nekem jelenleg ez a kettő régi készlet maradt meg teljesen bontatlanul:

www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=4380297

brickset.com/detail/?Set=6009-1

illetve van kettő bontott dobozos,de bontatlan zacsis:

brickset.com/detail/?Set=6018-1

brickset.com/detail/?Set=6812-1

Ezeket amúgy MISP-nek( Mint in sealed polibag-zárt zacskó) hívják,ezt használják a bontatlan zacskós kiszerelésű készletekre is

Gino 2011.09.12. 09:01:22

Kizárt, hogy ne bontsak fel egy készletet, ami már az enyém. A magam részéről mindig értetlenkedve álltam az ilyen dolgok előtt. Ismerek olyan embereket, akik építettek maguknak egy házat, de addig is a telken egy kisebb épületben laktak, ami nem volt öszkomfortos. A ház megépült már szerintem min. 30 éve, de csak kirakatnak van, és még mindig abban a kis lyukban laknak...
Gyüjtöm a fém kisautókat. Többször megfordult már a fejemben egy-egy Hot wheels usacar vásárlásakor, h nem bontom fel, de gyorsan jönnek az ellenérvek. Nem tologatom (30+ lévén), csak bámulom, de mindig az az első dolgom, h a csomagolást feltépem.

Gino 2011.09.12. 09:03:18

Ha már MISP, akkor az poén, amit talán az egyik szelektívben láttam: zacskóban összerakva a szett:)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.09.12. 09:12:55

Én maximálisan megértem ezt a fajta "legózást" oly annyira, hogy magam is hajlok rá. Nekem eddig egy van meg bontatlanul:

brickset.com/detail/?Set=8290-1

de szinte biztos vagyok benne, h veszek még csak azért, h elrakjam bontatlanul.

Ha ez a múltkori Cora-s akció nem sül el ilyen balul, ma már lenne pluszban pár City dobozom is, mert azok annyira nem tetszenek, h összerakjam őket, viszont annyit megértek volna, h a gyűjteményemben tudjam őket.

Ha lesz jó áron vmi megveszem és dobozolom, az biztos.

Papírbaba · http://huncys.blog.hu 2011.09.12. 09:58:52

Sose tennék ilyet. Azért venni egy LEGO készletet, hogy aztán ne rakjuk össze olyan, mintha azért vennénk bélyeget, hogy aztán ne adjunk fel vele egy levelet.
Na várjunk csak… hiszen azt sokan csinálják!
Belegondolva ez is csak ugyanannyira értelmetlen, mint bármi másnak a gyűjtése.

misran 2011.09.12. 09:59:50

Nálam is van pár bontatlan. Elenyésző része, főleg kis szettekből azért, hogy majd egyszer sok év múlva bontatlanul nagy értéke lesz (hacsak nem Mad Max jön, mert akkor fújhatom, nem lehet megenni), másik része meg azért, mert a megvásárlásnál ezzel érvelt az igen felem a nem fél irányába: - Vedd meg! Jó áron van, ha megszorulsz, vagy észreveszi a feleséged, még mindig eladhatod, évek múlva többért is. :)

Persze úgy is ki fogom nyitni őket a gyerekekkel, ha valami ünnep jön. Nekik gyűjtöm (nem! :) ).

Llew 2011.09.12. 10:13:51

Ezt a fajta gyűjtést nem tudom elképzelni magamról és megérteni sem igazán. Ha lenne is pénzem gyerekkori, '80-as évekbeli készleteket újonnan megvenni, szerintem akkor is kibontanám őket és összeraknám.

Viszont mostanság gondolkoztam el rajta, hogy megvennék egy nagyobb készletet befektetési célzattal. Már van belőle egy bontott példány, így valószínűleg kibírnám, hogy nem nyúlok hozzá.

A használt készletekkel kapcsolatban eddig nincsenek rossz tapasztalataim, igaz még csak hármat vettem. Két kicsit dobozzal, egy nagyot doboz nélkül. Abból egy dobozos verzió már annyival több lett volna, hogy úgy nem valószínű, hogy megveszem.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.09.12. 10:41:46

A kisördög a vállamra ült hétvégén, és azt mondja hogy vegyek pár CM2 spártait. Bricklinken 1500 pénzről indul az áruk, ami évek múlva ki tudja mennyi lesz. Csak olyan "olcsó", hogy rengeteget kellene vennem, hogy értékelhető haszon legyen belőle, annyit meg nem merek.

kissgergost 2011.09.12. 10:49:05

@Papírbaba: Na igen, de pl. az autógyűjtők (sőt a gondosabb múzeumok is) időnként megjáratják a gépeket. :) És a lego, ha már gyűjtési szándékkal van, akkor is inkább gép, mint postabélyeg.
Ettől függetlenül elfogadom, hogy van akinek így okoz örömöt.
Sőt az jutott eszembe, hogy vajon milyen értéknövelő hatása lehet, ha kiderül egy ilyen készletről, hogy elemhiányos szériából származik:)

Longeye 2011.09.12. 10:54:58

@Yooha: Az egy dolog, hogy ennyiért teszik ki, de nézd meg mennyiért megy el. Szerintem ezeknek a kis készleteknek nem fog jelentősen fentebb menni az ára.
Szerintem inkább a S@H-os készleteket érné meg befektetésnek gyűjteni...de ahhoz meg töménytelen "felesleges" pénz kellene...
A kockaáruházban jó áron van a sárga lego kamion, így vettem is egyet, de a kisfiam még 5 év és 8 hónap múlva lesz 6 éves...alig várom...tuti nem marad bontatlan ;o)

Yellow73 2011.09.12. 11:09:09

Kimondottan MISB-et én sem gyűjtök, ennek ellenére van pár MISB készletem, készülve a gyerekeim születésnapjaira, névnapjaira, karácsonyokra, stb.
Sajnos az Indian Jones témánál sok készletről lemaradtam, a fiam pedig természetesen akkor kezdte el a gyűjtését, amikor már a legtöbb készlet kifutott. Ezért igyekszem a jövőben beszerezni minden olyan dolgot, aminek esélye van, hogy a gyerekeimnek, vagy akár nekem a jövőben gyűjtőszenvedély tárgyává válhat, ilyen például a Star Wars. Én csak az Episode IV-VI készleteket gyűjtöm, de mivel a gyerekeim elkezdték nézni a CW sorozatot, a jobb készleteket abból is meg fogom venni, hogy amikor kitalálják, hogy nekik kellene olyan, nehogy úgy járjak, hogy már nem lehet kapni.

Van ezenkívül pár City témájú nagy készletem, amiket akciósan vettem, aztán vagy kibontjuk egyszer, vagy nem. De ha nem, akkor el lesznek adva, biztos, hogy nem lesz belőlem MISB gyűjtő.

kissgergost 2011.09.12. 11:11:59

@Longeye: Én valamelyik nap arra értem haza, hogy a 3221 összerakva díszelgett a szoba közepén. A 16 hónapos fiam meglátta a szekrény tetején a dobozt, már nyúzta is anyát: "összerakjuk" :) És összerakták. Én meg kimaradtam a mókából...

starfighter9 2011.09.12. 11:20:46

nekem csak egy MISB-em van most az pedig egy 10179-es! :) Csak azért nincs még bontva mert az volt a deal a családdal, hogy csak akkor bontom ki és rakom össze ha megvan a végső helye! :)

egyébként minden egyebet kibontva és összerakva tartok a polcon, sokáig megőrzöm a dobozokat és azok is díszként szolgálnak csak azt sajnálom, hogy az 5580-asnak a doboza már nincs meg...

devDavid · http://blog.hu 2011.09.12. 11:29:19

Nekem egy ilyen készletem van az pedig a második legnagyobb telekom bringások: www.brickset.com/detail/?Set=1198-1

Ha valakinek van még belőle írjon rám, érdekelne!

Köszönöm,
kisPocok

Llew 2011.09.12. 11:32:34

@starfighter9: most vetted, vagy még akkor mikor gyártásban volt és a Lego forgalmazta?

starfighter9 2011.09.12. 11:40:59

@Llew: Csak nemrég sikerült megszereznem! :)
és igen én a bontatlan doboz mániások táborát erősítettem ebben az esetben!

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2011.09.12. 12:25:31

A gyűjteményemben egy-két készlet van eredeti gyári csomagolásban, de leginkább csak azért mert nincs időm arra, hogy "megadjam a kellő tiszteletet" nekik, azaz szépen nyugodtan kibontsam és ráérősen összeépítsem őket, esetleg egy-két fényképet is készítsek egy végigjátszáshoz.

A nagyobb kibontásra várók:
www.brickset.com/detail/?Set=7198-1
www.brickset.com/detail/?Set=7905-1

Egész véletlenül van egy régebbi kisebb kiegészítő készletem is bontatlanul. Az elemeire nincs nagyon szükségem, (az értéke se óriási), szóval lehet ez örökre így is marad:
www.brickset.com/detail/?Set=6316-1

Értéknövekedésben bízó készlet spájzolásban nem nagyon hiszek. Szerintem a LEGO népszerűsége per pillanat felfelé ível, az újrakezdők keresik a régebbi készleteket, de egyben ők be is spájzolnak a jelenleg kapható dobozokból. Ezért (szerintem) nem lesz óriási kereslet a legtöbb nagyszériás készletre az elkövetkező években.

misran 2011.09.12. 12:54:00

@tío: az utolsó bekezdésedben taglaltakon én is gondolkoztam már. Valószínűleg most is az van, hogy azok vesznek felnőttként dobozos régi szetteket, akik gyerekként azt nem kaphatták meg, de érdekelte őket, vagy gyerekkori élményekhez köthető (klasszikus Star Wars pl.). Ezeknek nem biztos, hogy akkora értéke lesz évek múlva, mert akkor már egy elavult sztori lesz ez. Mint ahogy most sem tolonganánk Sunset Boulevard szettekért. Persze pár gyűjtő mindig akad majd, de nem tömegesen. Lehet, hogy ezt okosan kell betervezni. Mi az, ami most nagy durranás egy gyereknek (film, esemény, gép, stb). Mi az, amiről van is aktuális LEgo szett? Ebből jó olcsón betankolni, és 10-20 év múlva a mostani gyerekeknek eladni akkor méregdrágán :).
LOL

melee sc 2011.09.12. 13:14:56

Hát nekem nagyon nagy MISB gyűjteményem van, de nem nagyon tudom megérteni aki ezt csinálja. kissgergost@ hozzászólása nagyon aranyos. Életszerű és a lego erre van.

Ősrégi szet-ek dobozos beszerzése kincs, megértem ha azokat valamiért nem rakja össze az ember. Pl. egy 78-as űrhajó. De annak két oka van. Azt összerakni már nem akkora élmény, mert olyan már rengeteget összeraktam és a mai legók jóval több kihívást eredményeznek. Viszont a birtoklás és a bontatlansága ott érték. Mint egy régi bélyegnél. Viszont, hogy most megvegyek egy dobozt és ne azért, hogy játszanak vagy a fiaim játszanak vele, az elképzelhetetlen. Pl megvegyem a tadzs mahal-de ne rakjam össze? Fel nem fogom, mert a szépsége az építés után jelentkezik.

Jelenleg 20-30 ilyen dobozom van, de mind várat magára, hogy az elkövetkező 5 évben ajándékozásra kerüljön. Sárkányvártól kezdve a repülőtérig mindenféle. De egyik sem a dobozos nézegetés miatt.

Viszont megérne egy posztot, hogy ma már mért nincsenek olyan lego dobozok mint a képeken, hogy felnyitom és látom a tartalmát. Azok annnnnyira jók voltak. Talán a plázákban többet rongáltak meg?

Longeye 2011.09.12. 13:15:46

@misran: Nyugdíjkiegészítésnek ;o)))

misran 2011.09.12. 13:29:22

@Longeye: LOL, nyugdíj gyanánt.. :)

Kozi73 2011.09.12. 14:14:39

A legolcsóbb MISB, amit valaha is vettem:

www.bricklink.com/catalogItem.asp?S=6355-1

Verseny utca, 4-5 éve, 300 Ft.

(Utána pár hétig nem is jártam bolhára, mert úgy éreztem, ennél jobb boltot már sosem fogok csinálni.)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.09.12. 15:04:53

@Kozi73: Ezt 300-ért bontatlanul? Apám, mekkora mák!

Sírok...

Kozi73 2011.09.12. 16:12:48

@klarky:
Az a srác se volt túl boldog, aki éppen jobbról nyúlt a dobozért, csak mivel már a kezemben volt - korrek módon, a bolhapiac iratlan szabályai szerint - üres kézzel elsomfordált.
Fordított helyzetben nekem biztos elég lett volna ahhoz, hogy az egész napomat tönkretegye.

fbalfonso 2011.09.12. 16:15:38

[flame]

Akármennyire MISB, vagy nem, kicsit pofátlanság az ebay-en a Classic Space Minifig kulcstartót (852815) 15.23$-ért árulni, én 1460 Ft-ért (!) vettem a Kockaáruházban. Jó lehet, ez nem ide tartozik, csak néha megy a lehúzás...

[/flame]

Amúgy nem régen, kb. másfél hónapja kezdtem újra legózni, harmincnégy éves fejjel, előtte már vagy tizenöt éve nem volt Lego a kezemben. Az elmúlt egy hónap termése egy 6752 Fire Rescue és az 5771-es Hillside House (végigjátszás jöhet?), természetesen Brick Separator (nehogy már fog- ill. egyéb nyomos legyen!), valamint az említett kulcstartó. Persze, gyerekes dolognak tartják a kollegák, de annyi baj legyen, mindenkinek kell valami mánia.

Ja! Az oldal nagyon jó!

Rékocs 2011.09.12. 19:32:24

@devDavid: Hát ilyen véletlent?! Nekem is ez van meg bontatlanul, de nem sokáig :-)) Mármint hogy nemsokára kibontom...

BrigAnti 2011.09.12. 20:10:10

Én sokszor veszek úgy legót, hogy majd egyszer a most még csak 6 hónapos lányommal együtt kibontom (újsághoz vagy tankoláskor ajándék 30009 Christmas tree, 30010 Fire chief, 30011 Police dinghy, 30012 Microlight, 30013 Police buggy, 30014 Police helicopter, 30015 Jet ski, 30041 Pirahna, 30051 Mini X-wing fighter, 30051 AT-ST, 30080 Ninja glider, 30081 Skeleton chopper, 30083Dragon fight, 30090 Desert glider, 30091 Desert rover, 30130 Mini Black Pearl, 30131 Jack Sparrow's Boat, ezek mind MISP-k, zacskósak, némelyikből több is van. Van még jónéhány dobozos is, ezek is mind a lányomra várnak, bár előfordul, hogy ha időm engedi, néha kibontok egyet és csak úgy összerakom.
A hétvégén viszont Lego-bolt megyitón voltunk, ahol elég olcsón láttam a 10197-es Fire Brigade-t. Főleg a blogon olvasott teszt miatt ettem egyet, és ezt nem tervezem kibontani, kimondottan befektetési céllal van, de lehet, hogy lesz belőle még egy, amit össze fogok majd rakni, mert nagyon tetszik.
Ugyanakkor innen van 8049-es technic log loader, a lányomnak 2 Duplo Micimackó altémával meg egy naptár, ezek mind ki lesznek bontva idővel.
Szóval jelenleg inkább vannak MISB és MISP készleteim, de ez nem fog örökké tartani, ki lesznek bontva előbb-utóbb

crusaderman 2011.09.12. 20:25:11

Én utoljára régi készletekből ezt vettem meg:

www.bricklink.com/IL/6502-1.jpg?0

Bár nem volt olcsó,de kibontottam:)

A leggyorsabban ,,kamatozó" készletem ez lenne ha nem bontottam volna ki:
www.bricklink.com/catalogItemPic.asp?S=7093-1

www.bricklink.com/search.asp?itemID=72795

De még így kibontva is nagyon jó áron el lehetne adni:))) (7000ft-ért vettem bontatlanul 2 éve)

Darth Brick 2011.09.12. 20:34:53

Nekem egy 8015 van MISB, megvettem sereget építeni, aztán nem bontottam ki, mert van bontott, eladni meg nincs szívem.
No meg a bontatlan shadow arf trooper, annak hogy-hogy nincs száma?
Legkisebb MISB-em:
a CM Gésa, vettem egyet tartaléknak, Nejem eltakarította, ijedtemben autóztam majd 100km-ert, és vettem még egyet, rá két hétre meglett az eltakarított, így végül is a 3000Ft-os gésa megmaradt bontatlan.

misran 2011.09.12. 21:30:12

@crusaderman: a 7093-on én is csodálkoztam. Elég olcsón vettem (valami olyan áron, mint Te) és a BL-en látva csak tátogok. De azért, ha ebay-t is nézel, akkor látod, hogy nem eszik ilyen forrón a kását. De azért van ára. Nem is tudom, hogy kibontsam-e.. Nekem még MISB :).

misran 2011.09.12. 21:32:21

@misran: helyesbítek, ránéztem gyorsan. A kása forró... :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.09.12. 22:22:30

Próbáltam összehasonlítgatni más gyűjtőszenvedélyekkel:

Bélyeg: Ott is külön kategória (sőt, szinte csak ez számít) a postatiszta. De a postatiszta bélyeget nem lezárt borítékban szokás tárolni, amire csak a fotója van rányomtatva, lehet nézegetni az albumban. Ha nem befektetésként gyűjti az ember, gyönyörködni akkor is tud benne.

Autó: Még a legritkább, legdrágább autókat is el szokták vinni kiállításokra, veterántúrákra, szépségversenyekre. Aki megveszi és elrejti, annak vagy nem való az autógyűjtés (nincs rá elég pénze), vagy nincs ki a négy kereke.

Bor: Na, ezt valóban csak MISB-szerűen lehet gyűjteni, és ennek pont az élvezete vész el, ha nem isszák meg soha. De nem hinném, hogy egy penészes palackot érzelmi okokból őrizgetne valaki a pincéjében, nem pedig azért, hogy majd eladja, vagy megigya.

Összefoglalva:
Nem akarok megbántani senkit, de sarkos véleményt fogok megfogalmazni: a MISB-nek az interjúban leírt formája igen erős tárgyfüggőséget takar.
Ha befektetési céllal gyűjtenék ilyet, vagy azért, hogy majd a gyerekem is ki tudjon bontani egy olyan készletet, ami a születése előtt volt forgalomban, az még OK, de ez kicsit beteges szerintem. Mondom: szerintem.

BorZol 2011.09.12. 23:20:59

Szerintem meg egy régen nem teljesült vágy, hogy meglegyen ez is + az is bontatlanul amit még anno a dollárboltban tátogtunk...

A hiánytalan készlet mindíg teljességgel tölti el az embert (nekem sok hiányos van) akár egy két pici " jelentéktelen" darab hiányzik az már nem az, hogy na ez olyan mint a dobozán...mint a katalógusban.

A MISB az keményen őrzi azt, hogy teljes és hiánytalan a készlet. Nem kell a BL-t meg a csere -klubot bújni két apró kockáért postáztatni fél Európát :D

A MISB -ben ott a LEGO szelleme, hogy ezt ilyennek találták ki. Még benne a gyári levegő onnan ahol csomagolták.

Amikor a doboz elveszíti a ....-égét akkor az érthető értékcsökkenést okoz a hasonló mániákusok körében.
Egy MISB-et csak egy másik FAN tud értékelni különben nem lenne magasabb az ára.

A MISB nem hiányos (ami a LEGO legnagyobb problémája lehet) gyári minőségű és nem koszos a polcról.

Egy ultra koszos -poros 7893-ast
www.bricklink.com/catalogItem.asp?S=7893-1
itt győrben a bolhán 3 hétig árulta (értsd nem adta el) egy srác hiánytalanul! jó állapotban! pusztán mert a szekrény tetejéről igen mocskos volt.

BL-en pedig meg sem mutatják ennyiért.....

Megérte volna de már nincsen meg neki.

Az emberek nagy része sehogy nem veszi meg a LEGO-t drágán. NAgyon olcsón sem. KEll ennek is egy középárfolyam :) a BL és e-bay közötti

A MISB inkább a kereslet piac motorja miatt olyan amilyen "piac" éa ez is meghatározó elem, mert ez a felső határ. Ilyen is kell.

A MISB-et birtokoljuk mi is akciótól - karácsonyig vagy valami szülinapig :)

BorZol 2011.09.12. 23:23:35

7eFt- volt a 7893-as ...

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.09.12. 23:50:45

@BorZol: Az igazi MISB lehet hiányos is, vagy lehet benne kagyló, vagy aprókavics a legó helyett, úgyse tudod meg, mert amint megbizonyosodsz róla, már megdöglött a Schrödinger macskája.

Mnarko 2011.09.13. 01:16:25

@Hammer: No ez megfogta a fantáziámat :)
Ez a jó befektetés. Csak gyűjtőknek hirdetni MISB minőségben, aki úgyse fogja kibontani. Ha nagyon drágán csinálják, akkor lehet belekerül 10.000 be egy S@H kartondoboz. Mehet bele néhány zörgős zacsi és műanyagtörmelék, aztán lehet leragasztani. Havi egy 100€-s eladással egész jó boltot lehet csinálni. Még úgy is, ha néhány üzlet után hazazavarnak :P

No nem ragozom, csak annyit, h én már abban a korban vagyok, amikor a kölköknek építek (többnyire ugyanazt 100× mert hát egy LEGO markoló sem bír el mindent és szétesik a sok munkában) és úgy gondolom, hogy a LEGO gyerekjáték.

starfighter9 2011.09.13. 09:41:10

@BrigAnti: Igen tisztában vagyok vele! de mint már említettem csak azért MISB még mert nem volt időm összerakni és még nem készült el a megfelelő tároló hely! :)

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2011.09.13. 09:57:29

@fbalfonso: [flame] Minden relatív :) Lehet valaki inkább innen rendeli meg a space kulcstartót egy közös rendelés keretében 545 Ft-ért + oszott postaktg

shop.lego.com/en-HU/White-Spaceman-Key-Chain-852815

[/flame]

devDavid · http://blog.hu 2011.09.13. 10:11:57

@Rékocs: ez nem lehet véletlen! Egyszer már szereztél nálam egy jó pontot, lassan feleségül kéne vegyelek, mielőtt a többiek lecsapnak rád! ;D

Amúgy nálam is hamarosan bontásra kerül, nem azért vettem meg így, hogy megtartsam, szimplán csak így tudtam hozzájutni.

üdv,
kisPocok

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.09.13. 19:43:56

@devDavid: Elnézést, h beleszólok a nászmenetbe, de Rékocsnál én már egyszer bejelentkeztem feleségülvétel ügyében, sérelmére kifolyólag, úgyhogy itt úgy látom párbaj lesz! :-))))

BorZol 2011.09.13. 19:44:03

@Hammer: Éppen ez a dolgok motorja.....

Mire rájössz..... :)

A MISB nem gyerekjáték csak a LEGO.
A fele biznisz, csak nem tudom melyik fele.
@Mnarko: és tényleg micsoda csalás lehetőség!
Csomagvizsgálóval át kell nézni a MISB Legokat!

Egy gyári hibásat is kifoghatsz. De ha annyira ritka a hiba "bontatlanul" hogy egyedivé teszi a készletet akkor az még lehet értéknövelő is!

Longeye 2011.09.13. 20:36:15

@BorZol: Már látom, ahogy BL-en megjelennek az áruk mellett a röntgen-felvételek ;o))

Lehet, hogy hülyeség amit írok, de nekem van egy összeesküvés elméletem:
Na tessék! Nincs bor a közelben, sem más tudatmódosító szer a környéken és a billentyűzetem megint megbolondult. @&#! Valaki nagyon nem akarja, hogy leírjam ;o)
Szóval szerintem a BL-en is vannak hamis boltok, ahol az árukat a normál árak fölé viszik szándékosan, akár a többszörösére növelt árakkal.
Így egyrészt fentebb tornásszák az átlagárat, másrészt a többi eladó is látja, hogy mások milyen drágán árulják a cuccokat és így ők is árat emelnek. Ahogy megfigyeltem, különösen igaz lehet ez a ritka alkatrészekre és a ritka készletekre...pssszt, erről senkinek egy szót se...a nagytestvér mindent lát...

BorZol 2011.09.13. 21:59:42

@Longeye: Na teregessünk ki még egy- pár szennyest!
Az általam Vater@s hyénáknak nevezettek pedig azt csinálják, hogy a BL-t veszik alapul (lásd fent) és ha tegyük fel egy 55eFt-értékű frankó készlet "beragad" neki 35eFt-nál szólnak egymásnak az össze-esküdt cimbora hyéna-club tagok hogy: (e-mial)
-Tesókám megállt a licitem rugdald már meg kicsit!

Ekkor a haver bele -bele licitál és az is akinek annyira kell.......

NA ezzel pedig végképp kisegítik egymást hogy nehogy olcsón vegyél!!!!! maximum piaci ár alá képesek sodorni az eladásaikat!

Aztán kéz kezet mos elven tovább.

Olyat is ismerek aki úgy gondolta kiszáll a LEGO-ból, feltette egész halmaz anyagát "ömlesztett" kategóriaként. Aztán el is rugdosták a licitet 90eFt-körülire mire az eladó úgy döntött nyit (akkor nyitotta) egy BL-boltot. Ekkor szólt a haveroknak hogy mensték meg a "cuccot". Mindenkire rálicitáltak a Haverok, a jutalékot elbukta, beikszelték egymást jó eladó és -vevőnek mintha megtörtént volna az adásvétel és a BL-dübörög és máig is élnek ha.....

Ezt komolyan mondom. A LEGO maffia ha nincsen akkor ...(csináljunk:))

Lord Ickenham 2011.09.13. 22:04:23

A bontatlan doboznak van valami megfoghatatlan kisugárzása, tényleg. De ez éppen elég addig, amíg ki nem nyitjuk, mert a játéknak is van, csak más.
De ilyen MISB csak addig lehet valaki, amíg nincsen gyereke, mert annyira nem lehet szívtelen, hogy ne adná oda neki kibontani. Mert a gyermeki öröm még a bontatlan doboznál is erősebb (még ha iszonyú giccses is ezt leírni). És egy gyerek "hülye" lenne megérteni a MISB-et.
Ez olyan, mint a szerelem. A plátóinak is van egy sajátos hangulata, de aki ehhez ragaszkodva nem tesz lépéseket...

Rékocs 2011.09.13. 22:15:06

@devDavid @klarky: Én csak csendben mosolygok :-))

Amúgy lehet, hogy ugyanott jutottunk hozzá a készlethez? Ugyanis akitől én vettem (egy hölgy), annak több, bontatlan doboza is volt ebből szettből - tavaly télen. Asszem az apukája szerezte be neki Ausztriából vmi nagy leárazáskor.

AmyS 2012.01.05. 15:02:18

nekem egy 885 és egy 6482 van, bontatlanul.. eleinte azért nem bontottam fel ezeket, mert nem annyira tetszettek amikor megkaptam, később meg már azért, mert ha már ennyi ideig bontatlan maradt, maradjon is úgy.. :) egyébiránt erősen gondolkodom rajta, hogy felbontsam-e a grand epidoriumot meg a pet shopot, vagy legalább az egyiket meghagyjam érintetlenül.. ki tudja, talán 20 év múlva meggazdagszom belőlük.. :) a 10220-ast meg a 10197-est már összeraktam sajnos.. :(

Forestman 2012.01.05. 20:30:23

Nekem is van pár MISB illetve MISP készletem:
MISB:
8398 BBQ Stand
7953 Court Jester

MISP:
5627 Dózer
2167 Pingvin
30042 Mini Sub
40013 Halloween Ghost

Egy ideig volt egy 7566 Farmer is bontatlanul, csak engedtem a csábításnak, meg kellett a malac is, így kibontottam miután 3 hónapig lapult bontatlanul a fiókban :-)

hatvannyolckilencvennégyeske · http://www.flickr.com/photos/granada_turnier/ 2012.01.05. 22:58:09

én is gondolkodtam, hogy akkor most MISB vagy MISP, végül a MILF-ek mellett döntöttem

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.01.06. 08:20:21

@Lili.hu: Egy bontatlan 6482... Mhmmm, az igen. Most már tartsd meg, az egy vagyont érhet! Gratula!

AmyS 2012.01.06. 08:26:25

@klarky: ...most ügyködöm az eladásán, mert egy green grocert szeretnék helyette.. :) úgy tűnik, sínen lesz a dolog, de nem úgy mint józsef attila...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.01.06. 09:46:26

@Lili.hu: Kíváncsi lennék, h mennyiért sikerül. Ha nem titok majd oszd meg velünk!

AmyS 2012.01.06. 09:50:06

@klarky: ...jelenleg 460 euro a legtöbb, amit ajánlottak érte, szerintem elfogadom, nekem elég..

pragmaP 2012.01.06. 11:56:13

@Lili.hu: Wow. Ennyiből lehet, hogy akár egy Café Corner is kitellne. O_o

AmyS 2012.01.06. 12:02:42

@pragmaP: igen, talán... csak sajnos nekem a café corner nem tetszik annyira, nincs az a "kell nekem" érzés, ha ránézek... (még) nem vagyok túl fanatikus, csak néhány hete kezdtem el újra érdeklődni a legók iránt, amikor véletlenül megláttam a neten a fire brigade készletet.. előtte minimum 20 év kihagyás.. :(

pragmaP 2012.01.06. 12:36:01

@Lili.hu: Nekem a CC és az Emporium a nagy álmaim a sorozatból. De persze bármelyiket elfogadnám, ha muszáj. :)

Pár hete kezdted újra, de már három-négy Modular House-od van? Őszintén: wow. Nem csak tutu irigyel. :-D

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.01.06. 12:38:12

@Lili.hu: ellenben majd küldhetnél képeket. ritkán látni ilyet egyben itthon!

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.01.06. 12:55:06

@Lili.hu: Az igen, szép pénz! Remélem picit azért sajnálod! :-)

(mielőtt postára adod szerintem fotózd körbe, ilyet ritkán lát az ember fia/lánya)

AmyS 2012.01.06. 13:23:46

@pragmaP: ...az úgy volt, hogy megláttam a neten a tűzoltóságot, beleszerettem, megkaptam karácsonyra, aztán még jobban beleszerettem és két ünnep között megrendeltem még 3 készletet.. :))) heves szerelembe estem, ez van.. :)))

AmyS 2012.01.06. 13:25:35

@klarky: őszinte leszek: picit sem sajnálom, semmi kötődés nincs köztünk.. :)

AmyS 2012.01.06. 14:34:59

@tutuka: amint mindent összerakok, csinálok képet, videót, bármit... talán közben is... egyelőre nincs túl sok időm, maximum hétvégéken néhány órám, mert könyvelőként nekem ez az év leghúzósabb időszaka.. :( videót mivel csináljak?? jó a samsung wave is, vagy 3ccd kamerával..? mi a szokás, mi az igény..?

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.01.06. 17:54:13

@Lili.hu: hát vidót még csak egyszer toltunk a blogra, az HD volt iphonnal készítve. nagy igényeink nincsenek, csak élvezhető és látható legyen

AmyS 2012.01.06. 18:21:30

@tutuka: ok, élvezhető lesz.. :) csináltam egy próbát az 5766-ossal mindjárt feltöltöm gépre, megnézem milyen lett.. kepfeltoltes.hu/120106/Photo0476_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...