Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Élménybeszámoló a győri piacról

2011.02.12. 06:59 - Stefidzsi

Korábban már többször, többféleképpen szóba került a blogon a használt LEGO vásárlása. Valaki abszolút idegenkedik tőle, másoknak pedig megszokott akár a hazai vagy külföldi aukciós oldalakról, akár a legnagyobb nem hivatalos LEGO piactérről van szó.
A hazai netes viszonyokról én is írtam egy rövidke beszámolót, míg Borzol az offline tapasztaltait tette közzé.

Január utolsó hétvégéjét a menyasszonyommal Győrben töltöttem, így megkértem Borzol blogkollégát, vigyen ki minket az általa már emlegetett piacra, és vezessen be minket az igazi bolhapiacolás izgalmas világába.

Reggel fél hetet és -11°C-ot mutatott az autó kijelzője, amikor begördültünk a győri ETO stadion és bevásárlóközpont előtti parkolóba. Kiszálltunk és első gondolatom egy csalódott "csak ennyi?!" volt. Aztán Borzol nekilódult, hogy előbb felkeressük a bejáratott eladóit, aztán körbenézzünk a többieknél.


| kép: kisalfold.hu |

Ekkor megnyugodtam és elégedetten konstatáltam magamban, hogy van itt piac, csak nem az üzletközpont előtti, hanem melletti parkoló részben. Az fogadott, amire számítottam: mindenféle szedett-vedett holmi járókákban, asztalokon vagy csak simán a földön. Még sötét volt, mégis voltak, akik már elkészültek az árusítóhelyükkel, igaz a legtöbben még csak a havat próbálták eltakarítani a placcról, ki-ki a maga lehetősége szerint.

Miközben kerestük Borzol szokásos eladóit, folyamatosan fájdította a szívem, hogy mikor milyen kincseket talált (nem csak LEGO témában). Azt mondja, muszáj korán kelni, mert a vaterás hiénák mindenre lecsapnak. Közben mutogat is, hogy az is egy vaterás meg az is, meg az is...
Sajnos a bejáratott helyeken nem jártunk sikerrel, a legtöbb már messziről ingatta a fejét, hogy most nincs semmi. Néhányan azért ígérgettek, "majd a jövő héten!".

Az első köri sikertelenség után nyakunkba vettük a piacot és elkezdtük körbejárni az eladókat. Én bíztam Borzol tapasztalatában, hagytam magam vezetni. Ha valahol van LEGO, akkor ő biztos megtalálja. Így Én közben nyugodtan nézelődtem és alig győztem forgatni a fejem, hogy milyen csuda dolgokat árulnak. Gyakorlatilag egy teljes lakást be lehetne rendezni: ruhák, szőnyegek, kis- és nagybútorok, háztartási elektronika, számítógépek, ősöreg laptopok, játékok, kád, autóalkatrészek, gumik, kisebb és nagyobb szerszámgépek, biciklik és még ki tudja mi minden volt kint. Még egy komplett dobszerkót is találtunk. A minőség persze hullámzó: az ütött-kopott szakadttól az elfogadhatón és újszerűn keresztül egészen a bontatlanig vannak itt mindenféle áruk. 

Borzol közben folyamatosan szövegelt és sztorizgatott. Egyszercsak megállt és beletúrt a kiszúrt játékos dobozba, de csak egy Duplo autó és néhány Bionicle alkatrész került elő. Ekkor tanultam meg mennyire fontos letúrni az ilyeneknek az aljára, mert az aprólegót vagy esetleg egy-egy figurát ott találja meg az ember. Egy másik árusnál valami dobozos space klónt talált, hajdanán valami 3 eurót kértek érte a boltban.

Kicsit odébb pedig belefutottunk valami ígéretesbe. A furgonból még csak akkor pakolt két fickó (egy idősebb meg egy fiatalabb), az asztalkákon gyűltek a holmik, addig javarészt játékok kerültek elő. Találtunk is egy zacskónyi Bionicle-t néhány leírással, jól bele is turkáltunk, de egy Arctic-os scooter felén kívül nem leltünk system legóra. Az idősebb fickót megkérdeztük, hogy van-e még másik. Pozitív választ adott, így várakozó állást vettünk fel.
Borzol oldalba bökött, hogy figyeljem meg, mi lesz itt. A cucc tizede nem volt még kipakolva, de már egyre többen állták körül a helyet. Néhányan vásároltak is, a fiatalabb fickó azt se tudta, mit csináljon inkább, szedje elő az árut, vagy lecsapjon az érdeklődőkre. Így hát inkább az idősebb letolásában és a további pakolásban állapodott meg. Ahogy a fickó szedegette ki a kocsiból a cuccokat, Borzol kiszúrt egy fekete dobozt, aminek az egyik sarkában egy technic teherautó képe tűnt fel. Ekkor már én is azt figyeltem és észrevettem, hogy a dobozból határozottan valami LEGO kandikált ki. Jó lesz, néztünk össze. Még a tetején volt néhány holmi, így nagy naívan megkérdeztem, hogy miért nem kérjük ki a dobozt. Aztán Borzol kioktatott, hogy azt nem szabad túl korán, mert ha látja rajtad, hogy rá vagy mozdulva, akkor nagyobb árat mond.

Elérkeztünk a kritikus ponthoz, az érdeklődők egyre többen lettek, az utolsó valami is lekerült a legós doboz tetejéről. Persze Borzol ekkor már rutinos rókaként ott állt a kocsi mellett, és amikor a fickó visszajött, hogy újabb árut vegyen ki, lecsapott és kikérte a dobozt. Gyorsan odapattantam én is és együtt kezdtük túrni, hogy mi is van benne. A külső doboz teteje hiányzott, de benne volt 3 számozott belső doboz, 2 leírás és a kicsit hiányos kamion (én olyan 80-90%-osra saccoltam). A belső dobozokból bontatlan zacskók kerültek elő pneumatikus hengerekkel, csövekkel és egyéb technic elemekkel. Ez eldöntötte, ha jó árat mond, visszük.  "Mennyit kérsz érte? - Az egy ötös." Remek, megvesszük. Gyors pénztárca keresgélés, csak tízezresem van, tudsz visszaadni? Nem tud. Francba. Borzol gyorsan kisegít, majd később lerendezzük. Hónom alá csaptam a dobozt és a hideg elől bemenekültünk a bevásárlóközpont előterébe.

Na nézzük, mit szereztünk. A 8436-os kamion.


| kép: brickset |

Kicsit koszos, a kormánymű és a motor beragadt és az egész féloldalas, mert hiányzik 3 kerék. Nem baj, majd bricklinkről beszerzed, mondja Borzol.
Két füzet van hozzá, az egyik útmutató a kamion összerakását tartalmazza, a másik a 3 féle felépítményt, amihez a pneumatika kell. Gyakorlatilag ezt a felét az előző tulaj sosem építette meg, mert mint mondtam, a pneumatika és a felépítmény egyéb elemei mind eredeti, bontatlan zacskójukban vannak.

Volt még benne valami Bionicle maradék is, a nem speckó alkatrészei könnyen hasznosíthatók. Mikor kellőképpen felolvadtak átfagyott csontjaink, visszaültünk a kocsiba és Borzol folyamatos sztorizás mellett hazavitt minket.
Remek reggel volt, akkor is megérte volna korán kelni, ha nem találunk semmit. Hülye pestiként jól éreztük magunkat ebben a környezetben. Úgyhogy ezúton is még egyszer köszönöm a kalauzolást!


A szálláson persze reggeli helyett egyből nekiestem a kamionnak, hogy a szállítás kedvéért kisebb darabokra szedjem. Nem ment könnyen, mert sosem volt ekkora technic cuccom. Ezt nem lehet ész nélkül szétszedni, mint a systemet.

Közben meg azon gondolkodtam, hogy ezek a piacos emberek hogyan élnek, hogyan és honnan szerzik be ezt a rengeteg "kacatot", és a másik oldalon hogyan válik egy ilyen remek készlet kidobandó kacattá.
El is képzeltem egy elkényeztetett osztrák kisgyereket, aki a születésnapjára a nagymamától kapta ezt a kamiont. Nagynehezen összerakta az első füzet tartalmát, de már a másodiknak nem akart hozzákezdeni, inkább kirohant az udvarra és tologatta egy kicsit a porban, amitől persze estére beragadtak a fő funkciói. Így aztán használhatatlanná lett és el lett felejtve a dolog, átkerült a lomishoz, onnan pedig hozzám.
Amikor kidobtam a dobozokat, rájöttem, hogy én is kacatként bánok a számomra értéktelen részekkel, pedig biztos akad olyan, akinek ezek az üres dobozok is értékesek. C'est la vie.
 
Hazaérkezve szétszedtem az egészet az utolsó darabig, megmostam és kiszortíroztam, hogy mi hiányzik.

Kijött, hogy az 1028 darabból hiányzik 48, ami 95%-os teljesség. 17 db-t megrendeltem bricklinkről, 11 db-t zsibvásárról, a többi várat magára. Főleg a kerekek és oldalpanelek macerásak. Végigjátszás majd később, ha meglesznek a hiányzó darabok.

Szóval, ez a győri piacolásom története. Ha tehetitek, menjetek el Ti is, mert remek program. És itt igazán érvényes a mondás: ki korán kel, aranyat lel.

Címkék: beszámoló 2004 piac lego győr használt technic borzol 8436

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr62638569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.02.12. 07:14:20

Azt nem értem, hogy az ilyen piacokon az áruk 99.99%-a a kutyát nem érdekli, de a lego, azt elkapkodják seperc alatt! A többi szerencsétlen eladó a porcelánkutyával meg a vacak telefontöltővel is inkább ezt árulná, hiszen látja hogy milyen kapós. De nem! Nincs ezeknek semmi üzleti érzékk.
[/Puffogás]

szakacsa 2011.02.12. 08:22:46

@Yooha: Szerintem nem tudnak LEGO-t szerezni, ennyi az egész. :) Ha tudnának, azt adnák el Ők is... :)

szakacsa 2011.02.12. 08:26:44

Jó kis leírás, jól visszaadja a piacos hangulatot. Én egyszer már voltam ott, de akkor nem nagyon láttam LEGO-t. Persze, ahogy ebből a posztból is kiderül tele a piac hiénákkal, így az egyszerű vásárlónak nemigen marad semmi...
Azon egy kicsit csodálkozom, hogy az 5e-ből miért nem alkudtatok? Borzol rutinos vásárlóként erre 2e kellett volna mondjon, és a végén 3e-nél megálltatok volna! :) Mindenestere szép fogás, gratulálok! :)

Darth Brick 2011.02.12. 08:28:05

Én pár hete a kanizsait túrtam végig, kb. 25 elemet találtam, meg ömlesztve 30%-os tisztaságú szatyrost. Basszus értem én, hogy a Duplo adja a súlyt de a rengeteg klónt kihagyhatnák. Árat nem kérdeztem.

szakacsa 2011.02.12. 08:40:14

Még egy dolog. Ausztriában sok bolhapiac van, ahol szerintem fillérekért lehet LEGO-t (is) veni. Érdemes lenne megnézni egyszer. Gondolom nem kevesen vannak akik itthonról (elsősorban a nyugati határszélről) kijárnak oda vásárolni és eladját itthon borsos áron.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2011.02.12. 08:52:00

"másik oldalon hogyan válik egy ilyen remek készlet kidobandó kacattá"
Ezt a részt én sem nagyon értem, viszont van két tapasztalatom: 30 éves unokatesóm költözésnél dobott majdnem ki vagy egy kiló ömlesztett legót, mert őt ez már hihetetlenül nem érdekelte. nagynéném megmentette, 10 éves unokaöcsémnak adta, akit meg tökre nem érdekel. van sok legója, de jópár hónapok óta nincs összerakva, vagy félig! ezen nagyon kiakadtam, de megpróbálok nem gondolni rá. :) lehet hogy elcserélem a legóit vmi playstation játékra... vagy egyszerűen kivárom míg teljesen megunja és nekem adja őket. :D

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.02.12. 08:55:08

Épp a múlthéten én is voltam régiségvásárban, de sajnos nem találtam egyetlen legot sem.

Amit vettél, 5-öt nagyon megért, remélem sikerül beszerezni a hiányzó alkatrészeket!

Amúgy én is most estem át a tűzkeresztségen ami a hiányzó alkatrészek beszerzését illeti. Mind a bricklinken, mind a hasznaltlego-n sikerrel jártam. A briklinkről csak új alkatrészeket vettem, a másik oldalon használtak, de jók, vállalhatók. Szóval érdemes keresgélni, kutakodni, nagyon izgalmas dolog! 8-)

ph34rb0t 2011.02.12. 09:08:30

hat itt sajnos a volt kgst-piacon nem lehet ilyen uri huncutsagokat kapni, mint lego vagy meg egy-ket olyan dolog ami erdekelne, es tudom, hogy nyugatabbi nagyvarosokban rendszeresen felbukkan, de ez a mi kelet-magyarorszagi nyomorunk :)
persze ki szoktam jarni nezelodni a hangulat, meg a sok faszsag miatt amibe azert bele lehet futni es derulni rajta. :) Es ritkabban talal kincset is az ember, azt teny, egy oreg bicikliversenyzo pl oda vitte ki eladni egyik regi gepet amit jol megvettem tole, igy az "uj" versenybiciklim oregebb, mint a 20 eves (amit kb egy eves kora ota hasznalok, de ujonnan kerult a csaladba) "regi" :) Legot egyszer lattam, zacsko vegyes horror aron.
aztan van itt par eve havonta ugynevezett regisegvasar, na az valami borzalom, halom giccs kozt van par egyeb cucc, mind horror aron, nagyon elszalltak az eladok. Kiveve nehany konyves, ahol fillerekert lehet kapni tobb konyvet. ugyanazokat, amiket filerekert lehet kapni barhol ahol hasznalt konyvekkel foglalkoznak, tehat ez sem nyert :(

ének 2011.02.12. 09:16:52

én a Pecsát (Petőfi csarnokot) ajánlom van ottn egy srác aki minden féle sw cuccot meg tud szerezni csak jó drágán adja (r2d2 +birodalmi lépegető sofőr +x szárnyú pilóta=3000 ft) de van egy öregebb külsejű ember aki 350 ft-ért nem törődve azzal milyen értékes a figura de eladja tőle vettem egy negy lapt a városomba mert már kevés az építő hely

Brickfan 2011.02.12. 09:21:25

@szakacsa: Erre már én is gondoltam, részemről benne vagyok, hogy néhányan összeüljünk és kimenjünk egy szombati hajnalon valamelyik osztrák bolhapiacra, HA tényleg van ott ilyen jellegű kínálat.

Tutuka, ha úgy gondoljátok, én felajánlom szolgálataimat (vezetek is ha kell, autó, üzemanyag nem gond, csak egy osztrák pályamatrica kell). a tapasztalatokat pedig meg tudjuk osztani itt a blogon.

Csak azt mondja meg valaki, hogy HOVA kell menni, mert nekem fogalmam sincs :)

Brickfan 2011.02.12. 09:31:22

Ezzel a legóvadászattal amúgy nekem egy igazán komoly problémám van: az idő.

Az olcsó beszerzési lehetőségek kutatása, életben tartása rendkívül időigényes. Tapasztalatot szerezni = sok időt rá kell szánni. VAGY a másik lehetőség a cikkben lírtak alapján egy olyan valakivel végigjárni az utat, aki már tudja, hol, hogyan, mit.

Az én tTapasztalatom azhogy az ömlesztett lego (ha ilyet veszünk) válogatása időigényes. Én egy alkalommal vettem 15 kg ömlesztett legot, rettenet időrabló "foglalkozni" vele. A párommal ketten 1 egész napig válogattuk, és a válogatott anyagból a benne levő készletek alkatrészeinek összeválogatása további sok sok órát igényel. Nem panaszkodásképp írom, csak balga módon én sem gondoltam végig előre, hogy mivel fog ez járni. Ha több időm lenne, valószínűleg jó móka lenne ez az egész, de így jelenleg is van egy rakat szétválogatott cucc, benne egy rakat készlettel, csak épp időm nincs összeválogatni őket.

Nincs ezzel gond, csak tudni kell mérlegelni. Én pl. jelenleg nagyon kevés szabadidővel rendelkezem, ezért hajlandó vagyok némi extra felárat rááldozni a régi használt készletekre, ergo arra, hogy valaki helyettem végigjárja ezeket a helyeket, kiválogatja stb...

Ti hogy vagytok ezzel?

hatvannyolckilencvennégyeske · http://www.flickr.com/photos/granada_turnier/ 2011.02.12. 09:36:28

ez a csoportos osztrák vásárlóturizmus nem rossz ötlet:)

Bandiba'csi 2011.02.12. 09:46:07

@szakacsa: @Brickfan: egy ilyen kocsikázásban én is benne lennék, Brickfanhoz hasonló feltételekkel egy autóval én is be tudok szállni, csak azt nem tudom, hogy akkor kimegyünk mondjuk 10-en, és egymásra fogunk licitálni? :-)

szakacsa 2011.02.12. 09:48:18

@Brickfan: Itt vannak az Osztrák bolhapiacok: www.flohmarkt.at/ Valami közelebbit meg pl. Burgerlandban kellene keresni: www.flohmarkt.at/flohmaerkte/burgenland

szakacsa 2011.02.12. 09:52:47

@Brickfan: Részben egyetértek és gyakran én is időhiánnyal küzdök, de sajnos a kupac turkálása, kotorászása, válogatása, olyan mértékben élvezetes számomra, hogy arra időt kell szakítanom... :) 15Kg kocka túrása számomra orgia lenne! :)

Kiss Karcsi · http://www.klikk.info.hu/ 2011.02.12. 10:54:38

Drezdában voltam egyszer bolhapiacon, de egyáltalán nem volt LEGO. Azóta ilyennel nem is próbálkoztam. A Petőfi csarnokot szokták még ajánlani (azt hiszem).

ainex 2011.02.12. 10:58:52

@Yooha: Várjál, nézzük meg, mit írnak a porcelánkutyagyűjtő blogon, ahol meg azért puffognak, mert a rengeteg gyerekjáték között elvész az értékes portéka :D (nem viccelek: van rokonom, aki tojik a Legora, a porcelán izékre viszont nagyon gerjed).

@Brickfan: Az idő problémával meg pontosan ugyanígy vagyok. Ha megkaphatom egészben, összeválogatva (vagy éppen "szétkeveretlenül"), akkor inkább többet fizetek érte, mintsem hogy nekem kelljen összeguberálnom. Persze ez vásárlóerő kérdése is. Ha anyagilag [jobban] fájna, valószínűleg kevésbé lennék lusta/türelmetlen.

BorZol 2011.02.12. 11:16:15

Egy közös kiruccanásban én is benne vagyok de ott is tud drága lenni minden!

Isemrősök mondták ott is drága a LEGO.

A vételkor már várták a technic dobozt abban a kis sokadalomban többen is.... fontos volt gyorsan dönteni...volt vaterás aki még egy hét után is kérdezte amit a kezünkben látott!! átvette volna a duplájáért is ...via bricklinken elsózza a triplájáért

Nagy verseny van egy doboznyi áruért többen vátrák csak tegyük le...

vettem utoljára ezt olcsón piacról:
www.bricklink.com/catalogItem.asp?S=3538-1
figura hiányzott de hatalmas vele játszani.

szakacsa 2011.02.12. 11:20:56

@BorZol: Te nem szoktál a Vaterán eladni?

BorZol 2011.02.12. 11:31:43

@szakacsa: Nem. Eddig egyszer vettem 7685-öst.
teszveszen hirdettem karácsony előtt de semmi ...
ami "nem megy a citybe" eladom én is.
Engem így a csere is érdekel, meg tudtam eddig egyezni mindenkivel.

Tényleg mi lenne a közös vásárlás esetén az osztozás?

Egy közös kirándulás "most nyugatra" egy írói -olvasói találkozó ha nem is veszünk semmit.

Ki lenne benne?
Schwechat-nál van több piac is de Össtereich-et nem ismerem nem jártam ott piacon soha..
Kell GPS az tutti!
Menjünk, Egy nagy kombi, ha kell utánfutóm is van, 3 férőhely ha eljön a Feleségem is :)

Llew 2011.02.12. 11:54:55

Azért ahhoz, hogy az ember ránézésre eldöntse mi van a dobozban szatyorban, ahhoz kell rutin. Én legalábbis tartanék tőle, hogy megveszek két fél készletet, még ha jó áron is van. Egy nagyobb ömlesztett kupacnál meg lehet a kisebbik része lenne az, ami érdekel.
Ettől függetlenül azt hiszem a poszton felbuzdulva holnap korán kelek és kimegyek a vásárba, ha másért nem nézelődni. Győr meg az ausztriai kirándulás távolság miatt úgy is kiesik.
@BorZol: ha úgy is csak a city érdekel, akkor hol adod/cseréled el a többit? Vagy helyben haveroknak bejáratott ismerősöknek?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2011.02.12. 11:58:24

@BorZol: én is azt hittem te árulsz cuccot vaterán, mert van egy borzoli70 nevű legós tag.

A kiruccanásotokhoz megkérdezem bécsi ismerősöm, hátha tud vmit mondani.

szakacsa 2011.02.12. 12:12:33

@rrroka: @BorZol: Én is azt hittem, hogy szoktál eladni, ezért is kérdeztem. Elnézést a feltételezésért. :)

hatvannyolckilencvennégyeske · http://www.flickr.com/photos/granada_turnier/ 2011.02.12. 12:25:36

az én nagy kombim restaurálás alatt van, azzal nem tudok most szolgálni, max. utasként jöhetek szóba

Brickfan 2011.02.12. 12:28:28

@Bandiba'csi: azét remélem, ha netán tényleg imegyünk együtt, tudunk kultúrált, európai ember módjára viselkedni egymással és nem fogjuk legyilkolni egymást licitálás közben :-)

Brickfan 2011.02.12. 12:29:53

@ainex: ebben egyetértek. az idő itt is pénz. a szétválogatásra fordított időt veszem meg pénzért (amennyivel drágább). Ha jobban rá lennék szorítva, nyilván másképp mérlegelnék én is, és töb időt lennék hajlandó beáldozni az olcsóbb vételárért cserébe

Brickfan 2011.02.12. 12:34:13

@BorZol: nincsenek illúzióim, hogy fillérekért tudjak vásárolni. Azt hiszem, nem is lenne ez a célom. Én úgy vagyok vele, hogy tapasztalatot szereznénk, meglátnám, hogy is megy ez, írnánk valami összefoglalót a blogra és ha esetleg úgy alkul, még vennék is valamit. Jó buli lenne szerintem, ahogy elképzelem, a hajnali 4kor indulást : begyógyult szemű AFOL-ok gyülekeznek az indulásnál :-D

ahogy látom, lassan egy konvojra lesz szükség, ha tényleg ennyi mindenkit érdekel.

Brickfan 2011.02.12. 12:38:22

@BorZol: ha jól számolom van 3 autó felajánlás. nálam van 3 hely, nálad van 3 hely, a harmadik autót (Bandiba'csi) nem tudom...

gps-em van, azzal sem lesz gond, csak mondjátok a koordinátákat.

sitkeiszabi · http://siti.blog.hu 2011.02.12. 12:39:30

Technic készletek szoktak lenni a Pecsánál? Mert ha igen, ki kéne néznem :)

szakacsa 2011.02.12. 12:40:20

@Brickfan: Azért hogy ne fussunk lyukra, esetleg tutuka megkérdezheté valamely osztrák LEGO nagykövetet, hogy: ugyan hol is lehet érdemes keresget az országukban szekondhendileg? Kis szerencsével beindul ott a riadólánc és valaki csak megmondja a tutit... :)

Brickfan 2011.02.12. 12:46:04

@szakacsa: EZ NAGYON JÓ ÖTLET! Várjuk meg akkor a T. nagykövet urat, hogy mondjon ő is valami okosat :)

Bandiba'csi 2011.02.12. 13:10:01

@Brickfan: biztos nem lesz ezzel gond, engem leginkább a kíváncsiság hajt, sajnos a "költséges hobbik" mostanában a háttérbe szorulnak... :-( Amennyiben tényleg ekkora lelkesedés van, akkor beszéljünk konkrétumokról is. Nálam 3, vagy 4 szabad hely van, az asszonytól függően (inkább 3). ez így alsó hangon is legalább 12-15 készlet, ha jól számolom :-)

Rékocs 2011.02.12. 13:13:05

@sitkeiszabi: Én holnap megyek ki, majd leírom, mit láttam. Nézek Technicet is.

Bandiba'csi 2011.02.12. 13:26:05

ja, nem mellékesen: németül tud valaki? Mert az tudásom ott megáll, hogy "Bitte ein bier", nem hogy még alkudozzak is... :-) Szóval legalább egy "szinkrontolmács" mindenképpen jöjjön velünk :-)

Brickfan 2011.02.12. 13:34:34

@Bandiba'csi: én beszélek németül (mostanában visoznylag ritkán, de nem lesz gond ezzel). Ha a helyszínt megtaláltuk, szerintem nem kell túl nagy szókincs, hogy boldoguljunk.

Bandiba'csi 2011.02.12. 13:51:39

@Brickfan: akkor már csak menni kell :-) Jövő hétvége? (Feltéhe, hogy az "Ambadassor-Mentor program" is mögénk áll). Én Bp-ről tudnék indulni ;-)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.02.12. 14:06:58

A családom meg nem érti mit lelkesedek ennyire a Legoért meg a köré szerveződő közösségért... 8-)

Sajna nekem Győr meg Ausztria irtó messze van, de ha ezt az utat amit szerveztek elmesélem, nem fognak hinni a fülüknek. 8-)))

Pe'ntek 2011.02.12. 14:34:40

üdv,
bocs, egy kis OFF:
újabb képek a 2. félév 2 technices készletéről:
-Unimogról
www.setechnic.com/Forum/post76467.html#p76467
www.setechnic.com/Forum/post76405.html#p76405
-és a 8109-esről
www.setechnic.com/Forum/post76492.html#p76492

az Unimog nagyot üt :), ami viszont érdekes benne, az az hogy az Alternativája is egy Unimog, csak más funkciókkal bír :)

amúgy miért nincs egy általános fórum?

BorZol 2011.02.12. 16:33:15

@Brickfan: szerintem angolul felfogják az eseményeket az árusok...de addigra a számokat megtanulom németül....öö

Tényleg konvoj lesz akkor az M'-esnél győr magasságában csatlakozom.

Egy hét múlva sem rossz, de tudni kell Ott kint mikor van érdemben a piac...szombat -e vagy vasárnap?
MA este koncert, holnap vadhajnalban LEGO vadászat.
délután vendégek..ajjaj majd beszámolok mit láttam a poszt helyszínét szolgáló placcon.
@szakacsa: csúcs nem tudtam ,hogy van egy névrokon. a malugon is kitettem ezt -azt meg a K.Karcsi -piacán technicet+ town-t.
Aki pedig a keres rovatban esik a hálómba vagy elszólja magát , hogy mit gyűjt és írok neki attól mentsen meg a jószerencse :D

Konstans 2011.02.12. 18:58:30

Nekem gyermek koromba voltak izgalmasak a piacok, akkor még odamehettem kisebb- nagyobb portékákhoz, ki lehetett nyitni kis dobozokat bele lehetett nézni, az a sok kép-festmény és szobrok mindenütt. Sok kofa mutogatja az érdeklődők felé a dolgait. A büfés zsíros olajos bódéja(ahol még nem járt egészségügy). :) Most már mindenféle illegális és felesleges műanyag dolgot akarnak rátukmálni az emberre. Azt bírom amikor két percenként odamennek hozzád és zoknit, törölközőt, függönyt kínálnak nevetséges összegekért, amikor meg vennél hirtelen föl megy az áruk. :(
Eddig Lego volt az egyetlen amit nem találtam piacon. Ezt a szerencsét! :(

Spielberg 2011.02.12. 19:19:27

a miskolci régiségvásárban LEGO nincs... de porcelánkutya dögivel.
BTW én Kelet Magyarországon nem láttam még legót piacon... ezek szerint ez egy ebből a szempontból fehér folt...

szakacsa 2011.02.12. 19:34:26

@Spielberg: A LEGO-t már nyugat Mo.-on kicsipegetik. A keleti országrészbe legtöbbször felvásárlókon keresztül jutnak el a cuccok és abban már LEGO nincs. (esetleg Kecskemét, Szeged környékén bukkanhat még fel keleten)

AtomTej 2011.02.12. 20:18:46

@Spielberg: Nem fehér folt, hanem piaci rés! :D

@Utazók: Amúgy ha akár Bécsig is elkalandozna a portyázó magyarság, ott szívesen felderítek nektek egy-két helyet előzetesen. Csak még sosem keresgéltem offline piacokat, így a helyszínre várnék javaslatot.

AtomTej 2011.02.12. 22:17:27

Na akkor holnap korán kelek, és megnézem Bécsben legóból van-e a kerítés... ;)

Brickfan 2011.02.12. 23:02:22

@BorZol: amenyire én tudom Ausztriában vasárnap munkaszüneti nap és ezt nagyon komolyan veszik ott. Kb csak vendéglátó helyek, benzinkutak vannak nyitva. Ettől függetlenül lehet, hogy piacozni vasárnap lehet...

Brickfan 2011.02.12. 23:03:38

@Bandiba'csi: szinte bármelyik hétvége jó nekem, de pont a jövő hét nem alkalmas :( Ezt követően márc. 15-i hétvége sem jó, de előtte még van 2 hétvége, ami nekem jó lehet.

Brickfan 2011.02.12. 23:06:22

@AtomTej: nekem nem gond Bécs. Ha már az osztrák határig elmegyünk, azon az 5~0km-en nem fog múlni szerintem... te frankón kimész holnap megnézni? :) hihetetlen egy ilyen blogbejegyzésből mi nem alakul ki :D :D (félre ne érts, nagyon hálás vagyok érte, hogy körbenézel...)

Stefidzsi · http://bringalap.atw.hu 2011.02.13. 01:47:40

By the way, ha valaki tud az alábbi elemek beszerzésében segíteni, azt megköszönném. Ezek a legmacerásabb hiányzó elemek, bricklinkről berendelni ugyanannyiba vagy még többe jönne, mint amit a piacon kifizettem.

32019 - Black Tire 62.4 x 20 - 3 db
www.bricklink.com/catalogPG.asp?P=32019&colorID=11

32020 - Light Bluish Gray Wheel 62.4 x 20 - 3 db
www.bricklink.com/catalogPG.asp?P=32020&colorID=86

32188 - Red Technic, Panel Fairing # 3 Large Long, Large Holes, Side A - 1 db
www.bricklink.com/catalogPG.asp?P=32188&colorID=5

32189 - Red Technic, Panel Fairing # 4 Large Long, Large Holes, Side B - 1 db
www.bricklink.com/catalogPG.asp?P=32189&colorID=5

32190 - Red Technic, Panel Fairing # 1 Large Short, Large Holes, Side A - 1 db
www.bricklink.com/catalogPG.asp?P=32190&colorID=5

32191 - Red Technic, Panel Fairing # 2 Large Short, Large Holes, Side B - 1 db
www.bricklink.com/catalogPG.asp?P=32191&colorID=5

szakacsa 2011.02.13. 07:31:28

@AtomTej: Várjuk a tapasztaltakat. :)

szakacsa 2011.02.13. 07:32:15

@AtomTej: illetve a tapasztalatokat...

AtomTej 2011.02.13. 11:10:05

Két helyet néztem meg, ami a flohmarkt.at szerint ma nyitva van. Az egyik az említésre se méltó egy kb. 100 nm-es teremben volt kábé 8 árus. A másik már érdekesebb volt egy nagy pláza (SCN) Parkolóházában volt a vásár. Mivelhogy vasárnap tényleg minden zárva, ezért volt hely bőven.
Rengeteg könyv, hanglemez, magnókazetta, konyhaeszköz, fúrógép, stb. Nem számoltam összesen mennyi eladó volt, talán valahol 50-100 között, legó kettőnél volt. Az egyik a brickset.com/detail/?set=3420-1 készletet árulta 7 euróért, a másiknál vegyes technic volt két dobozban. Az egyikből kilógott a brickset.com/detail/?set=8292-1 forgós-emelős része. A többi része hiányzott, de volt még pár egyéb alkatrész de nem sok. Lehetett vagy fél kiló a dobozonként és 12 és 19 eurót kért érte. Inkább otthagytam.

AtomTej 2011.02.13. 11:25:11

Lehet hogy szombaton nagyobb vásárok vannak, vagy más kerületbe kell elmenni. Megpróbálok valakitől több infót szerezni, hova érdemes elnézni, aztán lehet megnézek még itt egy-két helyet nektek.

Rékocs 2011.02.13. 13:39:38

@sitkeiszabi: Szia! Röviden a látottakról: egy-két helyen árultak legót, egy srácnál voltak komolyabb dolgok is, főleg city témában, de volt ömlesztett legó is. Nála volt Technic, de tegnap elvitték az egészet. Még alkudozni is lehetett vele, talán érdemes megpróbálni, de szombat reggel. (Ez a srác a dombos résznél állt egy kis asztalka mögött.) Összességében alkatrészbeszerzésre jó ez a piac, többségében azért hiányos vagy hibás cuccok vannak, de keresgélni kell...

Stefidzsi · http://bringalap.atw.hu 2011.02.13. 14:41:24

@Rékocs: És frankón belépőt kell fizetni, hogy bemenj körülnézni?

sitkeiszabi · http://siti.blog.hu 2011.02.13. 15:03:06

@Rékocs: Köszönöm szépen! Lehet ellátogatok oda mihamarabb. Hány órakor érdemes odamenni, hogy a hiénák előtt ott legyek?

Rékocs 2011.02.13. 15:03:26

@Stefidzsi: Ja, 150 forint/fő. Kb. egy minifig ára alkuval. De én ezen már meg sem lepődöm. :-))

Rékocs 2011.02.13. 15:16:47

@sitkeiszabi: 8-kor nyit a piac, és szerintem inkább szombaton menj, mert akkor még több áru van.

balukabalu 2011.02.13. 16:30:54

BAZ-ban tud valaki ilyen helyet?

Bandiba'csi 2011.02.13. 18:06:20

@Brickfan: akkor legyen a február 26-27, mert az utána lévő 2 hétvége pedig nekem gázos... :-( Én simán benne vagyok, hogy akár Bécsig is elmenjünk, amennyiben Mosonmagyaróváron tankolunk, onnan 300 km-ig jó vagyok plusz költségtérítés nélkül :-) Úgyhogy mindegy hova megyünk csak megérje. Engem elsősorban Technic érdekelne, de természetesen bármire vevő vagyok. A piacolás pedig egy jó lángossal indul ;-)

BorZol 2011.02.13. 18:25:16

@Bandiba'csi: @Brickfan: Menjünk....
train és city ami megmozgat engem. Szerintem a pontos
cím és helyeket kell megjegyezni/ megszerezni mert mint a piacokon jellemző reggel sok minden eldől. Elég fél órát késlekedni a csavargással.

MA győrben egy fekete ló és egy troll volt a fogás szumma.
www.bricklink.com/catalogItem.asp?M=cas364

szakacsa 2011.02.13. 18:45:21

@BorZol: Hna az nagyon kevés. Az egész piacon ennyi volt össz?

szakacsa 2011.02.13. 18:46:03

@AtomTej: Köszönjük! Ez nem túl rózsás...

Dornbi · http://www.kockak.hu/ 2011.02.13. 19:40:16

Jó kis beszámoló, köszi szépen. Mint a hiénák száma is bizonyítja, a piacon olcsóbban lehet cuccot szerezni, viszont cserébe erősen esetleges, hogy ki mit kap.

Az ismerőseim Ausztriába szoktak járni (nem csak Legóért), szerintem ott jobbak az esélyek.

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2011.02.13. 20:06:36

Győri ETO parkos piacon eddig kétszer jártam és csak a posztban leírtakat tudom megerősíteni. Lego-t, ha egyáltalán akad, gyakorlatilag már az árusok kipakolása közben megveszik. Az igazán profik fejlámpával járnak körben még a reggel 6os sötétben... Két próbálkozásból egyszer jártam sikerrel. Szerintem nagyon-nagyon esetleges, hogy nem potyára megy az ember és ha talál is valamit, akkor is ott van, hogy az ömlesztett zacskós/dobozos lego-ban mennyire van más (klón, más játék, kacat, stb.), illetve mennyire teljes a készlet(ek). Ha az embernek nincs céges kocsija, vagy nem a közelben lakik, akkor a járulékos költségekkel együtt szinte nem is nagyon éri meg a dolog. De az is lehet, hogy már öregszem és túl kényelmes kezdek lenni.

Mondjuk magát a piacot egyszer érdemes megnézni, aki szereti az ilyen látványosságokat. A komplett hidromasszázs kádtól a játéktermi nagy SEGA játékgépeken és a mindenféle használt szerszámon és sportszeren keresztül minden előfordulhat, ami egy átlagos osztrák háztartásban megtalálható.

AtomTej 2011.02.13. 20:16:45

Na látom, a meganagybolhapiac Bécsben a Naschmarktnál van szombatonként. Akkor 6 nap múlva többet tudok mondani. :)

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2011.02.13. 20:19:07

PECSA piac: tavaly novemberben voltam legutoljára, akkor 6-7 árus volt. Két árus van általában színpadon: egy korosabb nő, aki random mond nevetségesen magas árakat és csak ömlesztett dolgai vannak, illetve két srác, akik SW készleteket árulnak, illetve szintén ömlesztett dolgokat. Ők korrektnek tűntek.

A domboldalba is van két ömlesztett legós fickó, illetve a domb alján egész készleteket árusítók. Plusz tavaly évvégén általában volt a bejáratnál és a színpad mögött is egy-egy árus komplett készletekkel. A legtöbb helyen city, pirates, sw van nagyon változó minőségben. Egy-két árusra jellemző a klasszikus magyar kereskedő stílus is, aminek mottója: "Örülj, hogy vásárolhatsz tőlem!" (- különösen a dombon legfelül lévőre.)

orangyal007 · http://mindennapilego.blogspot.com/ 2011.02.13. 21:55:18

@BorZol: Először nem tudtam elhelyezni a trollt a city-train vonalon, de végül is kell egy kalauz a vonatra.

helpmeenglish 2011.02.13. 22:04:36

Nokérem, én ma voltam a PeCsa bolhapiacán.. Igazi cápa voltam, 9.20kor már ott pislogtam! Nagyon kemény a hely, igazi ócskapiac feeling keveredik az egyébként érdekes felhozatallal. Idegtépési faktorok miatt kihagynám, hogy még miket láttam [mondjuk a Darth Vader-es paintball arcvédő elég kemény volt az egyik standon] és rázúmolnék a releváns dolgokra. Két árust találtam aki érdemben foglalkozik LEGO-val, ezenkívül két másikat aki csak egy kicsit. Ezekkel szerintem nem érdemes foglalkozni, mert 1. vagy csak Bionicle-t árulnak hiányosan, ami ugye nem érdekel senkit (elnézést a kivételtől) vagy keményen nyolcanas évekbeli duci plate-eket ráulnak péppé rágva egymáshozbefőttesgumizva, relatíve drágán. Ezenkívül volt még egy bácsika aki inkább Kinder-tojás cuccokat árult és közékevert néhány nemlegó-kockát a kínai fajtából, valamint volt egy árus aki sima bolti kisker áron árult dobozos kisebb CITY meg space készleteket a tavalyi vonalból. Vicces a tény, hogy mosóporok és kakaós kekszek veszik körbe a rendőrautókat és űrbűnözőket.. Nézzük inkább az értelmes alternetívákat:

a. Technic-néni (a.k.a.) Katinka. Képzeljetek el egy elképesztően kellemetlen hangú, de alapvetően rokonszenves nénit, aki mellesleg abszolút jól vágja a LEGO-t és még szortírozási taktikája is van. Nagy kartondobozokba rendezve adja kézbe a választás jogát: kapsz egy kosárkát, abba beledobálod ami tetszik, ránéz, mond egy árat, ha elfogadod átönti a dobozkádba és visszakapod a kosárkát, a részösszeget meg felrírja a füzetkébe. Tényleg. Ha nem, visszaönti az eredeti dobozba és ad egy új doboznyi kockát. Az árképzés teljesen hektikus: a sima 'Antenna 4H' pl 100 HUF nála, ami szerintem vérlázító, ezzel szemben kaptam 20 db 1x4-es barna plate-et teljesen új állapotban 200-ért... Vagy: két kis fahordóért (kalózos téma) fizettem 100-at, de egy 4cm-es bordás technic csőért 300-at akart. Nekem nem egyértelmű az árazási paradigma, de talán kiismerhető többedszeri vásárlásra. A mellettem szorgosan válogató kollega pl. egy nagymarék 'tan' színű elemmel távozott ezer alatt, míg én 2000-t fizettem a csak valamivel több barna kockáért. A néni egyébiránt nagyon segítőkész, rengeteg kockája van, aránylag jó állapotban és kicsit sem sürget: kedvere turkálhatsz. Mindez (ma) a sátorban, annak dél-nyugati sarkában volt. Akiket hímeznivaló terítő-alap érdekel, nos, két legyet üthet... höhö.

A másik ember viszont a keményen orannyal bizniszelő csencserek idusán rendel: nála kész készletek is vannak, meg turi is van. Ez kicsit kevésbé szimpatikus, ugyanis a kockák baumakszos csavartartó dobozokban szállítódnak (ami amőgy nem rossz ötlet), ellenben te, mint vásárló nem nyithatod ki a dobozt, csak ő, nehogy elszórd a portékát a csoszogó porcelán-napperek lába elé. Félig jogos, félig nem. A kockák kifejezetten szép állapotúak ez embernél, fix ára egyiknek sincs, ellenben elég szilaj tudása van a piacról: plate-eket és sima brick-eket fillérekért, fogaskerekek és technic bizbaszok kultúráron, egyebek viszont meglehetősen borsosan vihetők. A készletek (SW, Castle, Ciity, Space) gyakorlatilag alig olcsóbbak mint boltokban, ellenben se' doboz, se' leírás: nem kifejezetten éri meg. Régiség nincs, alku minimálisan van. Hab a tortán, hogy a fickó felüdítően változatosan tud káromkodni a kollegájának; ez kis lendületet vitt a fagyott ujjaimba amik sokat-sokat turkáltak a dobozokban ezidőtájt már.

Hát ennyi, szerintem jövő héten visszamegyek.

Ja, még valami: Bionicle és Technic van a néninél: akinek pici részek kellenek szerintem jó áron elhozhat egy duci zacskóval.

písz!

helpmeenglish 2011.02.13. 22:06:11

Ja, még valami: szerintem nem érdemes úgy elindulni, hogy egy-két specifikus kockát keresel, mert akkor beletörik a lelkesedésed, ellenben ha azt találod ki, h adott színből vagy akár témából keresel bármit, elég jól el lehet kapirgálni.

sok sikert!

Stefidzsi · http://bringalap.atw.hu 2011.02.14. 07:04:22

@helpmeenglish: Köszi a részletes beszámolót, hasznos volt.
Lehet, hogy szombaton szerencsét próbálok.

Bandiba'csi 2011.02.14. 10:51:18

@BorZol: @Brickfan: átnéztem még egyszer a hétvégéimet, és rá kellett döbbennem, hogy én sem érek rá márc. 12-13 előtt... :-( (Családi kötelezettségek). Úgyhogy nekem elég messzire került a kijutás dátuma, de ha áll még, akkor konkretizáljunk, akár offline is ;-)

BorZol 2011.02.14. 22:19:21

Mikor nem a mínuszok uralkodnak jobban nekilendül a vidék:- a pápai LEGO-nepper ismeretes egy vasútállomás készletszám a neve :4556 tudod ,hol -uralja aa helyi és a devecseri piacot mint forrást...
A veszprémi nepper uralja balaton északi parti forrásokat és Laci ba' néven vasárnaponta a veszprémi fix helyen van.
Győrről szól a poszt. (nem én vagyok a helyi nepper <DE> ) vannak páran akik nálam is ügyesebbek, de azért néha szidnak.. :D

Az alacsony bajszos rekedtes (herélt) hangú fickó győrben is árul és feljár Bpestre a pecsába....
Jól tudom, hogy leválogatják a bejáratott gyűjtőiknek azt aki amiért rajong és a maradék megy a "piacra".
Sejtésem van a Zala és Vas megyei viszonyokról de az nem írom ide (az sem piskóta)

Szóljatok ha szemeinket nyugatra vessük---indulunk @Bandiba'csi?

szakacsa 2011.02.15. 18:31:40

@BorZol: Jól értem, hogy ez a pár ember fél ny-magyarországtól felvásárolja a LEGO-t? Ezért nem jut nekünk? És hol értékesítik azt a sok cuccot?

Brickfan 2011.02.15. 21:47:57

@Bandiba'csi: Hello, nekem OK a március második fele is. Nem fog elrohanni egyik piac sem szerintem, és picivel jobb idő is várható... térjünk vissza a kérdésre pár hét múlva? Lefixálhatjuk miattam akár most is március utolsó vagy az előtti hétvégéjét...

Brickfan 2011.02.15. 22:03:05

@szakacsa: addig-addig oknyomoztok, kapirgáljátok ezt a trutyit, amíg a MLM (Magyar Lego Maffia) egy levágott lófejet hagy a takarótok alatt valamelyik nap. :D :D Vagy ha betonkockával a lábatokon úsztok a Dunában, akkor majd elgondolkoztok, hogy kellett-e ez nektek, kellett-e az igazság...? ;-)

hihetetlen amúgy, milyen "iparágak" alakulnak ki ebben az országban. Leleményes egy nép vagyunk, nem hiába... :-)

szakacsa 2011.02.15. 22:17:13

@Brickfan: hát ez tényleg nem hiányzik... mindenesetre a kérdéseim továbbra is állnak, tessék bátran válaszolni! :)

BorZol 2011.02.15. 22:24:13

@Brickfan: Berosálnék egy ilyen lófejtől is ...:
www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=4493c01pb04
ilyet elvágni atyavilág...

Szóval nem lenne szép állítanom ,hogy tudok mindenkit aki a dunántúlon nyomul, de van egy szűk tíz fő alatti csapat aki tényleg "viszi" a forrásokat és lefölöz mindent.
Mit csinálnak vele? vacsera-teszvesz-zsibvásár-és hasonlóak. (+ gyűjtés témákban, és a ritkaságokat)
A fejér megyei "csapat" is megvan csak nem vagyok benne az ördögi körben. Jártam egyiküknél egyszer és egy 6x6méteres szoba mikor tejesládákkal salgópolc- rendszeren folyosókkal az plafonig megrakva tele -tele mindenütt LEGO akkor esett le a maffia mivolta. A készleteket aztán mutatta meg a tag akkor esett le:- ja az csak az ömlesztett volt neki. Amikor próbálnak a forrásaikra rákínálni azt senkinek sem kívánom. Életforma ez valakinek nem csak biznisz és megélhetés.

Menjünk márciusban, persze. Jobban lomtalanít a fritz is a karácsony után / húsvét előtt. Itt a publicban szerveződjünk akkor bárki csatlakozhat és ha beírtok akkkor "úgyis feljön a topic".

Brickfan 2011.02.15. 22:47:43

@szakacsa: válaszoljak persze, aztán majd pislogunk a piacozás után, hogy ott állunk Ausztria közepén kiszurkált gumikkal a parkolóban, egy fejszével a szélvédőben. :D :D

viccet félretéve én SIMÁN elhiszem, hogy ez egy életforma. Másképp ezt nem is lehet. sok sok forgótőke, bejáratott források, bejáratott vevők/eladói helyszínek. Pörög a business, mennek a hirdetések, először az említett aukciós oldalak, majd ha megvan a vevő, akkor a továbbiakban of course aukciós oldal kihagyásával (jogos, miért fizetne jutalékot a továbbiakban). készleteket válogatni, rendszerezni, katalogizálni, hiányokat pótolni (vagy lesz*rni és árulni hiányosan). Ez mind mind elég melós. Nekem EGY dolog miatt fájHAT ez csak, de nagyon. Adót tetszik-e fizetni ezek után... ezt itt korábban mások is kérdezték. Én a választ nem tudom, mert nincs rálátásom erre, de gyanítom nem az a kifejezett számlás business :)

@BorZol: no, erről beszélek... :-)
mit értesz az alatt, hogy forrásaikra rákínálni? Bocs már késő van nekem ehhez :)

Brickfan 2011.02.15. 22:50:31

Az ügyvédúr még nem jelentkezett, csodálkozom is, ilyenkor már kommentelni szokta a dolgokat :) Merre vagy Tutuka? Te nem jössz velünk a piacra alkudozni/körülnézni?

Brickfan 2011.02.15. 23:06:30

@tutuka: OK, csak egy felvetés volt :)

szakacsa 2011.02.16. 06:30:14

@BorZol: Szerintem csak egy megszállot gyűjtő sokéves munkájának eredményét láttad abban a szobában, szó sincs itt semmilyen maffiáról! :)

Akkor ezek felvásárlók és a lomisoktól veszik a kintről hozott cuccokat?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2011.02.16. 07:34:17

@szakacsa: én azt nem értem miért hagyja hegyekben állni, benne álla pénze is. lehet h _tényleg_ gyűjtő. :D

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2011.02.16. 11:14:32

@Brickfan @BorZol:
Nyilván a "nepperek" korábban eszméltek és komoly munkát fektettek felvásárlói pozícióik kialakításába. Ezért valahol meg tudom érteni, hogy védik a kialakult helyzetet és igyekeznek a megélhetésüket veszélyeztető konkurenciát "kiiktatni". De hát a kapitalizmus erről szól. Nem is igazán értem az egyöntetű hőzöngést a vaterás felvásárlók ellen - bárki kijárhat a piacra és vásárolhat.

Környékünkön általában bababörze szokott lenni közösségi házakban. Olyan lomis piac-mentes környéken élőknek, mint én, az ilyen vásárokat tudom javasolni. Néha van lego.

Longeye 2011.02.16. 11:42:43

Lehet egy kérdéssel több?
OFF: A vatera-tesz-vesz, meg hasonlók jutalékot vesznek le az eladásokból? Nem ingyenesek?
Nem lego-t akarok eladni, hanem egy BOSCH beszúrófűrészt, amit karácsonyra kaptam, de már van nekem ilyen. De elcserélem lego-ra is, ha kell valakinek ;o)
Most gondolkodtam, hogy meghirdetem, de ha ezek jutalékos oldalak, akkor inkább lehet nem...
Anyósom lehet amúgy is rossz néven venné :)
ON

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2011.02.16. 13:44:14

OFF
@Longeye: Vatera eladási ár 6% vonja le jutalékként, plusz van viszonylag elhanyagolható feltöltési díj is (5-20 Ft). Zsibvásár mellett érdemes lehet megpróbálni expressz.hu-t is, netes hirdetés ott is ingyenes

Anak 2011.02.16. 13:56:34

@Longeye:
@Rékocs:
Egyszeri, minimális 200 Ft-ot mindenképpen kell utalni a működtető cégnek ahhoz, hogy hitelesített eladó legyél.

Rékocs 2011.02.16. 14:06:57

@Anak: @Longeye:
Az eladáshoz bankszámlás hitelesítés szükséges. Az ilyenkor átutalt 200 Ft a befizető számláján marad, később felhasználhatja. Vásárolni azonnal lehet a regisztráció után. Néhány eladó ragaszkodhat a mobil telefonos hitelesítéshez. A mobilos hitelesítés azonnali és ingyenes. via zsibvasar.hu

rixman 2011.02.16. 14:17:12

Sziasztok, Győr környékiek!

Ha van, kedvetek szívesen látlak benneteket a PÁGISZ és ÁMK-ban.
Együtt talán szórakoztatóbbá válna az utazás szevezés-gyűjtés.
Nem HARAPok!

AtomTej 2011.02.16. 20:54:41

@tío:
"Nyilván a "nepperek" [...] bárki kijárhat a piacra és vásárolhat."
Amíg bárki kijárhat, és vásárolhat, addig nincs gond. Azzal van gond, ha vagy az eladókat, vagy a vásárolni vágyókat kényszerítik arra, hogy rajtuk (a neppereken) keresztül folyjon minden áru. Nem tudom legópiacon mi a helyzet, de a hőzöngők nyilván arra panaszkodnak, hogy a "szabad" piacról ki vannak zárva. Ez pedig etikátlan, esetleg törvénytelen. Ha csak simán nagytételben alacsony áron felvásárolnak, aztán kis tételenként drágábban eladják, azzal semmi gond nincs. Ha olyan helyekre is eljutatják, ahol egyébként nem kapható az is rendben van. Szerintem az utóbbi kettő eset a "kapitalizmus".

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2011.02.17. 00:35:45

@AtomTej: Nem igazán látom, hogy milyen kényszer lenne és ki hogyan és miért lenne kizárva a piacról. Ahogy a posztban is szerepel, a "vaterás hiénák" is ott mászkálnak a piacon, aki előbb megtalálja az árut, az megveszi. Ahogy tették azt a poszt szerzői is. Most nekik volt szerencséjük.

A nagy nepperek pedig gondolom 5-10 éve vásárolják fel a legót, ezért a lomisok nekik adják el mert ismerik őket és tudják, hogy eddig is megvették és valszeg legközelebb is meg fogják venni tőlük biztosan a szerzeményt.

De persze lehet nagyon naiv vagyok és valójában egy jól szervezett szűk banda tartja markában a mo.-i használt lego piacot és a kommentelő kollégák tervezett útja a bandaháború kezdete lesz.

pkp 2011.02.17. 12:09:34

Hát nem is tudom mit írjak... Itt lakom az ETO-Parkkal szemben, voltam már vagy 20-30 alkalommal a piacon, de LEGO-t jó ha 2 alkalommal találtam. Egyszer az első alkalommal vettem pár alkatrészt, ill. egyszer láttam méreg drágán egy hiányos vödröt kb. az eredeti ár háromszorosáért. :D

Szóval nekem csak negatív tapasztalataim vannak, ráadásul a sok "aranyat veszek" "olcsó a zsilettpenge" arcok is eléggé irritálóak. :)

Mondjuk az is igaz, hogy én mindig 9-10 körül megyek csak ki, mert azért valamikor pihenni is kell.

Longeye 2011.02.17. 12:30:43

@Rékocs: @tío: @Anak: Köszönöm az infókat!

Igazán élvezettel olvastam végig a posztot, meg a hozzá tartozó kommenteket is. Néhol felvette a versenyt egy Rejtő regénnyel ;o)

A lego-maffia azért nekem túlzásnak tűnik. A lomisok kinti bolhapiacról szerzik be az árut? Nem inkább lomtalanításokból. Egyszer egyik ismerősöm kisebb hi-fi cuccot hozott németországból. Csak az egyik hangfal volt sérül, de javítható volt. Azt mondta kuka mellé volt kitéve, becsengetett és elkérte. Csak lesajnálón mosolyogtak rajta. Itthon több tízezret ért a cucc, de nem adta el. Az igaz, hogy ennek már vagy 8 éve...

AtomTej 2011.02.17. 20:28:43

@Longeye: Ezek ilyen legendák az óperencián túli gazdag Németországról. Ahol én jártam, ott a német vagy kirakta az ebayre egy euróról indduló licittel, vagy jótékony célra ajándékozta azt, ami nem kellett már, de még használható.
@tío: Én csak a még korábbi offline lakásárverős, meg lízingvisszahívós-autós maffiákról halottam/olvastam eddig, de hát azoknak is biztos vannak gyerekeik! :D :D :D

Longeye 2011.02.17. 22:54:53

@AtomTej: Lehetséges, mert a cuccot magam sosem láttam, csak mesélt róla...és lehet tényleg csak mese volt :)

Srácok! Há' nekem van egy jó ötletem! Mér nem csinálunk mi egy lego-maffiát? Ahogy elnézem az országos hálózatunk simán meg van hozzá...és ez csak bővül ahogy a statisztikák mutatják :D

"Asztán me' gyúrunk vazze'..."

Longeye 2011.02.17. 22:58:21

Ja! És még a tolvajnyelvünk is meg lenne hozzá: MOC, SNOT, SNIR... stb.
:)))

AtomTej 2011.02.19. 15:14:20

Megnéztem ma a Naschmarktot is. Semmi. Azt hiszem az ócskapiac és a régiségvásár a találó szavak. Bár a hanglemezek, és szalagos magnók korában már létezett a lego, mégsem árulják őket együtt. Ha valakinek van valami tuti tippje, akkor továbbra is szívesen várom.

Stefidzsi · http://bringalap.atw.hu 2011.02.20. 19:30:02

Nos ma én is kinéztem a PeCSába. Teljesen más a hangulat mint Győrben. Itt ugye eleve belépőt kell fizetni azért, hogy belépj a piacra, ami nekem tök fura. A másik szembetűnő különbség, hogy itt az árusok sokkal specializáltabbak. Nem foglalkoznak mindenfélével, ami éppen az útjukba akad, mint a nyugat-magyarországi kollégáik. Itt ráállnak egy témacsoportra legyen az távirányító, mobiltelefon, porcelán, pornó dvd, ruha, cipő, mosópor, édesség, stb. Ennek megfelelően vannak olyanok is, akik lego-ban utaznak. Az egyik ilyen a helpmeenglish kollega által említett néni a sátorban. Voltak összerakva autói, helikopterei, néhány SW cucca. Figurák több csoportra osztva: a semmi extra 250 forintét, az érdekesebb kalózos vagy lovagos 500 meg 750, a SW 1200 darabja. Asszem lovak és sárkányok is voltak. Aztán vannak a turis kartonok, ami a korábban leírt szisztémával működik.

Találtam egy fikcót valahol a nézőtér réthez közelebb eső felén. Itt voltak készletek is összeépítve bezacsizva, leírás nélkül. Nekem úgy tűnt, hogy nagyjából követik a gyár eredeti elképzelését, de szerintem részleteiben már vannak eltérések. Értsd: színcserék, képes elemek hiánya, ilyesmi. A túrkálásos módszer hasonlóan megy, mint a néninél.

Volt egy harmadik muksó is, aki csak legóban utazott. Ő a nézőtér színpadhoz közelebbi trónolt egy kis asztallal. Itt főleg figurák, kiegészítők csavaros dobozban, meg apróbb készlet(kezdemények) voltak. Itt a képes elemek egy plate-ra vannak kirakva, aki ilyet keres érdemes, itt körülnézni. Volt neki is túrkálója, de sokkal kevesebb, mint az előző kettőnek.

Aztán egy-két helyen felbukkant egy-egy lestrapált dobozú készlet, de szerintem ha jobban utánajár az ember, boltban olcsóbban megtalálja az ember.

Az árakról sajna nem tudok nyilatkozni, mert nem találtam semmi kedvemre valót.

BorZol 2011.02.20. 21:00:16

@Stefidzsi: Ma a Feleségem elszalajtotta ugyanannál a fazonnál:
www.peeron.com/inv/sets/7722-1
A targonca híján volt 8eFt-ért doboz nélkül BI-val :(
Mire felhívott, és választ kapott elvitték a hiénák...
Én ezt tudtam összevadászni 1.5eFt-ért minden figurák nélkül:
www.brickset.com/detail/?Set=8061-1
NEm szomorkodhatok, egyszer hopp máskor kopp :D

Ki jön győrbe vak szerencséjében bízva?

Brickfan 2011.02.20. 23:17:13

@AtomTej: részemről köszönöm, hogy ismét szántál rá egy kis időt. Viszont ez nem túl jó hír, kicsit elbizonytalanodtam, hogy érdemes-e nekiindulni Bécsbe, ha ennyire nincs kínálat :(

Brickfan 2011.02.20. 23:18:51

@BorZol: akár meg is próbálhatjuk...

érdekes amit írsz, 7722 kapcsán. Mostmár kíváncsi leszek, mikor tűnik fel az aukciós oldalak valamelyikén 20-30k HUF körüli áron... frankón figyelni fogom a köv. napokban. :D
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...