Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

RedAster, a legóékszerész

2010.11.08. 06:06 - tutuka

Biztos vagyok benne, hogy sokan találkoztatok már RedAster legó-ékszereivel, legfeljebb nem tudtátok, hogy egy magyar sráchoz köthetők a nem kicsit menő kitűzők, fülbevalók, karperecek. Készítettünk vele egy interjút, hogy tudjatok róla.

Minifiges kitűzőt először ajándékba kaptam Panna barátomtól. Csíkos pulcsit, kék nadrágot és bézbólsapkát, meg persze egy biztostűt hordott a hátán a kitűző-emberke. Azt hiszem eredetileg egy évekkel ezelőtti GoldenBlog-díjátadóra készült. Nagyon örültem neki, hiszen akkor már ment a legoblog, ezért őrült menőnek éreztem a táskámon hordani egy figet. Sajnos egy konditermi átöltözés közben kiszakadt a szövetből és örökre eltűnt. A fájó hiányt pótlandó találkoztam először RedAsterrel. A (cég)nevét nem ismerve agyon nehéz volt megtalálni a neten, akkoriban nem volt túl jól SEOzva az oldala, nem kis google-túrásra volt szükségem. Az Astoriára beszéltük meg a találkozót. Emlékszem, úgy írtam be a telefonomba a számát, hogy minifiges fiú, mert a levelezésünkből sehogy nem derült ki a valódi neve, a RedAster márkanév meg még nem volt annyira bejáratott, hogy csak úgy hopp előkapjan a véges emlékezetem mélyéről. (Azóta RedAster Ákosra váltott a kontakt.) Mikor megérkezett, eléggé meglepett, milyen fiatal még. Az első találkozást követően aztán többször összefutottunk a városban, láttam a WAMPon, fesztiválokon, majd legutóbb a VOLTon vásároltam tőle megint. Váltottunk pár szót az üzletről, a vásárlókról, a beszerzési forrásairól és arról, egy nap alatt vajon hány lájkot gyűjt be az a karkötő a facebookon, amit tőle vásároltam. Akkor döntöttem el, hogy a blog első interjúját vele kellene megcsinálnom. Sajnos ez nem jött össze, de nem hiszem, hogy számítana ki hányadik a sorban.

Csakúgy, mint Marcos Bessával, RedAster Ákossal is e-mailben készítettem el az interjút. Miután megkaptam Ákos válaszait, egy szimpatikusan ön- és céltudatos fiúról tudtam meg sokkal többet, mintsem a kérdéseim indokolták volna, vagy mint amire számítottam. Hiába no, jól csinálni bármit csak és kizárólag ezzel a mentalitással lehet, nem pedig folyamatos fanyalgással, irigységgel, vagy éppen arra várva, mi esik le mástól ingyen. Kicsit tartok is attól, hogy a ma Magyarországán furcsának fog tűnni az a habitusa, ahogy magáról és az üzletről beszél. 


| fotó: Szeberényi Adrián, Style & Budapest |

legoblog (LB): Mikor csináltad az első ékszered? 
RedAster Ákos (RA): 16 éves korom környékén kezdtem el fagolyós nyakláncokat füzni magamnak.

LB: Ehhez képest hány éves is vagy?
RA: Jelenleg 27 vagyok.

LB: Mi adta az ötletet az első darabhoz?
RA: A LEGOs dobozom felbukkanása után adta magát az ötlet. Először jövőbeli tábornoki rangjalzéseket raktam ki és alakítottam kitűzövé. Nemsokkal ezután jöttek a figurák.

LB: Milyenek voltak az első reakciók, amikor elkezdted?
RA: Az emberek vegyesen, de arányosan nyilvánítottak konkrétan kitöréses érzelmeket. Vagy beszóltak, vagy ők is akartak. Így kezdődött az egész.

LB: Mikor és hogyan jöttél rá, ebből üzletet is lehet csinálni?
RA: Kis befektetéssel kezdtem ami rövid idő alatt megduplázta magát. Aztán nagy tételben kezdtem LEGOt vásárolni, ami szintén szépen hozott. Viszont ez az első két évben ez csak zsebpénz volt, aztán a harmadik negyedik évtől indult be igazán, és lett ismert.

LB: Hol kezdted árulni őket? Hogy jött a WAMP?
RA: Hét éve egy táskába tett pólóval amin kb 100 kitűző virított, indultam bulizni minden hétvégén. Akinek tetszettek a rajtam levők, megmutattam a pólót. Aztán elkezdtem hozzájuk passzoló boltokat felhajtani és beadni őket. Wampra pedig már fülbevalókkal és kitűzőkkel jelentkeztem, több mint három éve. Akkor még csak LEGO termékeim volak.

LB: Gyerekkorodban sokat legóztál?
RA: Rengeteget!

LB: És sok legód volt?
RA: Szerencsére igen. Mindig elég volt ahhoz, hogy a fantáziámat éppen mozgató építménnyeket, jeleneteket ki tudjam rakni. 40-50 készletem lehetett, amiből 10 doboz nagy készlet volt.

LB: Kedvenc készletek egykor?
RA: Nagyon szerettem a vár LEGOkat, Robin Hood és társai. Illetve ha kijött valami újdonság, egy új formájú elem, sapka, vagy egy izgalmas új család, mint pl. a kalózok.
Technic LEGOt egyáltalán nem preferáltam, maximum az elektromos részeik miatt.

LB: És ma?
RA: Úgyérzem hogy 2000 környékén pár évre nagyon lebutítottak mindent. Az elmúlt két évben viszont ismét remek készletek vannak. Még a régieket is felülmúlják. A Star Wars a nagy kedvenc! Az egyetlen szerencsém, hogy nem vagyok gyűjtő.

LB: Vágyott de soha meg nem kapott készleted volt?
RA: Egy LEGO prospektus átlapozása után minden darab kellett =D De mindig tudtam. mit szeretnék. Igazából azonban nem volt ilyen. Kicsit sajnáltam azt, mikor kijöttek a Cowboy és a Ninja szettek, hogy pont akkor "nőttem ki" a LEGOt.

LB: És olyan volt-e, amit gyerekként vágytál, de már felnőtt fejjel vettél meg?
RA: Persze, de ezeket már eladási célra vettem.

LB: Mikor hagytad abba a játékot?
RA: Tizenhárom lehettem. De prospektusért mindig bementem egy játékboltba.

LB: Az első ékszereknek volt köze a gyerekkori szettekhez, vagy azok sértetlenek?
RA: Azokat is ízekre szedtem. Vicces, hogy még gyerekként. Volt egy rajzfilm amit imádtam. És a figurákat a szereplők mintájára festettem és faragtam. Ami pedig megmaradt azotat tizenöt évesen eladtam. Nem bántam meg. Ha bántam volna, akkor mára biztos nagy gyüjtő lennék, és eszembe sem jutna egy karcolást se ejteni rajtuk.

LB: Vásárolsz-e még mindig készleteket nem ékszer-céljára?
RA: Magamnak már nem.

LB: On-line szerzed be az alkatrészeket, vagy piacozol?
RA: Most már on-line, színenként általánosan 200 kockát rendelek. Manapság már csak új elemekkel dolgozom, igyekszem minden réren a legjobbat nyújtani a vásárlóimnak. De a piacot sem tudnám semmiképpen magam mögött hagyni. Én mindent ott tanultam meg az árusítás iratlan szabályairól. Gyerekkoromtól jártam ki. Eladtam, cserélgettem, alkudoztam... És onnan szereztem be az első nagy mennyiséget az ékszerekhez. A szakmámnak ezt a részét éppen annyira szeretem, mint kitalálni valami újat.

LB: Végzettséged szerint mi volnál? Másképpen: tanultad-e amit most csinálsz?
RA: Asztalos szakközép iskolába jártam. A kézügyességemen az nyilván nagyon sokat segített. De semmilyen ékszerkészítő tanfolyamot nem végeztem, illetve nem volt ilyen iskolához közöm.

LB: Használsz-e speciális szerszámokat, gépeket? Ha igen, ez fokozatosan alakult így, vagy a kezdetek óta ugyanaz a gép- és szerszámparkod?
RA: Fogókat, fúrót, tapétakést és ragasztót használok. Ezekből most már a munkámhoz megfelelően megvannak a legjobbak, amiket idővel kitapasztaltam. Emellett, ha van egy új projekt és kell hozzá valami gép, akkor azt mindenképp megveszem. Például a kártyás nyakláncokhoz múlt évben egy laminálót, vagy három éve bőrlyukasztót és szegecselőt az öveimhez.

LB: Változnak-e az alkalmazott technikáid?
RA: Folyamatosan. De már sok mindent tökétetesnek érzek. Pl a LEGO kitőzőket két hónapig tökéletesítettem, aztán hat hónap múlva újítottam rajtuk, majd végül hét évvel később jött még egy ötletem amivel a saját belátásom szerint befejezettnek érzem.

LB: Mi irányít a változtatásokban, a saját tapsztalat, esetleg a vásárlói visszajelzések?
RA: Nem, a technika vonatkozásában ez utóbbi semmiképpen, az az én asztalom. Ha kész egy új ékszerem, azt fölpróbáltatom valakivel, én ebből minden kozekvenciát le tudok szűrni.

LB: Van-e menő műhelyed, falnyi fiókkal, tele gondosan szétválogatott kockákkal?
RA: Van, csak győznék rendet tartani...

LB: Beszélhetünk-e nemzetközi trendekről a lego-divatban, vagy a trendeket te irányítod. Nem kell szerénykedned!
RA: Az biztos hogy kicsiny országunkban én kezdtem ezt az egészet saját ötlet alapján. Az utóbbi években más országokban is felbukkant. És biztos vagyok benne, hogy ebben volt szerepem. Minden hely, ahol megtalálod a termékeimet, 100%, hogy külföldiek is jelen vannak. Ezzel nem azt mondom hogy engem másoltak, mert erre az ötletre bárki juthatott. De ha már láttál egy ilyet, onnantól kezdve sokkal egyszerűbb. Igazából én is vettem mástól ötletet. Pl. a LEGO gyűrű. Neten láttam és azt mondtam hogy ilyen nekem is kell. Itt csak annyi a mentségem hogy Magyarországon ezt csak én csinálom, a másik gyűrű pedig külföldi és gyémántal készül... De a megoldást és minden mást már én találtam ki.

LB: Hova lehet továbblépni innen? Távlati tervek? Mennyire átmeneti ez a divathullám Egyáltalán divathullámnak tartod-e, vagy bízol abban, hogy stabil kereslet lesz a legós cuccokra? 
RA: Elég stabil a kereslet, nyilván az új ötletek miatt, és mert folyamatosan fejlődünk és terjeszkedünk.

LB: Minden ékszert magad tervezel, vagy esetleg vannak társaid?
RA: Vannak segítőim és társaim is. A segítők bizonyos folyamatokat végeznek, a Társaknak pedig saját ötleteik vannak, és velük közösen értékesítünk.

LB: Menniyre tudatos a részedről, hogy tenmagad is könnyen felismerhető jelenség vagy, "a RedAster"?
RA: Pontosan tudom hogy a stílusom és a megjelenésem igen nagy szerepet játszott abban hogy idáig jutottam.Szeretném ha mindenkinek kigyúlna a kis ötlet lámpa a fejében, és ráébredne hogy nem akar ugyan olyan lenni mint más. Amikor Ádám és Éva rájöttek arra hogy meztelenek, én ugyanúgy jöttem rá arra, hogy Magyarországon az emberek 80% egyformán néz ki. Ennek az az oka, hogy mindenki ugyanonnan vásárol. A kirakat eldönti helyetted mit vegyél föl. Nekem ez nem kellett soha, és ha úgy vesszük, ebből fejlődött ki RedAster márka. De persze ha ez nekik jó én nem szólok bele. Nem vagyok divattanácsadó, csak azt tudom, hogy én hogy érzem magam jól a bőrömben.


| fotó: Szeberényi Adrián, Style & Budapest |

LB: Vettél-e már valaha mástól legó-ékszert?
RA: Igen, de csak azért mert néha ez az egyetlen módja annak hogy eljussak egy másolómhoz.

LB: A kíváncsiság vitt rá, vagy mert annyira tetszett?
RA: Kiváncsiság csak odáig tart, hogy mekkora erőkar kell ahhoz, hogy ripityára essen. Azért is bánt, ha másolnak mert semmi minőséget sem tudnak mögé rakni. Nekem semmi bajom azzal ha valaki készít magának ilyet, vagy hasonlót.
De onnantól kezdve hogy árulni kezdi, megteszem a szükséges lépéseket ;-) Nem hiszem hogy vennék kész LEGO ékszert.Bár két dolog nagyon tetszett. Egy fém gyűrű, legoszerű pöttyökkel a tetején, és kb. egy hónapja láttam pár egyszerű, de nagyon szép nyakláncot.

LB: Piszkált-e már valaki szabadalmi, iparjogvédelmi kérdésekkel?
RA: Nem. Nekem erre engedélyem van, úgyhogy én szoktam másokat.

LB: A gyártól, vagy a magyar képviselettől keresett-e már meg valaki? Esetleg dolgoztál-e már nekik?
RA: Igen is és nem is. Pályázaton nyertem tőlük első helyet és különdíjat. Akkor kaptam meg a lehetőséget, hogy legálisan folytathattam az addig "feketén" űzött foglalkozásomat, vagyis a LEGO ékszer készítést. Viszont épp most van kilátásban egy tárgyalás a cég egyik vezetőjével. De ezt nem akarom elkiabálni.

LB: Ha állást kínálna neked a dán LEGO, csomagolnál és mennél Billundba? Vagy egész más terveid vannak az élettel?
RA: Kicsit már szeretnék jobban haladni, és igen, ha egy nagy cég felajállana egy felelős vezetői döntéshozó állást, akkor mennék.

LB: Volt már olyan, hogy egy vevőd elmondta, a LEGOnak dolgozik?
RA: Igen, az ügyvezető igazgató =)

LB: Legó-ékszereket tervezve mi a "szakma" csúcsa?
RA: Remélem sosem találom meg, csak mindig azt hiszem.

LB: Szerepeltek-e már az ékszereid magyar, vagy nemzetközi magazinokban kiegészítőként?
RA: Sok ilyen volt már, az oldalamon megtalálhatók.

LB: Úgynevezett híres tervezővel dolgoztál már együtt?
RA: Egy adott ruhához kellett színben terveznem. Ez már többször is előfordult.

LB: Fiatal magyar tervezőkkel tartasz-e kapcsolatot? Dologoztok-e együtt? Boltban lehet kapni valahol a kiegészítőid?
RA: Igen, a WAMPon mindenki köszönöviszonyban van, vagyis ez a legkevesebb, hiszen ott mindenki akotó. A kollegáim nagy része itt is tag, illetve itt ismerkedtünk meg. Boltban is, és az oldalamon is kaphatók az ékszerek.

LB: Saját bolt?
RA: Még nem, nem látok benne perspektívát.

LB: Minden fesztiválon ott vagy a cuccaiddal? 10-es skálán mennyire fárasztó ez? És mennyire unalmas?
RA: VOLT, Balaton Sound, Sziget egyelőre. Egyáltalán nem fárasztó, én nagyon évezem ha személyesen árulhatok. Akinek egy fesztivál unalmas, az valószínű nem oda indult =)

LB: A vásárlók hány százaléka sikít fel de édes, de cuki, jujj volt olyanom kiáltással, mikor először látja a standod?
RA: Ha először látja akkor szinte mindenki, nemtől és kortól függetlenül.

LB: Csak magadnak gyártod az ékszereket, vagy beszállítasz megrendelésre is?
RA: A Tisza cipőnek, Szigetnek, Tilos Rádiónak, HVG-nek készítettem idáig megrendelésre, az ő kívánságuk szerint.

LB: Volt-e vicces/fura/különleges/stb megrendelésed?
RA: Darth Vader karkötő 16 DV-ből swarovski kristályokkal. Az kemény volt...

LB: Volt olyan, amit nem teljesítettél? (mert mondjuk nem volt szíved szétfúrni egy ritka elemet)
RA: Nem is tudom... Biztos volt ilyen, de most nem jut eszembe.

LB: Legsikeresebb fig-kitűződ?
RA: A filmes karakterek általában, de a megrendelő kérésére saját magáról készült figeknek nagy is nagy sikerük van általában.

LB: Legsikeresebb bármilyen más legós termék?
RA: Szerintem a karperec, ami a legújabb (LEGO) cuccom. Ha elterjed nagyon nagyot fog szólni. (Nekem is van! - LB) Illetve a kalapok, amit idáig még nem reklámoztam külföldön, mert még nincs mer a RedAster in english, de ahogy a Webes srácok készen lesznek irány Hálivúd =D Amúgy fülbevalóból ment el a legtöbb.

LB: Az ajtós fülbevaló népszerű?
RA: Négy volt egy maradt. Ritka hogy elviszik valamiből az utolsó darabot ha nem slágertermék...

LB: Végül: hordasz-e magad is az ékszerek közül?
RA: Kitűzőt és karpántot.

Köszönjük az interjút!

Milyen különös az élet: nemrég sikerült megint elveszítenem a táskámon hordott kitűzőt. Azt hiszem elkerülhetetlen RedAsterrel az újabb találkozás.  

| A képeket RedAstertől kaptuk, illetve a Style & Budapest blogtól loptuk. |

Címkék: interjú lego ékszer redaster ékszerész

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr332293945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.11.08. 08:49:33

@Anak: ja, hogy a fotós neve van a kép alján! oksa, értem.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.11.08. 08:50:54

a honlapon nem találok ilyen karkötöt, csak fülbevalót meg gyűrűt. ennyire béndzsa vagyok ma reggel? :/

sDavid · http://imusic.blog.hu 2010.11.08. 11:34:23

Vásároltam Tőle gyűrűt május környékén és kitűnő állapotban van. Ajánlom mindenkinek, CSAK igényes termékeket árul. Bátran vásároljatok Tőle.

üdv,
kisPocok

sDavid · http://imusic.blog.hu 2010.11.08. 11:39:48

@sDavid: ui.: Kitűzőm is van, de még olyan régről, mikor a Petőfi Csarnokban árult Ákos :)

misran 2010.11.08. 16:38:11

Egy kitűző, egy fülbevaló, még tán-tán, de ezek a fejdíszek :), ezeket nem tudom ki hordja. Ja, tudom, aki a többi nem-Lego baromságokat is. Na, ok. Sok sikert! :)

Konstans 2010.11.08. 17:38:11

Kreativitás van a srácban rendesen. mutkor láttam amikor egy nő fülébe is egy hasonló (zöld) lego kocka volt.

Konstans 2010.11.08. 17:49:42

Szerintem Lady Gaga simán rákattanna ezekre a fejdíszekre. :)

BorZol 2010.11.08. 22:34:14

Én meg a Lady-re persze a LEGO miatt :))

Azért rendesen jó ötlet a srác cucca. Itt is azért faesangra va cucc... eretnek módon. Üzlet az üzlet....

Intelligens fazon Ákos, szerintem sokra viszi vele, csak külföldiek előtt hódítson ő máshol is....go in english!

nick: 2010.11.09. 01:25:56

tök jó
...de az még érdekelne, hogy mi az, ami neki van levédve?
az egyes ékszerek, vagy úgy általában a Lego-ékszer?
és hogyan?
minden egyes típusra külön formatervezési mintaoltalom, vagy mi?...
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...