Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Olvasó játszik: 4565 Freight and Crane Railway

2010.05.17. 06:08 - tutuka

Hogy jól kezdődjön ez a hét is, BorZol egy fantasztikus készletet mutat be nekünk. Az van, hogy én még életemben ennyit nem dolgoztam egy poszt létrehozásán, szerintem már jobban ismerem a készletet, mint BorZol maga, úgyhogy el kell hinnetek, érdemes végigolvasni.

Bármit mondhatnék, de azt bátran, hogy a 9V train legnagyobb klasszikusa ez a szet. Sok ellenfele van de akkor is sokat ad ez a készlet (A Brickseten azért jó pontszámmal áll: 4.6/5, igaz, csak 6 review alapján). Használtan szereztem be és egyszerűen örülhetek, hogy van.


| forrás |

I. Alapadatok

Név: Freight and Crane Railway (Világjáró tehervonat)
sorozatszám: 4565
témakör: Trains
altéma: 9V
kiadás éve: 1996
kockaszám: 966
minigfig: 3
ár: kb. 25.000,- Ft-tól 95.000,- Ft.-ig (Bricklink)

II. Mi van a dobozban?

Kevés klasszikus van meg dobozzal, de amit tudok erről: kihajtható, nagy tetőlap, melyben  szépen lerekeszelt egységek vannak. A rekeszekben a sínek, 9V vezérlő + trafó, alvázak, és a klasszikus zacsik, illetve a leírás és az útalap.


| forrás |
 

III. Játékmenet

Külön vállalkozás összeborítani az egészet a válogatás élményéért. Mereven az útmutató alapján építettem. Elsőnek egy tehervagon épül, csodálkoztam is rajta miért ez a sorrend. Eltörpül a feladatok között olyan egyszerű. Hogy kettőt kell belőle építeni, az kárpótol az egyszerűségért is. A rakodnivaló a folytatás, szerszámos-kocsi pedig a szerelmem: két kék emelő, a darabáru konténer oldalt lehajtható magasítókkal jön, a két betonkeverő kipufogócsöves V-motornak imitált forgató rendszerrel. Kifejezetten sokat dob ez a részletesség a játszhatóságon.


| forrás |
 

Persze nem tudtam megállni, hogy a sínpályát ekkor ne tegyem össze, mivel már mehet rajta valami. Sínből a „basic oval” klasszikus jár a készlethez, mint minden alap 9V-train-hez. Nem nehezményezem, hogy kevés lenne, mert ami rajta történik, az inkább a nagy valami.

Az építés menetében a sorrend mintha úgy lenne megtervezve, hogy az ember(ke) a lehető legjobban  kiélvezze a készlet minden fázisát. A mozdony igazi apróságokból összeépítendő. Az alváz egybeelem, de ez nem negatív, ettől lesz stabil. A diesel gép nagyszerűen, apró részletekig kidolgozott, a jól kimért szögben döntött motor- oldalfalak színeiben is jól kerültek kideolgozásra. A mozdonyban kábel húzódik keresztül-kasul – el is rontottam az elvezetését – az első lámpa valódi világítása érdekében. Kissé fájt, hogy nem oldották meg a hátsó világítást, még egy vezeték és világító electric-brick kellett volna csak. Talán valaki nem így akarta, ha nem lenne hiányom a lámpácskából megépíteném. A mozdonyvezető forgatható a széket kapott, előtte/mögötte található a műszerfal, amit sokan hiányolnak a mai szettekből. Hiába, a hátramenetnél át kell tekerni az emberkét. Jól megoldott a pilótafülke üveg-együttese, hiszen egyszerűen le lehet venni, de nem „leesős” megoldással. A mozdony matricát is kapott, két nagy LEGO vasút jobbra-balra nyilat, ami kifejezetten szép, ráadásul nem osztódik el több kockányira (értsd: nincs szakadásnak kitéve az esetleges szétbontásnál). Amíg nincsen terhelve a mozdony, szinte repül a gép. 


| forrás |

A következő kocsi egy 4x8-as platformon elhelyezkedő, 3 darab billenthető, daruzható csillés kocsi. Egyszerű és nagyszerű,  se nem szegényes, se nem túlbonyolított. Ha leborítod a csilléket a tehervagonból, annyira azért nem megy mellé, hogy áru keveredjen a sínre.

A készletet gazdagítja a teherautó, ami a rakodásnál, akár a gyermeked logisztikai készségeinek fejlesztésénél jól jöhet. Akár a 3179-es készlet előfutára is lehetne csak ez a 6 pötty széles kisteher. Egy 4x8-ast tud cipelni elég fixen. Kétrétegű laposokból épített az alváza, így rendkívül erős az egyszerűsége dacára. A tetejét 2 pötty tartja, ami a gyors ki- és beszállást megkönnyíti, ráadásul itt még nem felejtették el, hogy az autónak van ajtaja is. (Azonban ha ez a két stud megkopik, leesős lesz a cucc)


Őket is kiadja a készlet | forrás |

Mázsaház állomás következik, a vágányoknál kérem vigyázzanak! Ez a rész koronázza meg a készletet. Ha ez előtt lenne vége, akkor is nagyszerű lenne csak akkor ráfoghatnánk, hogy olyan mint egy utasszállító, csak tehervonat. Akkor csak egy eunuch lenne.

Az akkoriban szokásos biciklisávos 32x32-es egyenes útalapon helyezkednek el az épületek: egyik oldalára a daruállványok a sínt is erősen magukhoz rögzítve épülnek fel, alattuk az ömlesztett áru tartójával. (Innen lehet nagyokat harapni a csíptető kanalakkal, ami ismét szorozza a játszhatóság variánsait kis- és nagy tulajdonosának nem kis örömére.)


| forrás |

A daru gémjei fixálhatóak, hogy teher alatt ne eresszen le. (Ez kis technic trükk: egy háztető darab a titok nyitja.) A LEGO-cérna, pontosabban kötél kulcsfontosságú, ráadásul használt létére is erős és ép. Itt el kell elmondanom, hogy a forgatható 360°-os darunak és csíptetőnek 4x8-as az alapmérete, így aztán ráteheted a vonat bármely teherkocsijára, vagy akár a kisteherautóra is. (Ez már a készlet netovábbja pedig még hol a vége.) A mázsáló (az útalap másik oldalán) két épületrészből van kialakítva: garat csúszdával, és mérleg. A garatból, hogy ne mindig ömöljön az útra a cucc, egy kis karral tudunk megálljt parancsolni a cukorrépáknak. A csíptető ezt a garatot hivatott elérni. A daru prímán a mérlegkar 4x8-as tárgyasztalára emel bármit amit eddig emlegettem teher gyanánt. Gyerkőceim már az összes autót, hajót, emberkét lemérték kétszer is. A vonat megpakolása előtt végigbohóckodni, hogy vajon mire mit mutat a kis LEGO-mérleg külön show. a készletnek ez a része teljesen egyedülálló, a gyémánt a koronán.


| forrás |

A mérlegnek külön lelkivilága van technic-ből,  amit mérnök létemre is csak másodjára raktam össze jól. A stabilitás érdekében egy terven felüli elemmel kiegészítettem,mert több célnak kell megfelelnie: ellensúlyos meg gömbcsuklós is, mozogjon is, érzékeny is legyen, kisgyerek se gyalulja szét. A mutató mögötti skála matricával megoldott, és a háztetőn újra feltűnik a vasút logója.

Az említetteken felül a vonatalvázra is kerül kis méretű logós matrica, de volt olyan amit a betonkeverőn találtam meg. Nem baj ott marad..

IV. Értékelés

A minifigekre 9/10-et adok. A darabszámuk miatt vonok le egy gondolatnyit. Teljes elfogultságomat próbálom legyőzni de 3 minifig igen kevés. Ugyan rengeteg kiegészítő van a készletben ami ellensúlyozza mindezt. Indokként talán elfogadható is lenne, hogy egy jár a mozdonyba, egy a teherautóba, egy pedig a mérleghez, de a levonás azért ettől még marad.

8/10-et adok a kockákért. Nagy készlet, kevés ellenfele akad (talán csak a Trains Value Pack) Egybe-idomot csak a szükséges és elégséges szintjén tartalmaz, ez még a klasszikus LEGO-vonal: mindent meg kell építeni.  További készletek is kiválóan illeszkednek hozzá. Egyben csak a vonat alvázak vannak, a többi alkatrész szinte csak kocka, kocka és persze speciális kocka. Az értékelésnél a minusz kettő mégis belefér az említett hátsó viágítás gyári kiépítésének hiánya miatt, illetve azért, mert ha lúd, hát legyen kövér: egy váltóval és még egyenes sínszakaszokkal megtoldhatták volna. (Ezek ellenére is pazar persze a készlet, de a magas árat ilyenekkel lehetne kompenzálni.)

10/10 pont jár a játékélményért. Bármely, kocsiját, mozdonyát, konténert el lehet nézegetni hosszú percekig. Hogy micsoda részletességgel van kidolgozva valamennyi egység, az komolyan bűvölettel tölt el, ráadásul ezket a kidolgozott részeket meg is kell építeni ugye. Hihetetlen nagy vele játszani és variálni pusztán a terv adta modulokat, nem ha még átépíted itt-ott, hiszen a kockák száma enged jócskán lehetőséget. Ráadásul az ötletfotók között van motorvonat, javítókocsi sínen, meg gőzős is, azaz csupa lehetőség az újabb nagyszerű játékra. A rengeteg kocka szinte „bármit” kiad amit kis tulajdonosa megálmodott. Közel 1000 LEGO elem akkor is működésbe hoz, ha csak ki van öntve.

9/10 az áráért. Merem mondani, mert ki lehet fogni olcsón is egy–egy példányt másodkézből is, ha megunt kedvencként lemond róla valaki. Bricklinken van 50eFt-körül bontatlan új is. Annyi minden van a készletben, hogy az sokmindent kompenzál az árban. (Pl.:ma csak egy 6 stud széles teherautó 3.4e Ft.)

Összességében: 9/10. Nagyon komoly szett, tele ötlettel. Nemcsak gyerekek élvezhetik, kiváló MOC alapanyag is, de meg kell legyen azoknak is, akik LEGO–train vonalon mozognak /gyűjtik. (Hogy a kicsik mennyire élvezik: gyerekeim a pizzát ezzel viszik a 6350-ből, addig is pihen a futár autója. Csíptetővel egy mázsa pizza rendel és már viszi a Diesel Power) A készlet látványnak is komoly. Önmagában is egy városrészt alkot és ezt már könnyű bővíteni. Aki megkapta ezt a dobozt kisgyerek korában, az most tuti itt lóg a blogon. Szóval nagy LEGO-s lett belőle az biztos. Hihetetlen jó megoldásokat rejt a készlet, ami jó alapja a továbbjátszásnak és a gyűjtői kedvnek is. Nincsen leágazóban a 9V train, méretben kompatíbilis az RC és az új RC-vel is. Talán vakon mondom, de szerintem fel lehet „javítani” ezeket a régebbi vonatkészleteket is RC motor + jeladó egységekkel. Szerintem nincs még egy ilyen gazdag készlet a témában, de talán egyáltalán sem. Ezt nem mostanában fogja felülmúlni a cég, csak megapackok lehetnek ellenfelei a 4565-nek. Kapsz: utat, épület elemeket, auót, elektromosságot, technic elemeket, nem utolsó sorban pedig egy vonatot , na meg persze sokkot és jópár önfeledt órát.

V. lásd még

- ez a szett szintén nélkülözhetetlen
- de ez is
- összerakási útmutató
- ebben a videóban RC környezetben tűnnek fel 4565 vagonok

Címkék: lego 1996 train 9/10 trains borzol olvasó játszik kritkika 4565 65801 freight and crane railway trains value pack

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr712000406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehi · www.szinfoltcafe.hu 2010.05.17. 09:12:24

A középső 2 kép mintha valami másik setthez tartozna... :)

Lehi · www.szinfoltcafe.hu 2010.05.17. 09:13:44

@Lehi: Jah hogy ezek a variációk, oké!

tutuka · http://kockagyar.hu 2010.05.17. 09:33:13

@Lehi: igen! elnézést, kicsit bután tettem be, teszek alá képaláírást

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.05.17. 10:48:50

nagyon jó post, köszönet!

a megkopott pöttyökhöz adnék egy tippet.
nekem leginkább a minifigek nyaka szokott úgy elkopni, hogy a hajjal, fejfedővel együtt a fej is lejön, rosszabb esetben leesik
ezen úgy szoktam segíteni, hogy rákenek egy apró csepp pillanatragasztót, és hagyom rászáradni. ez képez egy vékony réteget, és máris nem lötyög a pötty. ha meg túl szoros, még le is lehet belőle polírozni

2010.05.17. 12:44:26

hát ez nagyon ott van! általában is, de a mozdony... az különösen...

Anak 2010.05.20. 18:39:54

Én nem értek a vonatokhoz és a vasútmodellezést sem nagyon szerettem gyerekkoromban, de el kell ismernem a legtöbb gyerkőc álma egy ilyen körpályás kis csühöge birtoklása lehet.
A bejegyzés folytán kicsit nézelődtem a brickseten és találtam két olyan motorvonatot, hogy ihaj. Ezek voltak nálunk kaphatóak?
www.brickset.com/detail/?Set=10020-1
www.brickset.com/detail/?Set=10133-1

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.05.20. 19:57:44

@Anak: Ez a 10133 hát ez egy gyönyörű készlet. Most kedvet kaptam átnézni az összes vonatos készletet, pedig ilyenem nem volt sosem.

BorZol 2010.05.20. 20:48:30

Anak @ én soha nem láttam boltban.
Egy 10122-es kocsinak a doboza van meg, azon bemutatja ezt az amerikai vonattársaság SantaFe szettjeit....még a doboz is komolyan király.
Anak@ ez viszont cool egy tehervonaton :
www.peeron.com/inv/sets/10017-1
Ja: és nem csak kisgyerek álma az....

Nagyzee 2010.05.21. 11:05:32

Őszintén szólva a 9V-s tehervonat szettek közül talán épp ez tetszik a legkevésbé. Különösön a piros-fekete színvilággal nem vagyok kibékülve, meg valahogy a többi készlet sokkal inkább hajazott a valóságban is létező mozdonyokra.

Nálam ezek mind verik:
brickset.com/detail/?Set=4563-1
brickset.com/detail/?Set=4564-1
brickset.com/detail/?Set=4512-1
brickset.com/detail/?Set=4551-1

(És persze a BNSF mozdony is.)

Plusz a 91-92 körül a 4563-mal és 4551-gyel nagyjából egy időben megjelent külön tehervagonok is sokkal jobbak szvsz. Azért persze boldogan elfogadnám ezt is.:D

Nagyzee 2010.05.21. 11:18:09

Sajnos nem. Annak idején gyerekként öcsémmel a 91-92-es vonatos készletekre csorgattuk a nyálunkat a Lego katalógusokban, plusz picit irigykedtünk unokatestvéremékre, akiknek megvolt a Metroliner.

Soha nem volt még vonatos lego készletem, és csak a Metroliner-rel volt alkalmam játszani, de ha egyszer lesz rá pénzem, akkor tutira belevágok a City + vasút témába, és vasút terén ezekkel a régi készletekkel fogom kezdeni (plusz a Hobby Train készlettel).

Jelenleg csak Castle készleteket gyűjtök, az sokkal pénztárca-barátabb.:)

tutuka · http://kockagyar.hu 2010.05.21. 11:22:38

@Nagyzee: nem akarsz írni végigjátszást? castle-ban gyengék vagyunk, és szemmel láthatólan le bírod írni amit gondolsz :)

Nagyzee 2010.05.21. 11:29:08

Lehet róla szó a későbbiekben, de most különböző okokból nem megy. (A Fantasy Era-s készleteim nagy része még ki sem lett bontva időhiány miatt, gyerekkori büszkeségemből a Black Falcon's Fortressből pedig éppen hiányzik pár darab.)

Majd jelentkezem ezügyben, ha meg tudom oldani.:)

tutuka · http://kockagyar.hu 2010.05.21. 11:30:28

@Nagyzee: na végre egy ember rajtam kívül, akinek vannak otthon kibontatlan készletei

tutuka · http://kockagyar.hu 2010.05.21. 23:52:25

@BorZol: rakd össze őket jól, aztán összerakunk megint egy ilyen fasza végigjátszást :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.05.22. 09:27:03

@tutuka: De hogy tudjátok megállni hogy nem bontjátok ki? Vagy ez egy befektetés? (és van belőle egy kibontott is :) )

leopold getz 2011.01.24. 15:16:48

Zseniális poszt és készlet! A következő készlet, amit meg kell szereznem...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.02.07. 13:27:12

Most volt itthon egy kedves ismerősöm Angliából és feljött hozzám látogatóba. Amikor belépett a szobába meglátta, hogy az összes legom kint van a földön, kérdezte is, hogy mi ez? Mondtam, hogy megint elkapott a gépszíj, mostanában újból legozok! 8-)

Erre mondja, hogy van neki egy train készlete sínnel, vonattal mindennel, ha legközelebb jön nekem adja, mert neki már úgysem kell. Na gondolhatjátok...

Sajna a számát nem tudta megmondani, úgyhogy most izgulhatok 3-4 hónapot, mire megint jön.

Kemény időszak lesz... 8-)

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.02.07. 13:34:37

@klarky: hasonló történt velem nemrég. meséltem egy havernak, hogy csinálom a lgoblogot, meg gyűjtögetek régi szetteket. erre a fejéhez kap, hogy ó, ha tudta volna, hogy ez így megy, akkor pár hónapja nem tette volna ki a lomisoknak a vasútját meg a hozzá tartozó nagy állomást. fakkkkkk!!!!!!

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.02.07. 13:57:08

@tutuka: Furi egy ismerősöd lehet, én egy rajzszöget sem dobnék ki, nemhogy egy lego-t!!!!!

Tegnap régiségvásárban voltam. Úgy járt a szemem mint egy NATO radar hátha látok lego-t de sajnos nem volt. Viszont ha vki régi Matcboxokat szeretne beszerezni, arra van jó esély, ajánlom!

Ha megvan a train szett ne félj szólok, írok, végigjátzsok, stb.!!!! 8-)
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...