Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Végigjátszás: 7823 Container Crane Depot

2012.04.14. 17:50 - Brickfan

A Lego rakodóállomások a vonat-készletek megjelenésével szinte egyidősek, minden korszaknak megtaláljuk a maga loading-dock-ját. A funkcionalitás hasonló, a megvalósítás különbözik: adott valamilyen állomás, hozzá tartozó daru, melynek segítségével az állomásra érkező szerelvény vagonjait lehet feltölteni/üríteni. Opcionálisan valamilyen teherautó/kamion is helyet kaphat a készletben, melynek segítségével a vagon tartalmát az állomásról közúton lehet tovább szállítani. Ne kérdezzétek miért, ezek a rakodó-központok mindig is nagy kedvenceim voltak. A karácsonyi pihenés közben alkalmam nyílt előkotorni egy készletet, melyet a Lego 25 évvel ezelőtt dobott piacra a legendás 12V vonatok korszakában. Emlékszem, akkoriban milyen áhítattal néztem a katalógusok lapjain ezt a rendkívül látványos szettet, no nem mintha lett volna lehetőségem bármilyen vonatos készlethez illeszteni. Annál többször kapott helyet viszont a képzeletemben megjelenő Lego-városban, annak is az indusztriális körzetében, a többi gyár, rakodó, daru és egyéb létesítmény között. Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy lesz, akiknek ez a szett nem nyeri el tetszését, de így van ez rendjén, nem vagyunk egyformák :-) Olvassátok hát szeretettel ezt a végigjátszást két szelet maradék beigli majszolása között.

I. Alapadatok

Neve: Container Crane Depot
Sorozatszám: 7823
Témakör: Trains
Altéma: 12V
Kiadás éve: 1986
Kockaszám: 476
Minifig: 2
Ára: Bricklinken 20.000 Ft körüli átlagáron lehet kapni, itthon 15.000 Ft körül már hozzájuthatunk használtan. Bontatlan készletként akár 80-100.000 Ft-ot is elkérnek érte.

forrás: Peeron.com

II. Mi van a dobozban?

Sajnos doboz nélkül szereztem be a szettet, ezért csak képek alapján tudok tájékozódni: nagyjából négyzet alakú dobozban találhatóak a készlet elemei. Sajnos a doboz hátuljáról nem találtam képet, ezért nem tudom, milyen alternatív modelleket álmodtak a tervezők. A standard 32X32-es szürke alaplap - ami egy bicikliutas egyenes út elem - vélhetően csomagolás nélkül volt a dobozban, csak úgy, mint az A4 méretű építési útmutató. Az elég nagy számú alkatrész néhány további zacskóban lehetett. A kockák között a szürke és piros dominál, ezen túlmenően fekete,fehér, kék és sárga elemekkel találkozhatunk.

III. Játékmenet

A készlethez kapott 2 minifig gond nélkül áll össze, a konténer szállító teherautó csakúgy. '86-ban már érződött a változás szele, a '80-as évek elején megszokottól némileg eltérő felépítménnyel találkozunk, de a végeredmény egy szerintem pofás járgány lett, amilyennel más készletben nem is találkozhatunk. Jár még a szetthez egy konténer-szállító tehervagon, ezzel folytatódik az építkezés, majd következik a 2 konténer, melynek oldalán a korábbi évekből megszokott kézbesítő-logo matricát kell elhelyeznünk. Ha ezekkel megvagyunk, nekikezdhetünk a rakodóállomás építéséhez.

A megszokott építményektől eltérő szerekzet miatt az építkezés igencsak érdekesnek ígérkezik, semmi megszokottal nem találkozhatunk, aminek én amúgy felettébb örülök. :-) Az alaplapon az út két oldalán kap helyet a daruszerkezetet mozgató állvány sínszerkezete. Fura megoldásnak tűnik, meglátjuk, hogy sikerül. Ezt követően elkezd "kinőni" a földből a mozgatható állvány, némi technic megoldással is találkozunk a merőlegesen találkozó állvány-elemek összekapcsolásánál. Amikor az állványszerkezet majdnem elkészül, egy huszárvágással építeni kezdjük a daruszerkezetet.

forrás: Peeron.com

A piros színben pompázó gépsárkány igen impozáns látványt nyújt: a vezérlőfülke előtt-fölött masszív szerkezet tartja a gépházat és a drótkötelet a kampóval. Korabeli legozó arcoknak ismerős lesz a "csörlő" elem, mely a drótkötél mozgatását hivatott biztosítani. Ha elkészültünk, a kész darut a már felépített félkész állványon található csúszósínes megoldásra kell helyeznünk. Így viszont már érthető is, hogy miért nem lett befejezve idő előtt az állvány: az útra merőleges irányú mozgást lehetővé tevő sínre a kész szerkezeten nem tudtuk volna elhelyezni a darut. Ennek ellentmond picit, hogy az állványszerkezetet a vasúti sínek fölé nyúló tartóelemmel zárjuk le, amely amúgy felhajtható, és a daru egy mozdulattal kicsúsztatható onnan. Hogy ennek így mi értelme van, én nem jöttem rá, de ha bárkinek van ötlete, szívesen veszem a kommentekben. (Update: egy kedves topictárs elárulta, hogy a kikötői daruk jellegzetes megoldása, hogy felhatjható a darumozgató sín. Ennek oka, hogy a kikötőbe érkező hajók parancsnoki hídjával vagy bármely egyéb magasabb alkatrészével szemben meg tudják védeni a darut a szekezet felhajtásával. Amikor a hajó a megfelelő pozícióban megállt, a daruszerkezet fölé mozog, majd lehajtják a sínt, és kezdődhet a rakodás. Hogy egy vonatos szettben miért hozták ezt a megoldást, az jó kérdés, de talán a minél univerzálisabb felhsználásra törekedtek, esetleg jópofa megoldásként akarták beilleszteni, ki tudja, résemről örülök a funkciónak. Köszönet az információért)  Visszaolvasva ezt a leírást, nem hiszem, hogy képek nélkül érthető lenne, mit is szeretnék kinyögni, főként, hogy ebben a technikus-temrinusban nagyon nem vagyok képben, inkább csatoltam néhány képet, hogy átláthatóbb legyen.

forrás: Peeron.com

A szokatlan szerkezet felépítése rendkívül újszerű, és bonyolult volt, ezt tapasztalt legosként biztosan állítom, de ezzel a néhány mozdulattal az építkezés hirtelen véget is ér. A készlet állványszerkezetére még néhány sárga-fekete átlós mintás matriát kell még díszítésként elhelyezni, de ezt az előző tuladjonosok valamelyike meg is oldotta helyettem :-)

IV. Értékelés

Minfigek: 6/10. Jómagam általában elégedetlenkedek a minifigek számán, ebben a készletben pont elegendőnek találom: Egy kamionsofőr, és egy dokkmunkás. Akkoriban megszokott munkásruhákban, classic mosolygós fej - ők még élvezik a munkájukat, ennél több nem kell a boldogsághoz.

| képek: Brickset.com |

Kockák: 8/10. Meglepőnek tartom, hogy ennyi elemet találunk a készlethez, ránézésre nem mondtam volna meg, hogy majd' félezer kockát elnyel. Ez szerintem több, mint elég. Jónéhány speciális kockát is találunk, de a nagyszámú alkatrész lehetővé teszi, hogy sokféle egyéb építményt alakítsunk ki belőlük. Adott még egy alaplap, illetve néhány train elem is, akár másféle vasútállomást, vagont, autót, épületet is kreálhatunk.

Játékélmény: 8/10. Az építés újszerűsége engem remekül szórakoztatott mind az épület, mind a teherautó összeállítása során. Összességében körülbelül 60-70 percig tartott, mire minden összeállt. Ezen túlmenően az elkészült szett nagyon játékos: az állomásra érkező szerelvény fölé navigálunk a daruval, és elkezdődhet a kirakodás/berakodás. Ami árnyalja az összképet, hogy a mozgatóállvány a látszattal szemben nem annyira stabil: nyeklik-csuklik az egész, valahogy nem az igazi. Másik hiányosság, hogy a teherautó valójában csak az út közepén tud parkolni a pakolás idejére, ez nem túl jó közlekedés-biztonsági szempontból. a 6371-ben például volt olyan alaplap, amivel ezt orvosolhatták volna. Ezzel szemben olyan apróságra is figyeltek a készítők, hogy a darukezelőnek ne kelljen jet-pack-et használni a munka megkezdéséhez: a daru alaphelyzetben egy létrán megközelíthető. A daru kampója ráadásul fémből van, aminek súlya segít feszesen tartani a csörlő drótkötelét. A konténerekbe a méretkorlátokon belül szinte bármit pakolhatunk, a menő teherautóval pedig komolyan cruise-olhatunk a városban. Kapunk a vagonhoz 2 pár egyenes sínt is, meglévő vonatos készletekbe így könnyen beilleszthető. Nekem bejött a rakodóállomás, a két levonás a nem túl stabil szerkezet és a "parkoló" sáv hiánya miatt jár, de mindent egybevetve remekül játszható készletre találtam.

Ár: 5/10. Ránézésre drágának mondom a ~15.000 FT-os árat (nemzetközi piacon pedig még drágább), de ha objektíven nézem, ennyi pénzért kapunk 2 minifiget, egy teherautót, egy vagont és egy klassz rakodóálomást, alaplappal, majd félszáz alkatrésszel. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy 25 éves, régi ritkaságról beszélünk, akkor mindjárt nem olyan drága, de ez nyilván relatív.

Összesen: 6/10. Hozzám hasonló 12V "droidoknak" kötelező darab, szívesen ajánlom mások figyelmébe is, de a városban önállóan árválkodni biztosan nem szeret ez a készlet, ez kétségtelen tény. 12 V síneket bátran újabbra (9V, RC/PF) lehet cserélni, a vagon "univerzális", tehát ha vonatunk van, akkor nem lehet akadály.

V. lásd még

Készlet infó
Elemlista
Összeálítási útmutató
Példa egy felhajtható kikötői daruszerkezetre
Egy másik példa egy felhajtható kikötői daruszerkezetre

Címkék: kritika lego vonat vasút 1986 állomás vagon daru végigjátszás train 6/10 depot crane container 12v rakodó brickfan 7823

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr553496492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

backdraft · http://www.brickset.com/search/?OwnedBy=backdraft 2012.04.14. 19:50:11

Grat a végigjátszáshoz! Engem nem igazán érdekel a vonat téma, de ez érdekesnek tűnt. Tetszenek benne a különleges elemek, meg a Technic alkatrészek.

Nagyzee 2012.04.14. 22:16:25

Köszi a remek végigjátszást.

"Emlékszem, akkoriban milyen áhítattal néztem a katalógusok lapjain ezt a rendkívül látványos szettet, no nem mintha lett volna lehetőségem bármilyen vonatos készlethez illeszteni."

Ismerős emlékek. Én a 4555-ös rakodóval voltam így, no meg az akkoriban piacon lévő Metrolinerrel és 4554-es állomással. Utóbbi máig a legszebb Lego által kiadott vasútállomás szvsz.

gerberus 2012.04.16. 07:26:52

Van egy romantikája a régi készleteknek, amikor nem voltak még speciális vagy dízájn-elemek, vagy legalábbis nagyon kevés volt belőlük. A vonat nekem sosem volt a szívem csücske, főleg hogy mennyi sín kell hozzá, hogy működni tudjon és izgalmas legyen, de az ilyen készletek nekem is tetszenek, mert a munkagépeket meg darukat nagyon is szeretem.

2012.04.16. 16:18:13

"kapunk 2 minifiget, egy teherautót, egy vagont és egy klassz rakodóálomást, alaplappal, majd félszáz alkatrésszel. "
Félezer, nem félszáz :) szerencsére

Egyébként tökéletes city rakpart kiegészítő, kellene :)

Brickfan 2012.04.22. 20:39:41

@HUN_Sector: jogos a komment, ezt jól benéztem. Biztos a karácsonyi beiglimérgezéstől már nem voltam képes tisztán gondokodni :)

Brickfan 2012.04.22. 20:41:08

@Nagyzee: 4554 óóóó... megszereztem azt a készletet is, egyszerűen gyönyörű! Ne felejtsük, akkor még sehol nem volt modular building! de az... egy építészeti remekmű!!!!

Brickfan 2012.04.22. 20:42:18

@backdraft: Köszönöm, köszönöm! Én is nagyon különleges készletnek gondolom, ezért is merült fel, hogy megírjam! Nagyon kedves készlet számomra is!
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...