Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Kiküldött tudósítónk jelenti: Berlin

2011.12.17. 14:35 - tutuka

Ománi tudósításunkon felbuzdulva a Könyvtároslány pasija vette a fáradtságot és készített nekünk egy berlini tudosítást a helyi legóvásárlási-állapotokról.

berlin.jpg

Kifejezetten érdekes és élvezetes olvasmány, mely nyomokban még gyűlölt ellenségeket is tartalmaz: franciák hátrányban! Legolandi kalandok a Potsdamer Platzon, márkabolti vásárlás, és még használtlegó-vadászat: nyomás Berlinbe!

1. Legoland, Potsdamer Platz

potsdamer_2.jpg 

A helyszín a Sony Center nevű ház alatt található. Bejárat-lejárat a Sony Center második udvarán, egy kis házikóból. Vakok, hülyék és gyengénlátók kedvéért egy kisebb, alig négyméteres, életnagyságú Lego-zsiráf van kihelyezve a Potsdamer Strassén az utcára, a bejárattal egy magasságban. Már itt, a pénztárnál is lehet Lego készleteket vásárolni. Innen lépcső és lift is vezet lefelé. Az első teremben egy bazi nagy Berlin-dioráma fogad minket, a villamos- és S-Bahn hálózat MŰKÖDŐ kocsikkal, teljesen jól felismerhető épületekkel, mint például a Bundestag, a Fal, az Alexanderplatz-i S-Bahn megálló, a Brandenburgi kapu (nem az a kicsi az Architecture-sorozatból, hanem egy bazi nagy). Még a Spree folyó is le van modellezve igazi vízzel, meg hajóval. Időnként elsötétül az egész terem, ekkor látható, hogy az épületek belülről is meg vannak világítva. Néhány jelenetet a nézők maguk hozhatnak működésbe, gombnyomással. Például a Fal egyik darabja ledől és ekkor felhangzik Hasselhofftól az „I’ve been looking for Freedom”, vagy az egyik felhőkarcoló külső oldalán az ablaktisztító munkások liftes korlátjai föl-le mozognak, ilyesmi. A következő teremben egy medence és a kalózok távirányítású(!) hajói fogadnak minket. A pénztárnál adnak egy zsetont, azzal indul az irányítópult, ami stílszerűen egy fa hajókormánnyal van felszerelve, meg egy előre-hátra működő gyorsítókarral. Valószínűleg van valami célja is az öldöklésnek, talán pontokat kell begyűjteni és lerakni a szigeteden, de erre nem tudtam rájönni. Ahogy továbbmegyünk, egy KÉTSZINTES szellemvasúttal találjuk szembe magunkat. A kocsik elejét a zöld Lego-sárkány feje díszíti. Az életképek minden díszlete Lego-kockákból épült fel. Láthatunk borissza szerzeteseket fakupákkal, királyt, udvari bolondot, katonákat, tömlöcöt csontvázzal, stb. Közvetlenül a pálya vége előtt egy nagy, piros sárkány hangosan hörögve vízpárát lehel az arcunkba, amikor ezen jól meglepődünk, abban a pillanatban lefotóznak minket, ami képet el lehet kérni, haza lehet vinni. Innen a lejárat az alsóbb szintre vezet, ahol játszóház, építősarok, büfé-kávézó, élménymozi található.

Screen Shot 2011-12-17 at 2.12.50 PM.png

 

Itt van egy Indiana Jones ihlette dzsungel-labirintus is, ahol az őserdő Lego-kockákból épült lakóival ismerkedhetünk meg. Ez a labirintus játszva tanít. A folyosók végén egy konzolnál gombnyomással válaszolhatunk a látottakról feltett kérdésekre. Jó gomb megnyomásakor kinyílik egy rejtett láda és feltűnik benne az életnagyságú kristálykoponya. Rossz válasz esetén tenyérnyi pókok ereszkednek a nyakunkba. Több életnagyságú szobor is van: Batman, R2-D2, oroszlán, Indiana Jones, amikkel lehet fotózkodni.. A kijáratnál egy nagyobb bolt van, ahol nem csak készleteket lehet vásárolni, hanem elemeket is, kilóra. 100 gramm nyolc ojróba kerül, ez az irányár, de kevesebbet is lehet venni. Van kint mérleg, ellenőrizheted, hogy hol tartasz. A kínálat azonban siralmasan gyenge volt, alig tízfajta kocka, két-három színben. Ez a vége, itt a kijárat. Aki nem kíváncsi a kiállításra, az itt is bejöhet, ha csak vásárolni akar.

2. Lego márkabolt, Tauentzienstraße 20.

Hozzávetőlegesen félúton a Kurfürstendamm és a Wittenbergplatz közt. Ez a Lego GmbH hivatalos márkaboltja.

shop_berlin.jpg

 

Két és fél szintes, akkora, hogy még mozgólépcső is van a boltban. Minden most futó készlet kapható és itt is van kilós részleg. Ennek nagyobb kínálata van, két falat borítanak be a kínálóbödönök. Érdekes módon itt kispohár, meg nagypohár volt a megvásárolható kiszerelés, nem mérlegen mérték le. Ebben a boltban Lego gyermekruházat is kapható, egy fél szintet ez foglal el. Milyen menő lehettem volna 1979-ben, középső csoportos óvodás koromban egy LEGO emblémás kabátban, vagy pólóban a Csörsz utcai ovi piros csoportjában! A többieket a sárga irigység ette volna!

A legfelső emeleten van egy nyolcszemélyes NXT-játszósarok, ahol a számítógépet kell legyőzni építésben. Egy webkamera figyeli és elemzi ki a lépéseidet, vagyis építéseidet. A boltban a falakat vitrinekben kiállított, összerakott készletek díszítik.


3. HasználtLego - BrickLink, Letsgothek

Ez a játékbolt Berlin Charlottenburg nevű városrészében található, a Fredericiastrasse 11. szám alatt, közel a Kaiserdamm nevű metrómegállóhoz.

Fantasia-Spielzeug.jpg

 

Többféle játékban utazik, tart Playmobil emberkéket, plüssfigurákat, régi képregényeket és különböző játékkonzolokat is, de a legnagyobb kínálata – értelemszerűen – Legoból van, különben nem is került volna bele ebbe a beszámolóba. Amúgy véletlenszerűen választottam, hogy hozzájuk menjek, mert bár a bolt adatlapja szerint alig volt 1 500 db kockájuk, de ez volt az első a BrickLink berlini boltjai közül, ahol megtaláltam a bolt címét is a bolt adatlapján kiírva, mivel ez egy igazi üzlet is egyben, nemcsak virtuális bolt.

Hát körülbelül két falat borítanak a Legok, polcokra felrakva, meg kb. mind a két vitrin full tele van. Az egyik falon kész, összerakott modellek, készletek, a másik falon a BrickLink rendszere szerint szétválogatott, átlátszó bödönök, a plafonig! A könnyebb keresgélés segítésére minden bödön német precizitással feliratozva, plusz kis képpel ellátva, hogy mi található benne. A középkorú eladóhölgy készségesen odafordította a számítógépet, hogy bejelentkezhessek a BrickLinkre, hogy láthassuk, mi minden található meg az ő boltjukban a kívánságlistámról. Amúgy a boltban sokkal, de sokkal több minden van, mint ami a BrickLinkes boltjukban fel van rögzítve, mert azt a kínálatot egyszerűen nem lehet felvinni.

Screen Shot 2011-12-17 at 2.24.15 PM.png

A raktárra csak egy pillantást vethettem az ajtóból, de attól is rosszul lettem, annyi Lego van odabent felhalmozva. Ötvenliteres szemeteszsákok dagadtak, szétválogatásra várva. Ha valaki az utcáról beesik vásárolni, mint ahogy az az én esetemben is történt, akkor őt is kiszolgálják, de az általa megvett kockákat precízen törlik a kínálatból. Személy szerint nagyon szemeztem egy vödörnyi monorail sínnel, de aztán lemondtam róluk, mert nem volt meg a motor, csak a két kocsi. Több olyan elemet is tudtak adni, ami nem volt fent a kínálatukban, de amikor lerajzoltam, vagy megmutattam a képét, csak bólintottak, mentek és már hozták is! Ahogy én beszélek, az elég messze van a Hochdeutsch-tól, de ha valamit nem tudtam kifejezni, angolul is beszélnek, nem volt kommunikációs probléma. Fizetéskor harmincvalahány ojró lett a vége. A boltos megkérdezte, hogy honnan is jött maga? (A Magyar Rádiótól jöttünk, jó napot kívánok! - Markos-Nádas) Aus Ungarn? Na jóóó, akkor legyen kereken harminc ojró. Megfelel? Jááá, genau! Tartott egy kis hatásszünetet, majd hozzátette, hogy ha például francia lennék, akkor felfelé kerekített volna. :D Átvettem a szépen, simítózáras zacskóba csomagolt kockákat, Auf Wiedersehen!


Összefoglalva:

Mi, akik a nyolcanas-kilencvenes évek úgynevezett Lego-hőskorában nőttünk fel, mindig is áhítattal tekintettünk főleg a nyugat-németekre, mert a Cocom-lista szerencsésebb oldalán voltak. Viszont amióta leomlott a vasfüggöny, amióta beléptünk az EU-ba, azóta nincs értelme a német piac Lego-választéka után sóvárogni, mert teljesen ugyanazt a kínálatot itthon is megkaphatjuk. Érdekes, de nem volt árkülönbség a belvárosi, amúgy drága, Alexanderplatz-i Galeria Kaufhof áruház és például a Lego márkabolt árai közt, fillérre ugyanannyiba került minden készlet, akárhol is néztem. Egyedül talán a Schönefeld-i reptér Duty Free shopjában volt drágább a Lego, de hát ez nem mértékadó, az ilyen boltokban mindig, minden drágább.

A használt kockák piacán kicsit más a helyzet. A megrágott, karcos, poros kocka Németországban is pontosan ugyanolyan megrágott, karcos és poros, mint a Kockajáték boltban Uhrovszki úrnál, vagy Nagy Gábornál a PeCsa piacán, vagy a pomázi kerti szaletliben, ahol plafonig ér a Lego. De Németországban ezek között a használt elemek közt olyan kincsekre lelhetünk, amikhez gyerekkorunkban sajnos nem lehetett szerencsénk.

| A közönségszavazás még mindig tart! Az első hely talán már eldőlt, de a dobogó második és harmadik foka még kiadó. Szavazz, ha jót akarsz! | képek: globedia.com, youropi.com, creativecriminals.com, www.fantasia-spielzeug.de |

Címkék: vásárlás berlin németország lego kiküldött tudósító potsdamer platz legoland berlin

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr343467401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.12.17. 16:06:24

Klassz, köszi a beszámolót!

Amúgy Magyarországon mikor lesz már hatalmas, igazi, gyári támogatású LEGO bolt? Ha már lassan még az Apple is teljes mellszélességgel megérkezett ide akkor a LEGO miért nem? Vagy van, és csak én nem tudok róla?

Addig is, remélem ma mindenki volt a METRO-ban (dec. 17 van) ! Itt Miskolcon legalábbis a már -20%-os készletekre is adtak még 25 % kedvezményt. Mindent megvettem volna ha tehetem, így csak 6 kisebb-nagyobb dobozzal jöttem haza. :-)

kereszteslovag1 2011.12.17. 16:30:32

Mind a két világháborúban mellettük álltunk, mint a bolgárok, lehet ezért is az ár lekerekítése, de úgy tudom legalább annyian utálnak minket, mint amennyien kedvelnek. És talán jobb lett volna az ellenségüknek lenni, habár a lengyelek se jártak sokkal jobban, mint mi magyarok a nagy háborúban.:)
Azt meg én is nagyon bánom, hogy nem lehet kilóra venni az új alkatrészeket, mint Nyugat-Európában. :(
A BL-től gondolom meg nem csak én idegenkedek.

Llew 2011.12.17. 16:44:46

Nem semmi, ezt már tényleg irigyelni lehet.
@kereszteslovag1: BL királyság, ne idegenkedj tőle.

kereszteslovag1 2011.12.17. 17:27:28

@kereszteslovag1: Már mint úgy értem, hogy a németek közül utálnak legalább annyian minket, mint amennyien kedvelnek.
@Llew: Én még csak magyar tulajdonosú BL boltból rendeltem, őt felhívhattam telefonon és tudott segíteni.
Külföldi BL boltnál már problémásabb a fizetés és a telefonos segítség kérés :)

BrigAnti 2011.12.17. 19:38:19

Ezt a Legoland-et szeretném egyszer megnézni, érdekes lehet.
Én a liverpool-i Lego shop-ban jártam amikor megnyitották, ott is egy fal volt tele különböző elemekkel meg az összes éppen kapható készlet megvolt nekik, ruhák viszont egyáltalán nem voltak. Volt viszont kirakva náluk egy nagy tároló tele minifg-alkatrészekkel, fejek, felsőtestek, lábak és kiegészítők millió változatban. Aki akart, összerakhatott magának 3 tetszőleges figurát, amihez kapott egy átlátszó tartót. Nem tudom, mibe került a 3 fig.
Manchesterben van egy úgynevezett Discovery Center ahol játszhatnak a gyerekek, de itt még sajnos nem jártam, csak a mellette levő Lego shop-ban. Ott viszont voltak ruhák, tárolódobozok, sótartók, stb. Ha a lányom kicsit idősebb lesz és érdekel egy beszámoló a Discovery Centerről, szólj Tutuka.
Ma viszont betévedtem egy Muji üzletbe és náluk láttam pár igen érdekes Legot irtó drágán. A blogon volt szó egyszer ezekről, de én teljesen másféléket láttam, 6 félét plusz a lyukasztót. Erősen filózok, hogy beszerzek egyet.

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2011.12.18. 10:29:31

Érdekes és hasznos beszámoló! Köszi!

Tök jó lenne, ha egy-két nagyobb európai városról lennének hasonló LEGO turista szemszögből íródott beszámolók a blogon. Múltkorában se Párizsban, se Bécsben nem találtam egy valamire való játékboltot sem (LEGO szempontból), és kicsit bosszúsan olvastam pár hete a kommentek között valaki leírását a bécsi toy'r'us boltok megközelíthetőségéről, kínálatáról, stb. Ha én ezt korábban tudtam volna...
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...