Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Nyíregyházi tudósítónk jelenti - 2. rész

2011.07.16. 09:39 - Stefidzsi

A múlt héten megkezdett nyíregyházi sorozatunkat Drigo újabb írásával folytatjuk.

A mostani beszámolóból megtudhatunk néhány dolgot a jövőbeli beruházásokról, az alapanyagokról és a gyári munkások mindennapjairól. Olvassátok és kérdezzetek, amíg lehet!

Sziasztok!

Köszönöm a sok biztató szót és pozitív visszajelzést!

Ahogy az első bejegyzésemben már írtam, szeretném, ha az általam írt bejegyzések főként arról szólnának, ami Titeket érdekel. Ezért szívesen fogadok bármilyen észrevételt, kérdést, kérést. Pozitív, negatív kritika egyaránt jöhet, sőt főleg utóbbiból lehet többet tanulni. A kérdésekre igyekszem mindig a következő bejegyzésemben válaszolni, így senki ne csüggedjen, ha esetleg nem kap választ rögtön.

De térjünk is a lényegre. Szeretném előre leszögezni, hogy belépésünk után „Titkossági nyilatkozatot” kellett aláírnunk, így bizonyára lesznek olyan kérdések, amiket nem „tudok” majd megválaszolni. Az eddigiek alapján ezek lesznek kisebbségben, mivel ezek többnyire annyira a szakmába vágnak, hogy sokakat már nem is érdekel ilyen mélységben a téma.

Kereszteslovag1 felvetette egy esetleges új gyár építésének lehetőségét. Nos ez annyira telitalálat volt, hogy még az is felmerült bennem, hogy esetleg még egy beépített ember van a blogon. Ahogy Count Adyn is írta a Lego 2015-re egy teljesen új gyárépületet, valamint egy raktárépületet is épít Nyíregyházán. Ez utóbbi munkálatok már 2012-ben megkezdődnek, míg előbbiről elsősorban azt érdemes megemlíteni, hogy a fröccsöntő gépek száma kétszeresére nő majd az új gyártóüzemben. Ennél lényegesen többet egyedül a felső vezetés tud csak ezzel kapcsolatban, szóval további releváns információval, ha akarnék, sem tudnék szolgálni.

Mivel érkeztek olyan visszajelzések is – igaz meglepően kevés -, hogy ne nagyon szakmázzunk, így most e kommentek szerzőit szeretném figyelmeztetni, hogy a következő bekezdést, különösebb szívfájdalom nélkül átugorhatják.
Ahogy már említettem köt a titoktartás, így aki mégse ugorja át eme sorokat ő sem fogja elveszettnek éreznie magát a sok szakkifejezést olvasva, mivel azok jóformán nem is lesznek. Felmerült többféle kérdés is az alapanyagokkal kapcsolatban. A gumiabroncsokról, és egyéb más alapanyagú termékekről most nem fogok megemlékezni, egyedül az ABS és PC alapanyagú elemekre térek ki. Az ABS-t nem a Lego találta fel, remélem, ezzel nem mondok újat. Ennek fő tulajdonsága és jellemzője a „törhetetlenség”. Ha reklámokban azt halljátok, hogy ilyen törhetetlen telefon, olyan ütésálló készülék, azok nagy része valószínűleg ABS-ből készült. Éppen ezért esett a Lego választása is erre az alapanyagra, mert nagyon jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Az, hogy a dán cégnél mégis alkalmaznak egy másik polimert is, annak egészen prózai oka van. Az optikai tulajdonság. Míg a PC-t könnyedén lehet átlátszóra, színezve áttetszőre fröccsönteni, addig az ABS-t lehetetlen. Ebből adódik azonban, amit Longeye is említett, hogy ezek az alkatrészek bizony könnyebben törnek. Ez azonban egy ördögi kör, hiszen a PC-ből készült alkatrészek legtöbbször szélvédők, különböző ablakok. Ezek pedig vékonyak, így alapból könnyebben is törnek, amire még rátesz egy lapáttal a már említett gyengébb mechanikai tulajdonság is, és máris zárul a kör. BorZol egy egész kérdéscsokorral ajándékozott meg, amik többségére szívesen válaszolnék, de nem szeretném elrettenteni azt a néhány embert, akik intelmem ellenére is még olvassák az irományomat. Akit komolyabban érdekel a téma, szívesen ajánlok irodalmat, mert abból nagyon sok mindenre fény derül. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezeket az anyagokat nem a Lego találta fel, hanem a számukra hihetetlenül kedvező tulajdonságaik miatt választotta. Éppen ezért, aki kicsit utána olvas, nagyon sok mindent megtudhat.
Gyártástechnológiára azért nem térek ki, mivel a hihetetlen széles termékpaletta magában hordozza a rendkívül változó gépbeállításokat. Gondoljatok csak bele, nem mindegy, hogy egy 1x1-es plate, vagy éppen egy 2x8-as brick legyártása a célunk. Akit komolyabban érdekel a technológia szóljon nyugodtan, nagyon sokat lehet a fröccsöntésről is megtanulni. Az a plusz, amit a Lego tesz hozzá, az egyrészt titok, másrészt egyszerű halandónak abszolút használhatatlan információ.

Ezzel erre a posztra be is fejeztem a száraz „tananyagot”. Igyekszem úgy felépíteni a bejegyzéseimet, hogy azok egyformán tartalmazzanak érdekes és elgondolkodtató, valamint „tudományos” információkat is.

Ha már – remélem – érdekes témával kezdtem, akkor szeretném azzal is zárni. Plusz az első bejegyzésem is eléggé sejtelmesen zárult, így meg aztán egészen kézenfekvő, hogy valamennyire választ is adjak arra. A Lego-nál folyamatos a gyártás, ami azt jelenti, hogy heti hét napban, három műszakban folyamatosan dolgoznak. Egy műszak 6 napot dolgozik és ezután 2 nap pihenőnap van. Az éjszakások (22:00-6:00) mennek délutános (14:00-22:00), a délutánosok reggelis (6:00-14:00), a reggelisek pedig éjszakás műszakba. De hogy miért is érdekes ez? Gondoljatok csak bele; elég nehéz úgy szociális életet élni, hogy nem a megszokott (hétfő-péntek) ritmusban dolgozol, hogy a hétvégéd szabad legyen, hanem folyamatosan tolódik ez, nem beszélve arról, hogy az állandó műszakváltások még erre is rátesznek (tudom, máshol is van három műszak, de azért legtöbb helyen a délelőttös-dálutános ciklusok vannak többségben) egy lapáttal. Ennek fényében nem meglepő, hogy elég sok pár alakul egy-egy műszakon belül, szinte kézenfekvő. Apróságnak tűnhet, de azért mégis elég nagy jelentősége van. Biztos vagyok benne, hogy sokan valami szaftosabb sztorira gondoltak, de egy olyan cégnél, ahol ennyire előtérbe helyezik a dolgozókat (igen, erre az előbbiekben cáfoltam rá egy kicsit), valamint a minőséget, nehéz problémákról írni, főleg, ha nem is szabad. De ezért szeretnék megnyugtatni mindenkit, a sok szép és jó mellett igyekszem kevésbé jó dolgokra rávilágítani. Egyrészt ezekről kevesebbet hallani, másrészt a kiegyensúlyozott tájékoztatás híve vagyok.

Továbbra is várom az észrevételeiteket, akár tartalmi, akár formai szempontból. Gondolok itt arra, hogy legyenek-e ehhez hasonló hosszabb posztok, vagy inkább több, rövidebb, netán több, hosszabb. Igyekeztem minden kérdésre válaszolni, aki mégis úgy érzi, hogy nem kapott kielégítő választ, nyugodtan kérdezze meg újból. Előfordulhat, hogy csak elfelejtettem, nem pedig elegánsan átsiklottam felette a titoktartási kötelezettségem miatt.

Nyíregyházi tudósítónk jelenti - 1. rész

Címkék: lego olvasó ír nyíregyháza gyár drigo

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr563059769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsok 2011.07.16. 14:12:46

Kérdések:
- Van-e ingyen kávé? (gyártósori munkástól felfelé, irodistáknak kb.) Ha nincs, akkor miért nincs?
- Milyen a menza "színvonala"?
- Milyen színű a csempe a mosdóban?
- Vidámak-e a közösségi terek vagy a funkcionalitásé-e a fő hangsúly?
- Dolgozói boltban gyorsan megjelennek-e az új készletek? Csak a Magyarországon amúgy is kapható készleteket árulják vagy amit a gyárban előállítanak?

Meg úgy röviden: megtörténnek-e LEGO-nál olyan sztorik, amikről a Flood-os multis képregények szólnak? (tudom, az mind fikció és olyan abszurd, ami már nincs is. :-P)

egak 2011.07.16. 14:30:31

Nagyon tetszett az írásod, viszont lenne két javaslatom:
1) Szerintem lehetsz egy kicsit magabiztosabb. Magunktól is rákérdezünk, ha valamit kihagytál, és érdekel. :)
2) Nyugodtan írhatsz több szakmai dolgot is, ha akarsz, főleg, ha ugyanígy egy bekezdésbe teszed őket. Akit nem érdekel, az könnyen át tudja ugrani, akármilyen hosszú a bekezdés, akit meg igen, az elolvassa (pl. én).

Szóval köszönjük a beszámolót, és csak így tovább! :)

Longeye 2011.07.16. 19:38:55

Jelentem elolvastam (még a szakmai részt is :) és tetszik.
Jó a stílus, úgyhogy csak "Folytassa Drigo!"

Továbbra sem érdekel sem a gyártás, sem a gyár...én csak "jáccani" szeretek ;o)
Azért picit büszke vagyok, hogy itt beruház a Lego, mert ez azt jelenti, hogy elégedettek az itteni dolgozókkal és egyebekkel.
Voltak Kínában is, ahol minden sarkon fröccsöntő üzem van, és olcsó a munkaerő, de mégis minket választottak.

szakacsa 2011.07.16. 22:38:24

Kérdésem, észrevételem nincs, de máris szívesen olvasnám a folytatást... Tessék kérem írni! :)

Tájfájter 2011.07.17. 11:31:22

Folyamatos műszakra ez a 6+2 tényleg eléggé gyilkos lehet.

Eddig főleg olyat láttam, hogy 3+3 napban dolgoznak az emberek és 12 órás műszakot nyomnak (3 nap munka, 3 nap szabad, majd ugyanez csak 3 nap esti műszakban.)

Mondjuk ez se egyszerű, de itt legalább van 3 napod a családdal.

nagyo78 2011.07.18. 08:32:44

Köszi, hogy megosztod velünk ezeket az "belső" infókat, kíváncsian várom a folytatást, legyen akár rövid vagy hosszú post. :)

rixman 2011.07.18. 08:46:24

Szia,jó a beszámoló, bár a szabadkozásod miatt kicsit dagályos.
A gyár életéről mit is lehetne írni?-van e ösztönző rendszer Pl. a mostani dolgozókból lehetnek e az új részlegben vezetők?-van e olyan,hogy jutalom LEGO-készlet (jó a gyárnak).
Jutalmazzák e a balesetmentességet, van e norma verseny?(Pl. karácsony előtt)
A LEGFONTOSSABB!
Tervezi e a felső vezetés egy komolyabb látogató centrum kialakítását (tekintettel a megnövekvő gyár egységre)netán egy LEGOLAND-ot összehozhatnának a három-négy ország találkozási csücskében(elég messze van Németország, és közel még Románia is)hiszen már azért itt is lenne ré fizetőképes kereslet.
A városban pedig olyan állatkert van, ami szintén vonzó.

Stefidzsi · http://bringalap.atw.hu 2011.07.18. 21:03:43

Nekem is a zsok által felvetett témában jutottak eszembe kérdések:
- Milyen a munkahely? (Tárgyi és egyéb feltételeit tekintve is.)
- Milyenek a főnökök, kollégák?
- Mikor játszanak a guitar hero-val?
- Szoktak bent/otthon legózni?
- Milyen munkakörökben dolgozank és mit csinálnak a mérnökök? Egyáltalán milyen mérnökök dolgoznak?
- Milyen a bérezés és a juttatási rendszer, cafetéria?
- Vannak-e egyéb hangulatjavító dolgok: üdülés, családi napok, csapatépítő trénigek, stb?
- Milyen a kantin, van-e kávé ill. cigiszünet?
- Hogyan szabnak gátat, hogy a dolgozók ne vásárolják fel a dolgozói bolt összes készletét?
- Hogyan érik el, hogy ne zazuljanak meg a dolgozók a napi robotban (főleg a szereldében, a dekorban meg a csomiban)?
- Táskaellenőrzésen szoktak-e elbukni dolgozók?
- Szeretnek-e ott dolgozni, vagy csak örülnek, hogy van munkájuk?

Most így hirtelen ennyi. :)

Mnarko 2011.07.19. 16:13:35

Hahó!
Sztem. tök jó ez a tudósítás. Arról írj, ami téged érdekel, mert arról lehet lelkesedéssel. Azután lehet megválaszolgatni a kérdéseket.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy az alapanyagokat (polimerek, festékeke, egyéb) a LEGO állítja-e elő, vagy beszállítói vannak?

A műszakhoz: pl az ápolók dolgoznak úgy 12 órában, hogy nappal (06-18)-éjszaka(18-06)-szabad.

Rékocs 2011.07.20. 07:48:42

Köszönöm, nagy érdeklődéssel olvasom a beszámolóidat. Engem az érdekelne, hogy kötik-e a LEGO céget környezetvédelmi szabályok akár a termékekre, akár magára a gyártási munkafolyamatra (dolgozók védelme), illetve a gyárak műkködésére nézve? Mert hát irdatlan mennyiségű műanyag előállításáról van szó, és gondolom a LEGO-kocka/termék nem újrahasznosítható vagy igen? Van erre valamilyen stratégia, vagy esetleg nyomás a dán cégen belül?
Merthogy a csomagolás kapcsán erre találtam rá:
hg.hu/blog/12600-egyre-zoldebb-a-lego
Köszönöm és csak így tovább!

Rékocs 2011.07.22. 21:32:05

Még eszembe jutott valami. Volt itt a blogon arról poszt, hogy milyen exkluzív ajándékot ad a LEGO üzleti partnereinek. Az a kérdésem, hogy vajon a dolgozókkal is ilyen figyelmes a cég? Van ajándék karácsonykor, születésnapkor vagy bármikor?

kockagyar.blog.hu/2010/12/16/a_lego_igy_ad_ajandekot

pi314 2011.07.23. 15:30:44

Látogatható a gyár egyszerű földi halandóknak is, vagy csak előre szervezetten lehet inkább szakmai túrákat tenni? A kisfiamat erősen érdekelné, meg persze engem is.

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.07.23. 15:33:29

@pi314: csak szervezett csoportokban. nemrég sorsoltunk pár helyet....
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...