Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Olvasó játszik: 6212 X-wing Fighter

2011.05.02. 15:00 - tutuka

Talán olyan sokat egyetlen végigjátszás sem várt a sorára, mint Gibbons mesteré, pedig ugye mindenki tudja, hogy nála jobban kevesen értenek a legóhoz (nyilván pontatlanul fogalmazok). Nem hiszem, hogy távol állok az igazságtól, mikor megkockáztatom, hogy számára komoly szerelem a Star Wars.

Lássuk hát hogy ír szerelme tárgyáról egy, a multik ostoba önmozgása által kizsákmányolt zenész!

Ahhoz a generációhoz tartozom, aminek tagjai gyerekként találkoztak a Star Wars filmekkel, könyvekkel, képregényekkel, és ez az élmény alapjaiban alakította át egész gyermekkoromat. Mi állandóan Star Wars-osat játszottunk és nyári estéken a csillagos eget bámulva "egy távoli galaxisról" ábrándoztunk. Mikor később '93 környékén eljutott hozzánk az X-Wing PC-s játékszoftver (10db 5 1/4-es floppin fért el, a 40 Mb-os vinyón ezért választanom kellett, hogy Windows 3.11 van, vagy az X-wing-et teszem fel), azt szakrális tisztelettel játszottuk végig tesómmal, igaz pár egér tönkrement közben.

Természetesen annakidején LEGO-ból igyekeztem megépíteni mindent ami a filmekben szerepelt, X és Y-wing Fightert, Tie Fightert, "Lépegetőt" (AT-AT Walker) és még a Millennium Falcont is. Abban az időben ugyebár nem voltak SW témájú készletek, így Darth Vader-t egy castle készletből szerzett sisakkal lehetett csak előállítani, de ez cseppet sem zavart. Az első SW témájú készletek megjelenésekor épp LEGO szempontból inaktív korszakomat éltem, azért megálltam a játéküzletek kirakata előtt, de az első X-wing széria nem tetszett. Miután "alvó ügynöki" állapotomból felébresztettek, nem kellett sok idő, hogy úgy érezzem, nem élhetek egy LEGO X-wing nélkül így megvettem a 6212-es készletet, amiről a fentieket figyelembe véve ne várjatok elfogulatlan kritikát.

I. Alapadatok

Neve: X-wing Fighter
Sorozatszám: 6212
Témakör: Star Wars
Altéma: Episode IV-VI. ("Original Trilogy")
Kiadás éve: 2006
Kockaszám: 437
Minifig: 6
Ára: 11000-14000 Ft

II. Mi van a dobozban?

Egy elég nagy dobozt kell elképzelni, mely méltó a benne lévő legendához. Emlékeim szerint 7-8 zacsiban voltak az alkatrészek, az összeszerelési útmutató A4-es méretű, jó vastag. A dobozon egy X-wing látható, amint épp 3-4 Tie Fighter üldözi. Nos aki egy percet is játszott a fent említett X-wing játékkal, az pontosan tudja, hogy a fotó kedvenc vadászgépünk utolsó pillanataiból való. Szintén a dobozon látható a hat minifig, ami igazán bőséges, bár vannak velük problémáim, lásd alant. Ami még érdekes lehet: az összeszerelési útmutatón Leia kezében nem egy manapság trendi LEGO fegyver van, hanem egy "rendőrségi hangosbemondó" plusz egy kis piros elem. Ilyen fegyvereket gyártottunk mi is a '80-as években...

III. Játékmenet

Természetesen összeöntöttem a zacskók tartalmát és úgy raktam össze a gépet. Emlékeim szerint egy órát vett max. igénybe az összeszerelés, de elég komótosan dolgoztam, élveztem minden pillanatát... Maga a 6212 X-Wing elég érdekes konstrukció, alapvetően két részből áll, a pilótafülke és az orr rész teljesen külön megépíthető a gép hátsó részétől, csak a végén kell őket összeilleszteni. Lehet, hogy egy távoli galaxisban is így két nagy elemből rakják össze a kínai vendégmunkások az X-winget? Gyakorló (novice level) MOC építőként eszembe nem jutna ez a megoldás, hacsak nincs vele valami célom, de nem jöttem rá a miértre. Ha valaki tud egy lehetséges magyarázatot ne tartsa magában...
Gyerekként az X-wing megépítése mindig magában hordozta a szétnyíló szárnyak megépíthetetlenségének problémáját. Az akkor rendelkezésemre álló alkatrészekből ezt nem tudtam megoldani, ezért általában egyszerűen az egyik pár szárny vízszintes maradt, a másik pár meg azokhoz képest felnyílt. Nos azóta a technika fejlődése, a fiatal szovjet mérnökök lelkesedése, és a LEGO gyár kifejezetten leleményes designerei megoldották ezt a problémát. A megoldás papíron csillagos ötös, a megvalósítás azért nem tökéletes...

Remélem a képeken jól látszik, hogy a szárnyak kis csapokkal vannak a testhez rögzítve, és szabadon tudnak fel-le mozogni, egészen pontosan szabadon tudnának, ha négy kis "befőttesgumival" nem szabnánk nekik határt, ezek összehúzzák őket. A szárnyakat úgy tudjuk X állapotba szétnyitni, hogy a gép hátulján egy fogaskereket forgatunk el, ennek hatására a szárnyak között elhelyezkedő T alakú alkatrészek elforognak, és szétnyomják a szárnyakat...

Zseniális! Ha eltekintünk attól a kellemetlen mellékhatástól, hogy a szárnyak egyébként a "befőttesgumik" segítségével vannak rögzítve, tehát az egyes szárnyak úgy rugóznak, mint egy hidro-pneumatikus lengéscsillapítóval ellátott Citroen GSA, vagy mint egykori gimnáziumi osztálytársnőm, a természetes csodákkal megáldott Évike mellei a testnevelés órán (futás közben).
Szóval szépek, amikor a csak úgy állnak, de játék közben kicsit illúziórombolóak (most már nem Évikéről beszélek, hanem a 6212 X-Wing szárnyairól). A gép háuljában lévő óraművet egyébként egy felhajtható "motorházfedél" takarja, ez játékosbarát dolog: lehet olyat játszani, hogy a hangárban a cigarettázó szerelők kontakt spray-vel és szigetelőszalaggal javítgatják a farmotoros vadászgépet.

Az összeszűkülő orr rész kifejezetten ötletes megoldás (az elődön a 7140-en ez még nem ilyen szofisztikált). Az orr alól kinyitható az első futómű, ez jól néz ki, de viszonylag könnyen összecsuklik, ehhez elég ha a pilótát felülről belenyomod az ülésébe. Egyesek panaszkodtak arra, hogy a szárnyak végén található lézerágyúk könnyen letörnek, én nem tudom ők hogyan játszanak vele, nálam ilyesmi nem fordult elő. Van a pilótafülke alatt egy lenyitható rekesz, ami játék szempontjából kiváló, lehet benne fegyvereket, fénykardot, tauntaun herét, kisebb Yodát szállítani.
A pilótafülke átlátszó teteje jól néz ki, de nem zárja le "hermetikusan" a fülkét, kétoldalt egy-két stud-nyi rés található, ami a világűr és a pilótafülkében normális esetben található nyomáskülönbséget hátrányosan befolyásolja, pontosabban kiegyenlíti. Nem csoda, hogy Luke-nak így rá kellett gyúrnia az Erő-re ha túl akarta élni az űrutazást. A Dagoba h rendszerben történő mocsárbazuhanást is valószínűleg oxigénhiányos állapotban adta elő. Tudom, ez a rés apróság, de gyerekkoromban az ilyenre mindig odafigyeltem, hogy "hiteles" legyen az építményem. Ti nem?

Talán túl kritikusnak tűnök, de valójában maga a végeredmény, az X-wing nagyon jól néz ki, jól játszható, nagyon szeretem, kedvenc készletem. Miközben a kritikát írom, itt van az asztalon és jó, izgalmas érzés ránézni. Nem törekedtek a hiperrealizmusra, mégis a filmekben látható gépeket kiválóan visszaadja. Simán körbe szoktam vele repülni a lakást John Williams dallamait dúdolgatva...

IV. Értékelés

Minifigek 6/10. A készlethez 6 minifig jár, ami igazán kényeztető luxus: Leia, Luke (pilóta ruhában), Wedge Antilles (pilóta), Chewbacca, Han Solo és R2D2. A figekkel komoly problémáim vannak, lehet amiatt, hogy ez viszonylag régi készlet, régi design. Míg az Indiana Jones minifig tényleg hasonlít Harrison Fordra, addig Han Solo legfeljebb hamiskás mosolyával emlékeztet a színészre. Mark Hamil és a Luke Skywalker minifig pedig egyáltalán nem jön össze. Leia is csak dupla hajcsavara miatt azonosítható be, a Chewbacca minifigen meg látszódnak a fröccsöntés sorjázatlan vonalai. Azt sem értem R2D2-t miért kellett ilyen bazinagyra gyártani? Ha csak 20-30 százalékkal kisebb lenne, már valóságosabbnak hatna. Azért kaptak 6 pontot és nem 5-öt, mert mégiscsak 6-an vannak, ami azért szép szám ekkora készletnél.


Kockák: 10/10. A kockák szempontjából megvizsgálva alkatrészbázisnak is tökéletes lenne, sok egyedi és érdekes kockát tartalmaz, de aki ezt szétszedi, nem is méltó rá (és valószínűleg az Erő sötét oldalának befolyása alatt áll...).

Játékélmény: 10/10. Ugye nem kell magyaráznom.... Ha ilyen készletem lett volna gyerekkoromban, valószínűleg esténként gyertyát gyújtottam volna mellette és rövid imát rebegtem volna el.

Ár: 9/10. Ma már kifutó készletnek számít, eredetileg 25e Ft felett volt az ára, az azért rajongóként is durva, 16-17e Ft-ért viszont már reálisabb. Támogasd te is George Lucast, hogy újabb részekkel rombolhassa le mindazt az illúziót, amit az eredeti trilógiával felépített!

Összesen: 9/10.
Mondtam, nehéz elfogulatlannak lennem, a minifigek lehúzzák az átlagot, egyébként mindenkinek erősen ajánlom.

V. Lásd még:

- elemlista
- összerakási útmutató
- nem ez az első LEGO X-wing, az első a 7142 1999-ből
- ez majdnem olyan, mint a kritikában szereplő, de ez a mocsári verzió 4502 2004-ből
- mini building set 30051,  ugyenez 2004-ben a 6963
- túlbonyolított hiperrealista Ultimate Collector Series X-Wing 7191
- SevenBB kedvenc készlete a The Clone News-on

| A posztot Anak rakta össze |

Címkék: kritika 2006 star wars lego 9/10 gibbons episode iv vi olvasó játszik 6212 x wing fighter

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr312378411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaspite 2011.05.02. 15:48:33

Hát egen... Csatlakozom, én is azok közé tartozom, akik már hat évesen hermetice záródóra építették egy űrhajó kabinját...

:-)

Gabesz_1985 2011.05.02. 16:11:41

Az én gyerekkori X-wingjeim szintén vízszintes szárnyakkal volt alul ellátva. A pilótafülke pedig valamilyen oknál fogva a vadászrepülőkhöz hasonlóan elől helyezkedett el, valamint leszállótalpak helyett hagyományos kerekes futóművel rendelkezett.
Így most végiggondolva szépen sikerült a vadászrepülőket és a STAR WARS-t összemosni... Mentségemre mondva akkoriban csak ritkán jutottunk hozzá a videokazettához és így gyakran emlékből dolgoztam. Az első szériás vadászgépek szerintem sokkal szebbek mint az új trilógiás izék.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.05.02. 16:35:03

Nem értek ugyan a témához kicsit sem, de ez nagyon jó végigjátszás volt! Végig nevettem! :-)

rozsamarci 2011.05.02. 17:11:00

Nagyon jó post lett, megnéztem azt a pc-s csodát is, csöcsök, gumik, oxigénhiány, mi kellhet még? Sííírtam! :DDD

Ja, SW Demolition PS1-re, az kell még!

Konyvtaroslany 2011.05.02. 19:44:27

Sokat gondolkoztam rajta, hogy a nagyobb méretű Ultimate Collectors sorozat űrhajóiba miért nem ültettek bele a gyárban egy Technic emberkét? Passzolt volna a testmagasságukhoz.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.02. 19:53:00

Hopp, a 4502-es link is a 7142-esre mutat. De azért megtaláltam mert ügyes vagyok :)

2011.05.02. 20:24:31

Istenem, ha lenne mostanában ennyi időm, hogy ennyit írjak...

de hát a "multik ostoba önmozgása"... :(((

Darth Brick 2011.05.02. 20:52:04

Nekem ez csak ortopéd fighter marad. Sokkal szebb, mint a régi, de a szárnyak még ezen sem tetszenek. Moduláris felépítés... valami INCOM licence lehet, műkedvelő barkácsolók abbéli tevékenységét támogatandó, hogy a lehető legbénább "ronda"-kat hozzanak létre. Pl.: ezek közül a legidiótább a Tie fülkét és az Y-wing-et úgy ötvözte, hogy a Tie pajzsnélküli védtelenségét kombinálta ay Y-wing lomhaságával.
Szerintem más méretű R2 nem lenne stud kompatibilis.
Végigjátszás remek, köszönjük.

depmod 2011.05.03. 09:34:25

Jó cikk lett, és a gép is tetszetős, habár engem a mechanika annyira nem nyűgözött le, ennek ellenére egyetértek a leírtakkal.
Egy valamit. 11000-14000ft-ig, ez szerepel az ármegjelölésben. Körbenézve még most is 17k körül adják (legoáruházban ennyibe kerül leértékelve), de bőven van drágábban is. 11k-t simán megér, SW-osnak kötelező darab, de a 20k-t alulról súroló ár az horror, szerintem. Akkor már inkább a V-19 vagy az ARC-170.

Anak 2011.05.03. 11:56:24

@depmod: Gibbons eredetileg magasabb árat írt, én vettem a bátorságot és kijavítottam, mert szerintem olcsóbb árfekvésbe tartozik. Csak egy pár példa:
www.legomarkabolt.hu/index.php?oldal=katalogus&by=csoport&cs=59&n=6212
www.lwb.hu/index.php?lap=99&param=2&center=uj_termekek&term_id=915
shop.lego.com/ByTheme/Product.aspx?p=6212&cn=709&d=322

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.05.03. 12:39:35

@depmod: @Anak: azt csiripeli ka verebek, holnap fog valami történni az árával a legóáruházban.

depmod 2011.05.03. 12:46:08

Igaz, de van 14k-nál jóval drágábban is, sajnos.
Mindegy, a szett király, minden egyéb meg szőrszálhasogatás, úgyhogy ezt ne is folytassuk :-)

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.05.03. 12:48:11

@depmod: én még annyit hozzátennék azért, hogy bár ritkán építettem űrhajót kisgyerekként, én is mindig nagyon ügyeltem a légmentes záródásra :D

depmod 2011.05.03. 13:34:25

@tutuka: A mechanikát a szárnymozgatásra értettem, nem a pilótafülke ablakára. Persze ha víz alatt közlekedne a gépsárkány, más lenne a helyzet, Luke megszívta volna a mocsárban ilyen szigeteléssel :-)

Tájfájter 2011.05.03. 13:40:52

@tutuka:
Ha tényleg leesik az ára 11-12 k környékére, akkor holnap már nyitásnál én leszek az első, de ha 17k-ról csak 16,5-re "esik", akkor nekem kimarad :-)

Pedig az ARC-170, a T-6 shuttle és a Slave 1 mellé beférne még:-)

Tájfájter 2011.05.03. 13:42:32

@tutuka:
Ha tényleg leesik az ára 11-12 k környékére, akkor holnap már nyitásnál én leszek az első, de ha 17k-ról csak 16,5-re "esik", akkor nekem kimarad :-)

Pedig az ARC-170, a T-6 shuttle és a Slave 1 mellé beférne még:-)

Llew 2011.05.03. 13:59:49

@Tájfájter: ma meg holnap ingyenes szállítás van, ajándék extrákkal a LEGOshopban, így nem fetétlen kell várnod a LEGOáruházas leárazásra

gex · http://gex.hu 2011.05.04. 00:46:05

@Tájfájter: mehetsz a boltba, 11995 ft lett. aztan ott legyel nyitasra :)
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...