Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Olvasó játszik: 6414 Dolphin Point

2010.08.11. 06:26 - tutuka

Hogy részben választ adjak a kritika elején Anak által feltett kérdésre, egészen biztosan vannak lányok is a blog olvasói között, ha más nem, hát a facebook-csoport ezt mutatja. Miért is lényeges ez? Mert egy elméletileg lányoknak készülő altéma mutatkozik be. Welcome to Paradisa!

Prológus:

Nem tudom, hogy a blog olvasótábora közül hányan kerülnek ki a gyengébbik nem képviselőiből, mindenesetre ezt a mai végigjátszást kifejezetten nekik ajánlanám, bízva abban, hogy aktívabb résztvevőivé válnak a blognak.

Sokan, sokfelé, sokféle okot mondtak már nekem, miért készül kevesebb LEGO készlet kimondottan lányok számára. Ezen okok boncolgatását meghagynám az olvasók számára, mindazonáltal én úgy vélem igenis van létjogosultsága az ilyen legóknak is. Manapság nem nagyon van választék, én azonban szerencsésnek érzem magam, hogy húgom révén viszonylag szép mennyiségű lányos legóval is bővíthettem a repertoáromat. Ebből következik egy nagyobbacska készlet.
Remélem az ellenkező nem képviselői számára is szolgálhatok majd néhány érdekességgel.

I. Alapadatok

Neve: Dolphin Point (Delfin megfigyelő állomás)
Sorozatszám: 6414
Témakör: Town
Altéma: Paradisa
Kiadás éve: 1995
Kockaszám: 207
Minifig: 4 db + 1 delfin
Ára: Tekintélyes. Bricklinken a legolcsóbb használt készlet doboz nélküli ára 13.000,-Ft körül van. A bontatlant meg le se merem írni.

II. Mi van a dobozban?

Kezdjük azzal, hogy hatalmas gyönyörű displayes doboza van a készletnek. Ez az óriási méret leginkább a hatalmas alaplap mintsem az alkatrészek miatt indokolt.

Annak idején az ekkora méretű dobozokat papírtálcás megoldással merevítették, s nincs ez itt se másként. Ebbe kerültek bele az elemeket tartalmazó zacskók, valamint az óriási alaplap, melynek mintája egy szigetet imitál a tenger közepén.

A felhajtható fedlap belső oldalán egy fotósorozatot találunk, melyen keresztül különböző életképek jelennek meg, hogy miről is szól eme készlet.

A doboz és úgy általában az altéma főbb elemeinek uralkodó színe a rózsaszín és a fehér. Habár már a színekkel predesztinálnak minket, nincs az sehol sem kőbe vésve, hogy egy srác csak sötétkék egy leány pedig csak rózsaszínű dolgokkal foglalkozhat, építhet.

Természetesen egy jó nagy építési útmutató is jár a készlethez.

III. Játékmenet

Mint a legtöbb készletnél itt is először a figurákat kell összeállítanunk. Ezután jöhet a sziget pálmafája, amit részelemekből állíthatunk össze és az elemek alakjának köszönhetően a kialakult fatörzs igen sokféle hajlított alakzatot vehet föl.

A következő egynéhány lépésben egy piros-fehér vitorlás kishajót kell megalkotnunk pár elemből. Megjegyezném nekem nagyon tetszik ez a linóleumszerű vitorlavászon, illetve a hozzá kapcsolódó merevítőrudak alkotta egyveleg.

Ha ezekkel az apróságokkal megvagyunk, jöhet a szigetet alkotó kilátó összerakása. A kiindulás meglehetősen nyögve-nyelősre sikerült e végigjátszás alkalmából, ugyanis elég nehezen tudtam belőni, hogy a kezdő elemek hova is kerülnek az alaplapra.

Erről van ugyan útmutató a leírásban, de folyton elszámoltam a bütyköket. Egy gyerkőc számára gondolom ez nagyobb problémaforrás lehet. (Vagy csak én voltam béna?)

Az építés során vegyesen kell alkalmazni a nagyobb panelszerű és a kisebb mütyürszerű elemeket is. A földszintre egy fagyispult kerül, benne 1x1-s különféle színű lapos tetejű lapos elemekkel, mily meglepő ugyanis ezek szimbolizálják a fagylaltot. A kínálatot matrica formájában a két nagy fehér várelemre kell felragasztani. A következő néhány lépésben a fagyizó előtti asztalt és a hozzájuk tartozó székeket kel elkészíteni. Tessék megfigyelni a kerek mintás lapos elemeket, melyre ezúttal egytálételek kerültek felfestésre (hot-dog, steak). Ja, van még egy harmadik is ami egy rákot ábrázol. Ő ugyan nem étel, hanem a sziget faunájához tartozik, de ínséges időkben ő is az asztalra kerülhet, álá „Számkivetett”.

Ahogy haladunk előre újabb mütyürökből kell összeállítani a grill-t és a rádiót. A rádió itt sem matrica, hanem egy festett fehér 1x3-s (tamponnyomott?) kocka. Innen üzenem a LEGO-nak, hogy tessék visszaállni az ilyen minőségű cuccokra és csak kivételes esetben alkalmazzanak matricát. Ebben a készletben még megfelelő arányban vannak. 


Jól látom, hogy a grill is rózsaszín parázson izzik?

Közben folyamatosan haladunk az épülettel is és nekikezdhetünk az emelet megalkotásához, melyre egy jó nagy rózsaszín íves lépcsőn lehet feljutni. Az emelet sem maradhat minimális berendezés nélkül. Egy pultot és egy kávéfőzőt kell bebiggyesztenünk a felső helyiségbe.

Végezetül a 2. szint tetejére kerül a világító berendezés illetve a kilátó. Az egy remek kérdés, hogy jutnak ide fel a kilátni vágyók, mert lépcső ide már nem vezet fel. A világítóberendezés a kedvencem az egész készletből, hatalmas 2 fél üvegbúra, alatta áttetsző elemek és a tetejébe még forog is!

Annyit megjegyeznék, hogy élethűbb lett volna, ha az egyik üvegbúra nem üveg, hanem fehér elem lenne, mert így a „fénypászma szétszóródik és nem sugárban forog körbe, ahogy kellene”. (Kicsit zavaros mondat, de talán kivehető belőle mit akarok gügyögni.)

IV. Értékelés

Minifigurák: 6/10. A figurák egyáltalán nem kiemelkedőek, 4 darab jár a készlethez, 2 női és 2 férfi figura. Az összes figura megegyezik abban, hogy mind nagyon vidám, mintás ruházatot visel. A női figurák arcának festése, ami eltér a szokásostól: pontszemük szempillában végződik és ajkaikat vörös rúzs ékesíti.


Kockák: 7/10. Egy ekkora készlethez lehetne egy picivel több is, nagyjából fele-fele arányban vannak a panelszerű illetve az apróbb elemek. A készlet dobozán feltűntetett alternatívák megerősítenek abban, hogy egész jól átépíthető szettről van szó.

Játékélmény: 10/10. Nos a játékélmény e készlet igazi erénye. Itt aztán nem unatkozhat az ember gyermeke. Fagyizás, grillezés, delfinsimogatás/terápia, vitorlázás, táncolás rádióból szóló zenére és még kitudja még mi ami most nem jut eszembe. A játékot szintén megkönnyíti, hogy az épületnek nincs hátsó fala, így az épületen belüli szerepjáték sem okozhat gondot.

Ár: 4/10. Nem baráti. Régen sem volt olcsó, most sem az. Ennek ellenére azt mondom, hogy egy kislánynak nem kell sok LEGO ahhoz, hogy nagyszerűen elfoglalja magát és kiélje építési, legózási hajlamait, megkockáztatom könnyebben megengedhető egy-egy magasabb árfekvésű doboz.

Összesen: 7/10. Alapkészletnek is kiváló, minden megvan benne a nagyszerű játékhoz


A távcső prájszlessz

Epilógus:

Úgy alakult, hogy a rokonságomban csupa kislány született, ennek apropóján próbáltam körülnézni a LEGO termékpalettáján kifejezettem számukra készült készletekért, de nem találtam. Ezért is örülnék, ha felismernék, szükség/érdemes lenne lányok számára is készíteni készleteket, vagy ha nem is kifejezetten nekik, akkor olyan szetteket látnék szívesen, melyek egyformán érdekelnék mindkét nem képviselőit. pl: City altémán belül lehetne állatkertet, vagy Afrikai szafarit. A lényeg, mennél több állatfigura van benne annál jobb.

Esetleg újra divatba jöhetnének a Homemaker sorozathoz hasonló belső terek.

V. lásd még

- Anak galériája
- Építési útmutató 
- Elemlista
- Homemaker
- Hasonló készletek

Annyit szeretnék a készlethez fűzni, hogy egy része nekem különösen kedves, hiszen életem legnagyszerűbb, utolérhetetlen, felülmúlhatatlan szettjéhez könnyen lehet, hogy éppen ebbő a dobozból származik a delfin.

| A nem Anak által készített képeket a bricks.argz.com-nak, és a Bricksetnek köszönöm. |

Címkék: kritika 1995 town 7/0 paradisa olvasó játszik anak 6414 dolphin point

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr992188605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2010.08.11. 08:22:06

Tetszik a delfin meg a magnó, de kávéfőző sem rossz :)

tío · http://legozz.tumblr.com/ 2010.08.11. 10:09:43

Ha a sok rózsaszín elem helyett valami neutrálisabbat használtak volna, akkor egy frankó kis unisex készlet lehetne. Hozzácsap az ember egy baywatchos (Pamela Anderson), egy szörfös és egy-két súlyemelő gyűjthető minifiget és kész a (kaliforniai) tengerparti sétány dioráma. :)

Tetszik a belső terek kidolgozottsága, a pálmafa és a papagáj pedig külön kedvenc. Köszi a végigjátszást!

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.08.11. 10:21:27

Az alábbi megjegyzéseim vannak a végigjátszással kapcsolatban:
Szerintem ha 1-2 pöcökkel arrébb teszed, az nem tragédia, ha jól látom nem annyira a szélén van. Ha meg mégis arrébb akarod tenni, egy profi legós egyben lekapja az egészet és arrébbteszi. :)
A pálmafa leírása annyira részletes, hogy megijedtem hogy ilyen ma már nem kapható! Ugye tévedek? Ugye?!
A figurák szerintem tök jók, 95'-ben ennyél egyedibb arcok nem nagyon voltak. nekem egy másik készletből van szemüveges csávóm, és oda voltam meg vissza tőle (10 év pont-pont vonal arc után).

pisztáciatulajdonos 2010.08.11. 10:41:54

deréktól felfelé a fekete hajú lány is feltűnik a híres baiji rescue teamben!

Llew 2010.08.11. 12:18:42

Azért a szemüveges csóka elég durván nyomja tangában :D

Almaspite 2010.08.11. 15:35:12

@Llew: A szemüveges csóka nem tangában van, nézd meg, a felsőteste fekete! Úgy gondolom, hogy az a neoprén szörfös cuccot imitálja...

:-)

Anak 2010.08.11. 17:05:18

@Yooha: Igen, azért emeltem ki a pálmafát, mert a tavaly megjelent Pirates vonulat 6242-s Soldiers Fort készletében már az egész fatörzs egyetlen elem az építési útmutató tanúsága szerint. Tehát a válaszom: Ilyen ma már nem kapható.
cache.lego.com/bigdownloads/buildinginstructions/4549596.pdf

2010.08.11. 21:28:56

biztos szégyellnem kell emiatt magam, de nekem nagyon tetszik. ráadásul passzol aktuális szerelmemhez a Breezeway Café-hoz...

(és azért ez az alaplap se semmi)

Kit_fisto · http://klikk.blog.hu 2010.08.11. 21:41:54

Az alap ötlete a szettnek egyáltalán nem lányos (ezt csak azért mondom, Tutu facebook-on csajosnak nevezte). Mi a lányos a világítótoronyban? Persze az már más, hogy dominál a "Caddilac rózsaszín", és a gondtalan élet feeling, szerintem a színeken kívül nincs túl sok lányosság ebben a készletben, ráadásul a gondtalan élet felling szerintem alapelv egy jó szettnél. Sőt még a delfin sem lányos, mert inkább néz ki gumijáték-delfinnek mint élőnek. Alapvetően ez egy nagyon klassz szett, a kis vitorlás egyenesen fenomenális. A berendezés is zsír. Tetszik az értékelés; * * * * *!

Ha valakinek szemet szúr nyers, ellentmondást nem tűrő stílusom, attól elnézést kérek, de mostában szókimondóbb lettem egy kicsit a kelleténél. :)

szeme közé, laposan! 2010.08.11. 23:27:30

Mennyivel izgalmasabb lenne ez a szett, ha a delfin helyett cápát csomagoltak volna hozzá...

Almaspite 2010.08.12. 01:53:13

@Kit_fisto: Hehh, abba is beleköthettél volna, hogy mi a lótúrót keres egy tengerbiológiai kutatóállomáson egy fagyispult? Miért nem műszerek vannak az alagsorban?

(Volt pár éve egy zsékategóriás film egy két lábon járó mutáns cápáról, aki egy kihalt haditengerészeti kutatóállomáson/bázison öldöste a véletlenül pont ott hajótörést szenvedő turistákat. Speciel azt a filmet sssimán el tudnám játszani ezzel a készlettel, meg egy LEGO Atlantis cápaemberrel...)

images2.wikia.nocookie.net/__cb20091204132518/lego/images/1/15/Atl004.jpg

:-)

B Tomi 2010.08.12. 09:58:07

Szerintem nincs olyan, hogy fiús vagy lányos készlet. Nekem pl. ezek a Paradisa készletek tetszettek a sok figura és világos elemek miatt. Egy volt is: brickset.com/detail/?Set=6419-1

Játszani pedig bármelyik készlettel bármit lehet. Nálunk a 6350-1-ból a szakács például maffiavezér volt, és a pizzás fiúval végeztette el a "piszkos munkát". Kicsit átalakítva a furgont rengeteg fegyver fért el benne...

B Tomi 2010.08.12. 10:00:33

@B Tomi: Link a hozzászólásban említett 6350-1-re: brickset.com/detail/?Set=6350-1

Nofrit 2010.08.12. 13:23:44

Jó, én igazi lány vagyok, imádom a rózsaszínt, a gondtalan tengerparti nyaralásokat, így természetes, hogy a Paradisa volt a kedvencem, és elég sok meg volt belőle (1761, 6401, 6409, 6410, 6416, amire biztosan emlékszem). De azért nagyon jól megfért a készlet a kalóz hajóm mellett, illetve az egyéb city alkotórészem mellett :)

Dregnarr1 2010.08.13. 02:47:34

Én imádom a Paradisa sorozatot, egyszerűen nagyon tetszik a színek harmóniája, és egyszerűen olyan feelgood az egész.

Bibi1 2010.08.19. 00:33:51

Én nem szeretem a rózsaszínt, gyerekkoromban a nyugatról behozott kis Fabulandokkal játszottam. (Szerencsére megvannak, és gyűjtöm az alkatrészeiket.)

Most az 5 éves lányom és a 8 éves fiam királyos-királynős-várasakat játszik. Tehát én valami ilyesmi készletet tudnék elképzelni: egy lightosabb vár jól játszható terekkel, király+királynő+udvaribolond+katona figekkel, hintó, harci eszközök. Így mindkettőnek tetszene, és jól tudnának együtt játszani!

Amúgy a Lányomnak most gyűjtöttem össze a Belville majdnem összes ruháját 2 lány+1 fiú figurával. Nagy munka volt, de Barbie babát akkor sem veszek!!! :-)

Anak 2010.08.19. 08:10:37

Ha megengeditek bemásolnám Safiati nevű MALUG tag megjegyzését a csajos legókról (remélem nem haragszik meg érte):

"Remélem a lányok nem sértődnek meg amiatt amit most fogok írni, természetesen tisztelet a kivételeknek.
A fiúkra koncentrálásnak az lehet a háttere, hogy a lányok kevésbé játszanak építőjátékokkal. Inkább gondoskodós játékokkal szeretnek játszani. Nekik az összerakás annyira nem része a játéknak. A kreativitást kevésbé igénybe vevő, inkább az érzelmekre fókuszáló játékokat készítenek nekik.
Ezért van az, hogy kevesebb lányos LEGO van. Nekik a LEGO az egyik játék. A fiúknak pedig a LEGO A JÁTÉK. Sokkal jobban oda vannak érte.
Múltkor játszottam Erik barátom kislányával. A LEGO kamion arra szolgált nála, hogy azzal fuvarozza a kis műanyag bociszemű műanyag lovacskákat meg kutyusokat a "karámból" a szépségversenyre.
Amikor pedig egyik rokon kisfiú jött vendégségbe szinte földöntúli volt az öröme amikor a kezébe adtam a 7248-as ásógépet, hogy játszhat vele."

Greg36 2010.09.05. 20:46:35

Nah, hétvégén összeraktam a barátnőm régi Paradisa készleteit (egy-két kocka hiányzott, azt kreatívan pótoltam, kivéve a magnót, az már rég eltűnt :( ). 1761, 6401, 6409, 6410, 6416.
Arra jutottam, hogy talán annyiban is 'lányos' készletek, hogy ahol lehetett, ott nagyobb méretű paneleket és oszlopokat használtak, ezzel is gyorsítva az építést, egyszerüsítve, és több időt hagyva a valódi játékra. Vagy csak belemagyarázom?
De legalább már van hely a vizimentő lánynak, a szörvös srácnak és a búvárnak is. :)

Longeye 2011.06.06. 12:44:46

@tutuka: Itt egy újabb remek alkalom statisztikázni és szép színes diagramokat készíteni ;o)
Hány lány és hány fiú látogatója van a blognak?

Nekem is tetszik ez a készlet. Össze akartam szedni a kislányomnak a meglévő készletekből, hogy megépítse, de a csigalépcsővel nem tudtam mit kezdeni, úgyhogy a pizzériásat szedtem neki össze, megy egy másik kis egyszerű lakóházat.
(Azért egy delfint beszereztem BL-ről. Nagyon jópofa.)

Több lányos készletet akarunk!!! Hozzák vissza a Paradise témááááááát!
No de ezt a lego úgy sem hallja (most direkt kisbetűvel írtam).
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...