Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Clone Wars, vagy amit akartok...

2012.05.21. 13:17 - Haynau (Sons of Monarchy)

Ajándékba kaptam, gyerünk, üljünk neki! Doboznyitás után furcsa elem hullik az asztalra. Ilyet még nem láttam. Ki tippel gyártási hibára?

Fura egy brick, annyi szent...

Aztán megszemlélem az elemeket. Furcsa a színük, furcsa némelyik formája is. Itt már esetleg könnyebb rájönni, miről van szó:

Gyanús kupac

Aki még mindig nem jött rá, annak utolsó tippként a rettenetes matrica-ív, mielőtt szabad a gazda:

Matrica-borzalom? Tényleg az lesz majd...

Igen, a blogon már többször említett (jobb vagy rosszabb kritikát kapott) Mega Bloks-ról van szó, pontosabban annak HALO-sorozatáról:

És most mutáljon a poszt egy némileg rendhagyó végigjátszássá, amiből kiderül, mennyire komoly konkurrenciát jelenthet a LEGO-nak a Mega Bloks.

I. Alapadatok

Neve: UNSC Rocket Warthog (UNSC Varacskos Disznó Rakétavetővel)
Sorszám: 96805
Témakör: Halo
Kiadás éve: 2010 (?)
Kockaszám: 222
Figurák: 3
Ár: $ 19,99 (Magyarországon nem találtam nyomát).

| Forrás: spartanbloks.com |

II. Mi van a dobozban?

Mint ahogy az fent látható, rengeteg elem fér meg a méretes dobozban - a dobozon pedig nem a készlet fényképe, hanem egy digitális rajz, ami többé-kevésbé hasonlít a tartalomra. Az összesen 222 darabot több zacskó rejti, érdekes módon több sárga elem külön csomagolás nélkül hullik ki a dobozból. A három figurát külön puha zacskó védi. Ezen kívül egy nagyobb méretű leírás és egy minden LEGO-készletet felülmúló mennyiségű (ha jól emlékszem, több mint 20 darab!) matricát tartalmazó ív található a dobozban - ez utóbbi hamarosan közutálat tárgyává fog válni, de lássuk szépen sorban:

III. Játékmenet

Ez nem LEGO - suhan át az agyamon, és valóban: első tapintásra érezhető, hogy a Mega Bloks elemei keményebbek, fénytelenebbek. Ráadásul úgy néz ki, mintha még egy színben sem tudnák gyártani őket, hiszen a fakókék elemek határozottan foltosnak tűnnek. Itt viszont a leírás megnyugtat, mitöbb büszke is: ez a járgány egy "sub-zero camouflage"-ban (azaz fagypont alatti álcafestésben) pompázik:

A dobozból egyébként nem egy, hanem rögtön két járművet lehet összerakni, hogy már egy készlettel is meg lehessen vívni a Jó és a Rossz (vagy a Földi és a Földönkívüli) párharcát. Újabban mintha a LEGO is fokozottan törekedne erre (ti. a jobb "játszhatóságra"), gondoljunk csak a megnövekedett fig-számra, a több kiegészítőre (nem csak Friends támában) és a két járműves készletek gyarapodására.

Tehát kezdjük a Covenant Ghost-tal, azaz a kékes földönkívüli lény robogójával, ami... lila (wtf?) festést kapott. Hát jó, erről ennyit. Nem túl szép, ráadásul hiányzik egy elem, amit LEGO-nyelven 1x1-es kerek plate-nek hívnék. Viszont szép számmal akadnak érdekes elemek, amiket akár a LEGO figyelmébe is ajánlanék:

Igen, az ott a jobb alsó elemen valóban sorja!

A járgány maga egy masszív de fordulékony siklónak tűnik, tele motorral és ágyúval. Az alien kezében azt a világítókék izét nem értem, de talán HALO-szakértők felvilágosíthatnak, mi szösz is az. A matricák átmenetet képeznek a LEGO- és a modellezésnél használt matricák közt: maguktól tapadnak (nem kell őket vízbe áztatni, még szép!), de vékonyabbak, a szélük és néhol több részük átlátszó. A sikló ülése furcsa, azaz nem létezik, az alien egy 1 elem széles elemet lovagol meg, ahonnan folyton lebillenne, ha nem kapaszkodna a kormányba (?).

Ezek után következik maga az autó, ami a leírás szerint egy könnyű páncélos-vadász. Az alvázra felpakoltatnak egy csomó rikítósárga elnagyolt elemet, hú de csúnya lesz ez, ha kész lesz!

Sárga elemek, hogy fog ez kinézni?...

Aztán a szemembe ötlik megint egy felirat a leírás oldalain:

Provizórikus, azaz átmeneti elemek??? De hát ez most hogy? - kérdezhetném rielitisó-szereplőként. Nem kérdezem, inkább építek tovább. Lassan kezdem átkozni a matricákat. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha is visszasírnám a LEGO-matricákat, de pontosan ez a helyzet következik be: maguk a matricák szépek, részletesek, de a méretük csak részben egyezik az elemmel, amire fel kell ragasztani őket. Néhol sokkal kisebbek (lásd pl. fent a küszöb sárga-fekete-csíkos csíkját), hol viszont eleve több elemre kell ráragasztani őket, mint a LEGO-nál a nyolcvanas években. Már ott is utáltam ezt a módszert, mert egy életre összefogta az elemeket - vagy szétszedted, és a matricának annyi. Jó, én kaptam annó némi segítséget, egy türelmes, nem remegő, valódi sebészszikét fogó apai kéz képében, aki precízen vágta át hajszálvékony szikevágással a matricákat, úgy hogy nem sérült elem, és a matrica is csak minimálisan. Szóval a HALO tele van ilyen több elemet átfogó matricával, fúj. De tényleg.

Az építés maga nem nehéz, tutukával ellentétben engem inkább segítettek a színes pöttyök, amik az egyes elemek helyét jelzik a készülő modellen.

A sárga elemek nem sokáig lesznek a helyükön...

Az elemek maguk furcsa benyomást keltenek: érezni rajtuk, hogy nem LEGO-t fog az ember a kezében. Pozitív viszont (ellentétben a tutuka által összerakott ocsmány Mega Bloks hajóval), hogy pontosan illeszkednek, nincsenek megvetemedett elemek, sem nagy hézagok. Az illeszkedés pontossága mintha még túl nagy is lenne: az összeillesztett elemeket néhol csak nehezen lehet elválasztani, legalább is nehezebben mint egy LEGO-készletnél. Nagyobb bonyodalmat okoz egy LEGO-ismerő játékosnak, hogy a formák néhol teljesen ismeretlenek, újfajta elemeket kell keresgélni.

Az építés logikusan folyik tovább, és csak a vége felé jön rá az ember, hogy mi célt szolgálnak a sárga elemek: lévén az autó négy kereke flexibilisen felfüggesztett (amolyan "Technik"-elemekkel), a sárga elemek mintegy munkapadként szolgálnak. Segítségükkel le lehet fektetni a készülő modellt az asztalra, nem billeg, könnyebb építeni. Erről spontán egy "elkényeztetett amerikai kölykök"-morranás tolul ajkaimra... A végerdmény egy határozottan pofás járgány, mellesleg.

A sárga elemeknek nyoma sem maradt, az autó viszont formás!

A kicsomagolástól az elkészülésig egy óra telt el, persze gyorsabban is ment volna, ha nem vizsgálgatok meg kritikusan egy-egy elemet, vagy csodálok meg olyan új darabokat, amelyek LEGO-éknál nem léteznek. És pláne: ha nem lettek volna azok a megváltó gyakori és profán emlegetése közepette felragasztott matricák...

IV. Értékelés (pontok nélkül)*

* (Pontokat nem vagyok hajlandó adni, elvégre ez nem LEGO. Klónnak nem jár pont, és slussz.)

Három figurát kapunk a készlethez, ekkora terjedelemhez ennyi jár. Egy földönkívüli és két UNSC (United Nations Space Command) katonát. Az alien furcsa kék színben pompázik, a katonák az autóhoz hasonlóan fehér-szürke-terepszín egyenruhát viselnek. A figurák bámulatosak: minden "ízületük" (csukló, könyék, boka, térd) állítható, ráadásul a vállaknál és a csípőnél gömb alakú az egyik rész, tehát a végtagok itt minden irányban elforgathatóak. A fejnél is hasonló a csatlakozás, tehát a fej is oldalirányban és fel-le is elforgatható. Szerintem nagyon király, de azért kiváncsi lennék egy szebben megfestett egyenruha-változatra is, ami nem ezt a "foltos" benyomást kelti...

Összesen 222 darab elem jár a készlethez, gondolom beleszámolva az átmenetileg felhasználandó sárga "munkapad"-elemeket is. De vajon arra mi késztette a Mega Bloks-ot, hogy egészen a 2x4-se plate-ig bezárólag minden alap elemből adjon tartalékot is? Akárhogy is nézzük, az összeállítás után szép kis kupac marad az asztalon - és nem, nem felejtettem el elemeket beépíteni, direkt ellenőriztem, mert magam sem akartam első ránézésre elfogadni, hogy ezek tényleg csak tartaléknak vannak.

Tartalék elemek dögivel - darabszámra akár egy Impulse-készlet is kijönne belőlük...

A készlet ára internet szerint 20 US-dollár. Magyarországon nemigen kapható. Fogalmam sincs, hogy ez az ár sok-e vagy kevés, mert ugye "ajándék klónnak ne nézd az árát"...

A játékélmény, mint már mondtam, furcsa volt. Először is, érezhető rajta, hogy nem LEGO. Az itt-ott előforduló sorják, a méretben elvétve passzoló matricák, a furcsa, kemény tapintás minden percben elmékeztet arra, hogy egy klónnal van dolgunk. Az autó mindenesetre tetszetős.

Összességében véve sokkal jobb benyomást kelt a készlet, mint azt az előző Mega Bloks-végigjátszás alapján sejthető lett volna. Hogy konkurrencia-e a LEGO számára? Nem, méghozzá több okból:

Egyrészt a HALO egy viszonylag behatárolt célcsoportot, az azonos nevű számítógépes játék kedvelőit célozza meg. Szerintem nem tipikusan LEGO-célcsoport.

Másrészt minden minőségbeli fejlődése mellett azonnal látni, hogy nem LEGO-ról van szó, nem az a tapintása, nem az a színe - azért látszik, hogy a készlet részben Kínában, részben viszont Kanadában készült, mert minőségben felülmúlja a régebbi vagy más témájú Mega Bloks-készleteket. Mindazonáltal minden pozitív benyomásom ellenére is látszik, hogy azért van még mit fejlődnie a Mega Bloks-nak: apró hézagok még vannak, az elemek néhol sorjásak, a matricák ugyan szépek és kidolgozottak, de a méretük borzasztóan kevéssé passzol...

Érdekes módon a Mega Bloks nem is nagyon erőlködik azon, hogy magát a LEGO-hoz mérje, a dobozon nyomát sem találni a klónoknál egyébként gyakori felirattal, miszerint az elemek kompatibilisek volnának az "ismert rendszerekkel" (azaz LEGO-val). A kompatibilitás egyébként létezik és kimondottan jól passzolnak össze a két rendszer elemei - de AFOL-ként valahogy ízléstelennek tartanám a LEGO-t mással keverni, mondván a minőségi bort nem vizezzük.

Amit viszont kívánnék magamnak: a LEGO elleshetné néhány elem formáját, mondjuk a 45 fokban (ső, 30 fokban) megdöntött elemeket, amiknek ferde felső oldalára is lehet építeni. Érdekes, és tanulságos élmény volt összerakni egy Mega Bloks-ot, de biztosan állíthatom, hogy nem csábított el a LEGO-tól, és nem kedveltem meg annyira, hogy átpártoljak. Sőt: inkább még jobban megszerettette velem kedvenc dán kockáinkat!

V. lásd még:

- Mega Bloks HALO-készletei
- mi a szösz az a HALO?
- Mega Bloks a Kockagyáron

Címkék: kritika klón halo 2010 klónok mega bloks haynau

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr164316844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.05.21. 15:14:44

Nem olyan rossz ez. Ha nem ez a - te szaladj már seperd össze a sarokból a műanyag granulátumot, oszt" önts be a présgép tartályába - hülye színe lenne (régi orosz gagyi csavarhúzók nyele volt ilyen) egész jó lenne.

Egynek elmegy.

szeme közé, laposan! 2012.05.21. 15:22:25

Szerintem borzasztó. Mindegy.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.05.21. 15:43:19

@klarky: Én azt hiszem, hogy az szándékos, a koszt hivatott megtestesíteni. A sárga, meg más színű elemek nem ilyenek.

@szeme közé, laposan!: Nekem tetszik, de az csak a játék (Halo) miatt van. Igaz, nekem Lego Matuka is tetszik. 8-)

leopold getz 2012.05.21. 15:47:01

Nekem csak annyi jutott eszembe, hogy: "Nebassz!"

BLINT808 · http://www.flickr.com/photos/blint808/ 2012.05.21. 18:47:24

Én szeretem a HALO-t és próbálkoztam is egy Warthog megépítésével (bár nem hasonlít rá nagyon). Ahhoz képest hogy Mega Blocks szerintem egész jó és korrekt bár nem venném meg. Amúgy az Elite (vagyis a földönkívüli) kezében egy bizonyos Energy Sword van: halowiki.net/p/Energy_Sword +az Elite gépe valóban lila: halowiki.net/p/Ghost

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.05.22. 00:14:24

@klarky: A hivatalos leírás szerint szándékos a foltos benyomás. Nem hiszem, hogy rossz fröccsöntést akarnának ezzel takargatni, hiszen a többi szín "foltmentesre" sikeredett. Azért megnéznék egy figet zöldes egyenruhában is...

gerberus 2012.05.22. 04:58:08

Munkapad... mik vannak, ilyen is csak egy klóngyártónak jut eszébe. A Lego viszont eleve olyan modelleket szokott készíteni, amiknek az összerakása nem igényel ilyesfajta mankókat.

Amúgy szerintem is: a Lego is "lopjon" le (vagy vissza?) pár ötletet a kopírozóbajnokoktól, ha már azok kompletten nyúlták le a termékét.

Közben eszembe jutott egy régi klón, az Acto (ha jól írom), amihez anno Eszményi Viktória még dalt is költött:
"Acto a neve egy derűs világnak,
A megvalósult fantáziának,
Apró darabból szépítheted,
Ha akarod naponta építheted..."

Színvonalában és agysejtpusztításában azt hiszem a "Csovi-csovi Jasper"-rel van egy súlycsoportban.:)

gerberus 2012.05.22. 05:05:48

Ja, ez a "kompatibilis a Legóval" szlogen olyan, mint a "jobb, mint az eredeti" a filléres, gagyi "best of" CD tokján, amin valaki teljesen más ismeretlen ad elő közismert dalokat, ennek megfelelő tehetséggel.

Kozi73 2012.05.22. 08:55:50

Szívfájdalom nélkül dobnám a szemétbe.

Lásd még:
- nugátos csoki
- tejital
- málna IZŰ szörp
- málna izű szörpre emlékeztető izű szörp

uniqm 2012.05.22. 09:25:22

Elmondanám, hogy a Mega Bloks Nedd for Speed sorozat legnagyobb tagját megvettem. 630 darabos porsche 911 GT3-as Mondjuk eddig csak ez az egy nagy darabja van.
És nagyon kellemesen csalódtam!
A termék tényleg úgy néz ki, mit a dobozon!
A kockák minősége simán hozza a Lego színvonalát.
Az illesztések mindenhol ugyanazok.
Az összepattintás erőssége példás, sőt mostanság nem egy lego készletnél tapasztalom, hogy könnyen szétjön !
Nem állítom, hogy a MB többi terméke is ilyen jó, de ez szerintem kitűnő!
Ezt bátran ajánlom mindenkinek. Ja és az ára is jó.

kaos2 kapitány 2012.05.22. 09:28:01

:P fújj minden tekintetben.
egyszer találkoztam a Legonál is egy ilyen "munkapad" szerű dologgal, de inkább mondanám segítségnek. Kicsit meg is lepődtem. A 4993 Cool Convertible-nél. B modell- kamion építésénél. A fülkét előre hajthatóra kell építeni, hogy ne billegjen építés közben két ilyet kell alá tenni: www.bricklink.com/PL/2339.jpg?1
cache.lego.com/bigdownloads/buildinginstructions/4537039.pdf
Nem is figyeltem, hogy ez minek oda az elejére, akkor lepődtem mikor előre akartam hajtani, és akadt. :) Persze ez csak az én figyelmetlenségem.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.05.22. 09:29:04

@artuditu: tutuka írt egyszer egy kritikát egy MB hadihajóról, az akkor nagyon lesújtó kritikát kapott. Ezek szerint a HALO és NFS-sorozatoknál már tanultak a hibáikból és ezért elfogadható a minőség - bár az én készletemben volt 2-3 enyhén sorjás elem...

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.05.22. 09:30:37

Ja: kövezzetek meg, de szerintem a sokfelé mozgatható figurákat pl. igenis lenyúlhatná a Lego - kb. akkorák, mint a Friends-"csajok", de sokkal jobban mozgathatóak...

uniqm 2012.05.22. 09:44:47

@Haynau: igen, emlékszem arra a kritikára, pont ezért is lepődtem meg nagyon, hogy ez a porsche kifogástalan.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2012.05.22. 10:45:59

@Haynau: Engem ez a fig inkább miniatűr GI-Joe-ra emlékeztet, de arányaiban tényleg inkább Friends-figurákra hajazik jobban (höhö).

Tetszett a végigjátszás, jó volt ilyen kiegyensúlyozott hangulatú irományt is olvasni. :-) Halo-játékosként nekem tetszik a modell, jól megcsinálták a gépeket (csak az a kézifegyver néz ki egy kicsit úgy, mint valami barkácsszerszám, jobbat is adhattak volna).

Egyébként legóból is megcsinálták már ezt a warthogot több-kevesebb sikerrel. Ez például egész ügyes lett:

www.mocpages.com/moc.php/18874

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.05.22. 13:00:34

@Sam. Joe: @Haynau: Értem én, de szépnek akkor sem nevezném ezt a megoldást.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.05.22. 15:23:33

@gerberus: Ízlelgetem. Eszményi Viktória, ahogy egy LEGO klónról énekel... Hát... Odafent az égen meg a béka ülepe tündököl. 8-)

@Kozi73: A "reggeli ital" kimaradt! Amúgy a tej- és kakaómentes kakaót jelenti. 8-)

@klarky: Szerintem meg kéne nézni élőben, aztán eldöntjük! 8-) Maga cucc azonban tetszik, de az csak a Halo miatt van. Ja, ezt már mondtam.

DoktorHouse 2012.05.22. 15:36:27

Én kibróbálnám .Ha valaki rendelne vagy tud ilyet reális áron (a többi Halo szett is érdekel) szóljon .Halo-t imádják a gyerekek Legó nem gyárt marad ez.Annyira nem lehet gagyi ha a figek jók benne.

RETROPETI 2012.05.22. 16:05:35

@gerberus: Atco volt az, a mai napig emlékszem én is a dalra. :-)
www.usednanaimo.com/ReportSelectUsedAdPhoto2?used_ad_id=16164391&position=1&hb=1

Egyébként nemrég vettem egy KAZI benzinkutat. Sorjás műanyag, durva élek, felemás kockák, illeszkedési hibák, vetemedés már az első összerakásra. Viszont nagyon ötletes megoldások találhatóak benne, megnéznék egy ilyet legóból összerakva. Csinálhatok végigjátszást, ha gondoljátok. :-)

gerberus 2012.05.22. 17:33:50

@RETROPETI: Hát igen, ez a pofátlan egy az egyben kopírozás.

Savior 2012.05.22. 20:59:11

Sziasztok!

Kicsit OFF: nem tudjátok, hol lehet ömlesztett legot (semmi fancy, kockák, basic elemek) kapni?

Köszönöm!

Calmopyrin 2012.05.22. 22:39:00

Kicsit OFF, de csak nekem tűnik úgy, hogy a mai LEGO kockák minősége nem ugyanolyan, mint régen (vö. "régen minden jobb volt")? Vannak kockáim új készletekből, amik akár fél milliméterrel rosszul illeszkednek, és nem egy olyan is, ami 1-2 év alatt hosszábban alulról felhasadt kevés használat mellett is...

Darth Brick 2012.05.23. 01:56:39

Én azért szeretnék legoról is olvasni.
Figurákat elnézve: Ez komoly? felkiálltás szakdt ki belőlem... hogy az egykorvolt sztorit idézzem:
midőn megkergült hazánkfia elhatározta, hogy megtekinti magának Párizst, ám a francia határnál a vámos műértő szemmel nézegette, többször körbejárta Trabantját, majd megkérdezte: Klassz kocsi... te csináltad?
Ennél különb figurákat alkotnak a moddolók műgyantából, mindenféle agyagokból, meg körömlakkból.
Néztétek a leírásban a piros pöttyöket? amik mutatják, hova kerül a fentebb levő alkatrész. Ez jópofa, bár enélkül is sikerült minden készletet összeraknom, de ez tetszik.

gerberus 2012.05.23. 02:14:26

Most láttam egy új (legalábbis számomra) klóncéget a Bambini kínálatában, a JDLT-t, ami a Duplora mozdult rá nagyon keményen. Amúgy a rövidítés a "Jun Da Long Toys"-t rejti, ehhez azt hiszem kommentár sem szükséges.

rixman 2012.05.23. 10:28:33

Ami az utánzatokban dühítő a teljes koppintáson túl (lásd motor test azért nem éppen kocka), az még a sárga arc, és a túlzások.
Ami valóban elgondolkoztató az az új alak, azért ezzel nyűgölődik a LEGO is egy ideje, mert ennek valóban minden izében kidolgozottnak kellene lennie.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...