Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Végigjátszás: 3933 Olivia's Invention Workshop

2012.03.06. 08:36 - Haynau (Sons of Monarchy)

Az új Friends-vonal, mint tudjuk, főképp a lányokat hivatott bevonni a legózás gyönyöreibe. Ez kétségen kívül helyénvaló, a LEGO hosszú évekig kutatta az új célcsoport igényeit, és ehhez mérve fejlesztette ki az új Friends-készleteket.

Az én véleményem kicsit azért eltér posztunk szerzőjétől: ha valami, hát akkor ez egy szexista készlet. A lányos klisék látványos tagadása meglehetősen ellentmondásos eredményt hozott: rózsaszín karikatúraként úgy mutat meg egy gondolkodó, okos tinilányt, mintha az legalábbis valami nagyon ritka, és felettébb fura dolog lenne. Ez pedig így szerintem elég nem jó. (Vagy látott már valaki tinilányt satuval a szobájában?) Ugyanakkor persze értem én a célt, azt figyelve más is a menyasszony fekvése. Csakhogy attól tartok, hogy a felületes rögtönítélő szemlélő nem feltétlenül a jó üzenetet látja meg először. (Mondjuk a felületes személő meg nem vesz ilyet magának, a célközönség meg igen.) - tutuka 

Furcsamód azonnal kritika érte a céget, mondván szexista, lesajnáló és egyébként sem jó. Ezen kritikák ugyan szerintem épp azon előítéletek pállott ősrégi szagát ontják, mint amiket ostorozni kívánnak - de a kérdés jogos: vajon mennyire "lányos" a Friends? Azok a lányok is a célcsoport tagjai, akik nem elégednek meg a tündibündi-kiskutyás-hajcsatcserélgetős készletekkel? Épp egy ilyen, nem klisékből táplálkozó készletnek tűnik a következő - lássuk, mit tud.

I. Alapadatok

Neve: Olivia's Invention Workshop (Olivia feltalálói műhelye)
Sorozatszám: 3933
Témakör: Friends
Altéma: ---
Kiadás éve: 2012
Kockaszám: 81
Minifig: 1 (Friends-fig)
Ára: € 9,99 (várhatóan 2.800-3.000 Ft körül)

 

II. Mi van a dobozban?

Egy nagy és egy kis zacskóban lapulnak az elemek, a nagy zacskóban "szokás szerint" egy kisebb, ez tartalmazza az apró elemeket. A Friends-fig alsó- és felsőteste külön-külön be van csomagolva egy-egy "puhább" műanyag zacskóba. A leírás furcsamód kétrét hajtva esik ki a dobozból, ami picit bosszantó és érthetetlen: a képből is látható, hogy nem lett volna erre szükség, meghajtás nélkül is belefért volna a dobozba.

III. Játékmenet

Mint mindig, most is a fig összerakása az első feladat, négy darabból áll. Oliviáról bővebben később.

Ezután következnek a "bútorok", azaz a műhely berendezése. Elsőként a tábla kerül sorra, amely hihetetlenül masszív lábakon áll. A tábla alján élethűen kis párkány: hely a krétának. A tábla maga nyomtatott, nem kell tehát matricákkal vacakolni, mellesleg sokkal szebben is néz így ki, hiszen a matrica szélei mindenképpen láthatóak és rontottak volna az összbenyomáson.

Masszív lábak, szépen nyomtatott tábla

A következő darab egy egyszerű polc, rajta üvegekkel, amikben gondolom különféle vegyszerek vannak, lévén különféle színűek. Nem éppen különleges, de legalább színeiben illik a többi darabhoz:

Nem egy nagy durranás...

Ezután egy innovatívabb darab következik: a munkapadon egy lombik mellett egy mikroszkóp kap helyet. Elég komoly műszer lehet, lévén szegény feltaláló-lánynak egy székre kell állnia, hogy belekukkanthasson. A mikroszkóp alján található átlátszó elem némiképp talányos: egy drágakövet (rubin?) vizsgál Olivia, vagy az elem magához a mikroszkóphoz tartozik? Én személy szerint utóbbira tippelek, ti mit gondoltok?

Mikroszkóp, lombik - egy vérbeli laboratórium!

Az utolsó bútor a legérdekesebb: egy munkapad, fiókokkal, szerszámtartó polccal és egy satuval. Utóbbi szerintem szépen meg van formázva, kék színével hasonlít azon fém satukhoz, amelyeket a nyolcvanas években gyerekként láttam magyar gyárakban és sufniműhelyekben. A polcon rengeteg szerszám kap helyet: kalapács, fúrógép, különféle fogók és csavarkulcsok. Egyedül a csavarhúzónak nincs helye, ezt viszont minden gond nélkül elnyeli a fiókok egyike. Az olajoskanna viszont végképp nem eltárolható, ezt egyszerűen a földön kell hagyni és kész. Csak nehogy felboruljon, mert akkor olajban úszik az egész műhely...

Rengeteg szerszám, satu, fiókok - így kell egy műhelynek kinéznie!

Miután a műhely/labor berendezése elkészült, ideje Olivia egyik találmányát (?) összerakni, ami nem más mint egy robot és annak távirányítója. A robot hasán egy 1x1-es átlátszó KEREK tile - egy viszonylag új elem, a Bricklink szerint a Ninjago készletekben és újabb City- és Dino-szettekben bukkan fel.

A robot még nem annyira fejlett, hogy beszédben lehessen vele kommunikálni, hanem távirányítóval. A robot jópofa, zömög kis fickó, a távirányító ehhez képest majdnem túlméretezett (talán jobb lett volna a régi Town-idők adó-vevőjét a készlethez csomagolni?), de szerethető darab.

Kész a nagy mű, Olivia máris elkezdhet érdekesnél érdekesebb dolgokat kutatni-feltalálni! Vagy csupán játszani a robottal:

IV. Értékelés

Minifig: 8/10. Olivia ugyanattól a "fogyatékosságtól" szenved, mint minden más Friends-fig: lábait csak együtt lehet behajlítani, nem tud stud-okon ülni (húha, ez majdnem tizennyolcas-karikás megállapítás!) és kezei nem forgathatóak. Viszont a fig teste szépen megfestett. Látszik rajta, hogy Olivia ugyan lány, de inkább praktikusan öltözködik, labor-munkájából kifolyólag: magassarkú helyett "vietnámi papucs", bő térdnadrág. Mindezek mellett mégsem tenyeres-talpas teremtmény, hanem igenis lány: színes felsője, hosszú barna haja és decensen kirúzsozott szája is ezt bizonyítja.

Olivia, a feltaláló - praktikusan, de lányosan öltözik!

Kockák: 8/10. Nem vitték túlzásba az elemek számát, ehhez képest meglepően sok mindenféle épül belőlük. A készletben a fehér és különféle pasztellszínek dominálnak: rózsaszín (naná, "lányos" készlet...), azúrkék és egy, a képeken néha fehérnek tűnő "nagyon-világos"-kék. Mindezek mellett viszonylag sok áttetsző elem, szürke elemekkel körítve. Speciális darabokként mindenképpen megemlítendő a lombik - ezt ezen kívül csak a 4. sorozat őrült professzorja szorongathatja. Egyedi darab a nyomtatott felületű tábla, és a szerszámok is lila színben pompáznak, eltérve az eddig megszokott szürkétől és feketétől. Az elemek formájuknál fogva viszonylag univerzálisan felhasználhatóak. Az apró 1x1-es kerek elemekből, az antennából és az "új" 1x1-es kerek tile-ból persze egy-egy tartalék is jár.

Ár: 10/10. Bécsben frissen megjelenve 9,99 euróért kaptam. Hivatalos magyar árat a poszt megírásakor NEM találtam, sem LEGO.hu-n, sem Kockaáruházon (az általam ronda felülete miatt utált Bricklink 2.200-2.600 Ft között kínálja). Ekkora méretű készletért teljesen korrekt ár.

Lássuk csak, mit mutat a mikroszkópos analízis...

Játékélmény: 7/10. A hangsúly e készletnél egyértelműen a játszáson van, az összerakás viszonylag rövid időt vesz igénybe. Egy teljes műhelyt illetve kisérleti labort be lehet rendezni vele (lányok, kezdhetitek építeni az ehhez tartozó házat!) - a bútorzat változatos, bár némelyik darabja nem túl fantáziadús: a polcot az (ez esetben befőttes) üvegekkel simán el tudnám képzelni egy "spejz" falán is. A tábla szép, a mikroszkóp jól sikerült, bár picit magas (ezért Oliviának székre kell állnia), a legjobban sikerült darab viszont vitán kívül a munkapad satuval. A robot és távirányítója kedves kiegészítők, bár utóbbi picit túlméretezett.

Egy kis olaj minden robotnak jót tesz!

Összesen: 8/10. Alapjában véve jó kis készlet, egy szinttel az "Impulse" méretű szettek felett helyezkedik el, ebből fakadóan több elemet is tartalmaz. Néhány (majdnem) egyedi elem (tábla, lombik), ötletes kiegészítők - a robot kimondottan jópofa - és a két legszebben megformált darabként a munkapad-satu-kombó valamint a mikroszkóp feldobják az összhatást. Ez a készlet ékes bizonyítéka annak, hogy a LEGO a Friends-sorozatot nem pusztán "tündibündi-pónis-lányos" célcsoportra irányozta, hanem olyan lányokat is megcélzott, akik a lányos kliséken kívüli elfoglaltságokat részesítik előnyben. Ehhez csak gratulálni lehet. Sajnos a fig nem annyira mozgatható, mint ahogy ehhez a minifigeknél hozzászoktunk. Mindezek ellenére kiváló lesz átfestésre - merthogy ezért (is) szereztem be a készletet...

V. lásd még

- a készlet a Brickset-en
- a készlet tartalma a Bricklink-en (hogy én hogy rühellem ezt az ósdi kezelőfelületet!)
- egyéb Friends-témájú posztok a Kockagyáron

Címkék: kritika friends lego 2012 végigjátszás 8/10 haynau olivia s invention workshop 3933

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr394288147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szakacs_a 2012.03.06. 09:14:34

Nálunk a hétvégén két készlet érkezett. Az egyik egy kisebb a 3936-os (www.brickset.com/detail/?Set=3936-1) a másik egy közepes a 3188-as (www.brickset.com/detail/?Set=3188-1). Mindkettőt összeraktuk és csak elismerően tudok nyilatkozni. A figurák ugyan szenvednek azoktól a hibáktól, amit fentebb is lehet olvasni, de összességében nagyon kecsesek, bájosak és jó nézni őket, jó játszani velük (pl. a hajuk az gumis hatású műanyag). A készletekről általában az a benyomásom, hogy nagyon sok apró részletre odafigyeltek és ezért a játszhatóságuk is nagyon jó, messze jobb mint sok egyéb lego készleté. Fura de az alkalmazott színek sem tolakodók, szerintem inkább a dobozok túlzott kiszínezése miatt van az az érzése az embernek, hogy hú de csajos.... Összerakva nem vészes vagy tolakodó (valóban pasztell a domináns szín). Nálunk nyerő a Friends várhatóan bővíteni kell a kollekciót! ;)

rixman 2012.03.06. 09:26:42

Veszek egyet a lányomnak, aztán jó lesz nekem.
Azért nem értem, hogy miért is nem lehet a kézfejet forgathatóvá készíteni, valamint a lábak………
Ám a lányok festése, külalakja már vészesen jó!

hatvannyolckilencvennégyeske · http://www.flickr.com/photos/granada_turnier/ 2012.03.06. 09:43:59

a táblán felvázolt "A+izé=C" képletből ez a készlet az "izé".

egak 2012.03.06. 10:32:29

Feltalálós LEGO-készlet Wall-E-val? Kötelező darab. :)

Briff 2012.03.06. 10:35:37

A távirányítót is Olivia csinálta, azért ilyen bumfordi. Egy ilyen saját gyártású robothoz nyilván nem jó a bolti távirányító.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.06. 11:14:12

@rixman: Mindkét fogyatékosságot orvosolták egyedi átépítésekkel lelkes legózók, talán erről is lesz majd poszt. Persze az tényleg "nem oké", hogy gyárilag "mozgáskorlátozottak" a Friends-figek. Viszont a LEGO ha jól tudom pont azért csinálta őket ilyenre, mert állítólag a célcsoport (=lányok) számára fontosabb volt a feldíszíthetőség és a részletes arc. Persze ezen is lehet vitatkozni, mindenkinek megvan erről a saját véleménye - de én amondó vagyok, ha a LEGO évekig figyelte-kutatta a célcsoport igényeit, talán hagyjuk meg nekik, hogy ezt ők tudják jobban.

@hatvannyolckilencvennégyeske: Ez a kommented olyan, mint a tábla aljára rajzolt virág - szép, hogy ott van, de senki se tudja, mi az értelme. (Bocs, lehet hogy humorosnak szántad, és csak nekem nem jött le a poén...)

@egak: @Briff: Wall-E és a távirányító - szerintem a robot király, a távirányító meg, való igaz, feltehetőleg saját gyártmány.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.06. 11:20:41

@szakacs_a: Pont a kiegészítők voltak azok, amiket a "célcsoport" a LEGO szerint a legjobban hiányolt eddig ill. igényelt a készletekhez. Ebből a szempontból a Friends tökéletes, minden készlethez rengeteg kiegészítőt (értsd: szerszámok, evő- és konyhaeszközök, apró bizbaszok) adnak.

hatvannyolckilencvennégyeske · http://www.flickr.com/photos/granada_turnier/ 2012.03.06. 11:41:35

@Haynau: olivia, ha felnő, készenléti verőleány szeretne lenni, már most milyen jól áll a kezében a lila vipera! Kíváncsi vagyok, mikor rendszeresítik majd ebben a színben a BRFK-nál.
Éreztem én a gender studies-ban a potenciált már 15 éve is, amikor még Helsinkiig kellett szaladni a tudásért. De ez a tudás megállíthatatlan, végre immár megérkezett hozzánk.

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 11:46:11

@hatvannyolckilencvennégyeske: te tényleg azt hiszed, hogy ebben van bármi humoros, ironikus, ad absurdum vicces?

hatvannyolckilencvennégyeske · http://www.flickr.com/photos/granada_turnier/ 2012.03.06. 11:48:35

@tutuka: nézd, ez az egész nem az, amit ez a készlet is képvisel. Amikor már komolyan szóba kerülhet, hogy az állami óvodákban a nemeket össze kell mosni, nincs mit nevetnem

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 11:53:52

@hatvannyolckilencvennégyeske: az ideális családban anya mos-főz-takarít és kussol, a lánygyerek ugyanerre a szerepre készül, a kisfiú trónörökös, apa sört iszik, a szava meg szent, néha pedig nevelő jelleggel non-verbális erőszakot IS alkalmaz. na ne már :D ezek legalább annyira haladó gondolatok, mint a helyesírás kőbevésése. :DD

hatvannyolckilencvennégyeske · http://www.flickr.com/photos/granada_turnier/ 2012.03.06. 12:10:50

@tutuka: gondolom, ezt írtam valahol? A határokat valahol meg kell húzni, ha a gyerekből pl. androgünt akar valaki nevelni, legyen az ő baja, de ez ne legyen kötelező érvényű és kivédhetetlen direktíva. Lassan olyan szintre lép ez a szemlélet is, hogy pl. aki nevén nevezi, kik tüzelték el a helyi EU-s játszóteret, az rasszista.
A helyesírással meg nem értem, egy szükséges minimumban azért egyetértünk?Nem te, nem én határozzuk meg a hivatalos álláspontot, de véleményem (főleg az igazodásával kapcsolatban) azért akad. Nálad ez a minimum lejjebb van (már a blogon mint követelmény), engem zavart, de ennyi, ha te direkt fel nem hozod a témát, én meg sem említem.
Utóbbi totál off, legyen elég.
Izé, hogyishíjják, ennyi tehát a hízelgő véleményem a készletről.

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 12:16:36

@hatvannyolckilencvennégyeske: a borzalmasan cinikus kommentjeidre mégis milyen választ vártál? nehogymár megsértődj, jézusom! :D

Anak 2012.03.06. 12:45:56

"a szerszámok is szürke színben pompáznak, eltérve az eddig megszokott szürkétől"
Ez a mondat nem így helyes inkább: A szerszámok is kék színben pompáznak, eltérve az eddig megszokott feketétől?

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.06. 13:11:04

@Anak: Kösz, kijavítottam, így jár az, aki kétszer ír át egy mondatot...

Egyébként csak részben korrekt a megfigyelés: a szerszámok nem kékek hanem lilák (Dark Purple) - és eddig nem csak fekete hanem szürke (Dark Gray, égy készletben pedig Dark Bluish Gray) léteztek, a Bricklink szerint.

hatvannyolckilencvennégyeske · http://www.flickr.com/photos/granada_turnier/ 2012.03.06. 13:17:32

@Yooha: ja, hogy az egy "D"? Hiába, felnőttkorra azért megkopik a képzelet. :)

vTomi 2012.03.06. 13:18:53

Most kémikus vagy gépészmérnök? És drágakőbecsüs egyben. X)

Anak 2012.03.06. 13:22:20

@Haynau: Egy színtévesztőtől jobbat ne nagyon várj! :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.06. 13:49:59

@vTomi: Polihisztor. Leonardo da Vinci a példaképe, fogadjunk?

@Anak: Én sem voltam biztos benne, ezért kukkantottam a Bricklinkre. ;)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.03.06. 14:00:57

Amúgy a rubint mikrorepedéseit vizsgálja a mikroszkóppal. A rubint egy, megfelelően lepattintott darabja a robit pozitronagyába kell katalizátornak, a vegyszerekkel együtt. A tábla pedig a robot mozgását modellezi.

Longeye 2012.03.06. 14:23:34

Nekem nagyon tetszenek ezek a készletek, a kislányom már ki is nézte a beszerzendő darabokat. Az állatkórház pl. már folyamatban...

Ehhez a készlethez csak egy negatív AFOL megjegyzés: Papucsban a műhelyben életveszélyes!!!

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.03.06. 15:07:11

Én továbbra sem látom a piaci rést, ahová a LEGO szánta ezt a sorozatot, így a létjogosultságát sem érzem. Épp ezért egyet mindenképp fogok venni a fig miatt, hogy majd ha rövid úton kihal a dolog legyen egy ilyenem is.

Indoklás:

Talán már a korábbi posztoknál leírtam én kétlem, h a kislányoknak külön preferenciái lennének a játékok terén, azaz ha színes és aranyos és jó játszható az szerintem a gyereknek (és ez mindegy, h kisfiú vagy kislány) ok. Az lehet, h a LEGO ezzel lefedett néhány 100 ezer új vevői igényt, de hogy ugyanennyit el is vesztett a biztos, hisz ezeket nem hiszem, h egy kisfiú szeretné. Túl cukros, túl rágógumis, túl lányos.

Ugyanez hagyományos City sorozatban rendes színekkel priceless.

As a set:

Nem értem, hogy ez milyen műhely lehet. A részmegoldások irtó jók, de melyik műhelyben van egyszerre mikroszkóp, satu, villáskulcs és palatábla na meg robot? Mintha nem tudták volna belőni, h ők most épp mit is szerettek volna, így ami kijött a marketing által belőtt kockaszámból megcsinálták.

Ja. Olajozni egy távirányítós robotot. Óóó, persze...

maratonom 2012.03.06. 15:15:36

@klarky: Olivia, még abban a korban van, amikor minden érdekli, és mivel a szülei jólmenő bankárok, ezért beszerezték apránként az elektron-mikroszkópot és a Lego Mindstorms-t is. Ilyen egyszerű. ;)

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 15:16:32

@klarky: érdekes viszont, hogy a lánygyerekes ismerőseim (sőt, itt a posztban is!) mind arról számolnak be, hogy a lányok nagyon rá vannak kattanva a cuccra. lehet, hogy mégis csak volt ott egy rés a piacon. (néhány százezer főért a LEGO nem hiszem hogy megmozdulna. de kiket vesztett el - ebben nem teljesen értem a logikát.)

egyébként a képekről nem jön át annyira, de ezek tényleg rendes színek, semmi zavaró nincs bennük még city környezetben sem.

mindenképpen próbáld ki! :)

orangyal007 · http://mindennapilego.blogspot.com/ 2012.03.06. 15:20:55

szerintem simán egy NXT-vel játszik (az olaj csak véletlenül maradt elöl.

orangyal007 · http://mindennapilego.blogspot.com/ 2012.03.06. 15:27:39

csak megerősíteni tudom @tutuka: állítását: élőben a színek is és a figurák is rendben vannak. Monitor előtt először én is megijedtem, de a dobozokat kibontva már más a helyzet.
Sok city építő is komoly szobabelsőket és berendezési tárgyakat épít, itt meg gyári készletben kapjuk őket.
@klarky: az enyémben vannak ezek együtt és még sok más is (és az egyik csavarhúzóm lila :) )

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.03.06. 15:55:54

@tutuka: Én azt gondolom, h ez olyan dolog, mint a sampon. Gyerekkoromban volt wu2 és azt használta a festett hajú, a korpás hajbőrű, a normál a száraz had ne soroljam.

Ma már ott tartunk, h olyan is van, h vízkőfátyol eltávolító festett hajra. (???)

Ez is csak azt példázza, hogy lehet a piacot szegmentálni, a látszólagosan felmerülő igényeket kielégíteni (a gyártók igényeket találnak ki, h aztán elmondhassák, h ők ezt kielégítették, őrület, nem?), de ez nem hinném, h össz. darabszámban hatalmas bővülést jelentene majd. Erre írtam, h ahány kislányt megnyertek annyi kisfiút elveszítettek. (szerintem)

Most közvetlen környezetemben nincs ilyen korú kislány akit megkérdezhetnék, h tetszik-e ez neki, de azt tudom, h amikor a húgom pici volt, akkor neki bőven megtette a sima lego is, nem kereste benne a kislány figurát.

Amúgy volt már annyi lányos lego, mind elhasalt, ami a szkepticizmusomat tovább erősíti.

Na de majd meglátjuk...

szakacs_a 2012.03.06. 16:03:33

@klarky: @tutuka: Nem veszít, hanem nyer... Veszteni való ezen nincs. BTW nálunk a kisfiú (igaz csak 2éves) de szívesen játszik velük, egyetemben a nagylány tesójával.
A műhelyes szettel kapcsolatos megközelítésed nagyon felnőttes! Ne feledjük, hogy ez aztán tényleg nem titkoltan egy gyerekjáték! ;) Ráadásul szerintem további készletek jönnek hamarosan... (majd küldök tutukának pár tippet, amit a Lego hivatalosan szivárogtatott ki)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.06. 16:22:49

@klarky: Mint már ezerszer olvastuk (és leírtuk), eltérve az eddigi próbálkozásoktól, a Friends esetében hosszú, több éves előkészítés után futott neki a LEGO az új sorozatnak. Az eddigi visszhangok alapján - és ez alatt nem morgó, szájhúzó AFOL-okat, hanem a célcsoportot, azaz lányokat értek - nagyrészt sikerrel. Azt pedig végképp nem értem, mitől veszítene el ezzel a LEGO százezreket, hiszen a többi vonal (City, S/W, Technic, stb) továbbra is létezik?!? Kisfiú veszi azt, kislány (talán) Friends-et. Hol veszt ezen a cég??? Bocs, de ebben a kijelentésedben sokáig kerestem a logikát, amíg rá nem jöttem, hogy nincsen benne egy fikarcnyi sem.

Szintén akadékoskodás-kategóriába kell sorolnom azt, amikor az olajozást ekézed. Persze, a kanna léptéke nem stimmel, de a robotnak mozgó darabjai vannak, márpedig ha fém fémhez súrlódik és nem kened valamivel, annak csúnya vége szokott lenni. Én pl. modellvasút-mozdonyokat is néha kénytelen vagyok olajozni (nyilván csak egy-egy apró cseppnyivel), ha nem akarom, hogy a méregdrága kis kütyük seperc alatt felmondják a szolgálatot.

Egyébként pedig szerintem a műhely egy feltaláló kedvű lány dolgozószobája, ahol azt csinál, amihez kedve van - ezek szerint nem morgós AFOL az apukája-anyukája, mert szabad neki satut, szerszámokat ÉS mikroszkópot is használnia. Ezt az összeállítást láttam már néhány műhelyben - oké, műszaki főiskola műhelye volt... ;)

levy01 2012.03.06. 16:28:59

@tutuka: én oly korban születtem és kezdtem legózni amikor a szín az fehér, fekete, sárga, piros, kék és szürke (light gray és nem mindenféle korcs árnyalat) volt. Zöld csak a fű alaplap és a fák lehettek. minden más álláspontot mereven elutasítok, a szemellenzőt egy fokkal szűkebbre állítom és szorosabbra húzom a vaskalapot. (na jó azt elfogadom, hogy a Föld nem levesestál, hanem banán alakú)
:o)

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 17:12:58

@klarky: amíg a LEGO igényeket generál/lát meg, addig nekem jó, mert gyártják a kockákat. vagy kockából is csak a régi jó? :D

@levy01: ne légy hülye, a föld lapos!!!!!

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.06. 17:18:29

@tutuka: @levy01: A Föld nem lapos, hanem korong alakú! Négy elefánt tartja, azok pedig a Nagy A’Tuin nevű teknősbéka hátán állnak. Nagy A’Tuin pedig csak evez, evez a lábaival, úszik a világűrben... Egy Terry Pratchett nevű földrajztanár írt is erről egy tankönyvet.

retrolego 2012.03.06. 17:27:47

@Haynau: Az nem is a Föld, hanem a Korongvilág, és Nagy A'Tuin nem teknősbéka hanem Világteknős. :P

uniqm 2012.03.06. 17:35:03

Én egyet nem értek a friends-el kapcsolatban:

Friends cafe : 222 darab/30 dollár
City Dump Truck : 222 darab/20 dollár
Star Wars The Battle of Naboo : 241 darab

Tehát magyarul drágább, mint egy liszenszelt Star Wars készlet!!!!

Ezek brickset adatok!

Ez most hogy van???????????????

Várom a kövezést meg az érterlmes magyarázatot!

uniqm 2012.03.06. 17:36:01

@artuditu: a Star Warsnál lemaradt, az 25 dollár volt.

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 17:40:58

@artuditu: az értelmes magyarázat borzalmasan egyszerű. minden annyiba kerül, amennyit megadnak érte.

uniqm 2012.03.06. 17:49:16

@tutuka: de miért kerül dupla annyiba, mint egy citys szett??
mert így én biztos nem veszek, ott rohadjon meg a polcon az összes!

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 17:54:32

@artuditu: ha ott rohad majd az összes, garantáltan lejjebb megy az ára! :)

pragmaP 2012.03.06. 18:01:51

@klarky: Idézet tőled: "Talán már a korábbi posztoknál leírtam én kétlem, h a kislányoknak külön preferenciái lennének a játékok terén, azaz ha színes és aranyos és jó játszható az szerintem a gyereknek (és ez mindegy, h kisfiú vagy kislány) ok."

Fél-OFF válasz: Lehet, hogy te kétled, de ez így van. Olyannyira, hogy nem csak embereknél igaz az állítás: két pszichológus (Melissa Hines és Gerianne M. Alexander) kísérleti körülmények között megfigyelte, hogy etióp majmok (Cercopithecus aethiops sabaeus) esetén is a nőstények szívesebben (többet) játszanak különböző "lányos" játékokkal, pl. babával, míg a hímek inkább játszanak "fiús" játékokkal, mint pl. a kisautó.

Darth Brick 2012.03.06. 18:03:58

Tudtam-tudtam-tudtam, hogy pont ezt(tábla) nyomtatni fogják, mert ha megvenném a készletet sem ragasztanám fel a matricát :(
Ezt a végigjátszás hatására sem fogom megvenni.
Jól látom, hogy bár Olivia(Popeye csaját nem így hívták?)
haja lyukas, ám egy árva masnit stb. sem kap a vásárló?!
Zongorásat nem játszotta végig valaki?
Mul lerben 3290Ft mindegyik ekkora készlet.
Tesó ba lesz? Megvesszük karácsonyra ezerötért.

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 18:06:08

@Darth Brick: a többi készletben meg egymillió masnicska, meg izébizé van. meg kell venned azt is! :D

Darth Brick 2012.03.06. 18:17:49

@tutuka: áááá! Tudtam! Még, hogy nem igazak az összeesküvés elméletek.
Legalább a fiók lenne emberbarát színű, de itt minden Barbie-Sims vonalon mozog.

uniqm 2012.03.06. 18:19:04

Még mindig nem értem a árképzést, pls, help me!!!!

Greg36 2012.03.06. 18:35:18

@artuditu:
Battle of Naboo - 2011
Friends - brand new + nem alap nélkül hypeolt.
City dump truck - sima city.
Nincs értelme sok logikát keresni, különösen nem külföldi árképzéseknél.
(Pl ugyanaz a sellős kávé Pekingben drágább, mint New Yorkban, holott a vásárlói célcsoportnak kevesebb a jövedelme Kínában)

uniqm 2012.03.06. 19:32:25

@Greg36: ok, nincs logika.

de dupla annyi??? drágább, mint egy sw szett?

logika ide meg oda nem értem.

és momdom ezt a csfe-s cucccot megvenném, de nem 37 euroért! amikor az ugyanilyen darabszámú city szett ára 18 euro!

akkor felőlem ott rohadjon meg a polcokon!

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 19:40:11

@artuditu: azt hiszem elég értelmes válaszokat kaptál. ha ennél higgadtabban nem tudod artikulálni a dühöd a kapitalizmussal szemben (mert oda nem figyeltél), akkor inkább kommentelj polblogokban kérlek. nyugodj meg agy kicsit, nagyon kérlek.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.03.06. 19:42:20

Ok srácok megadom magam!

Ez egy nagyon jó sorozat lesz, viszik majd mint a cukrot!

Tsingi · http://www.brickset.com/search/?OwnedBy=Tsingi 2012.03.06. 19:53:16

A bölcsészettudományon egyértelmű többségben vannak a lányok, de manapság a természettudományos szakokon is egyre többen vannak. Amint látom, a következő generációban ez csak fokozódni fog - legalábbis ha a Legon múlik =)

Még ma sem nagyon hiszem el, de a húgom is laborban dolgozik. A kisdoktori mellett, fotó-akusztikai méréseket csinál. Esküszöm, kap tőlem egy ilyen készletet!

szakacs_a 2012.03.06. 19:56:50

@artuditu: @tutuka: @klarky: @Darth Brick: Úgy látom kevesen vesznek majd ilyen készletet, mert most drága. Így azok akik vesznek jól járnak, mert a későbbiekben amikor már nem lehet kapni még inkább felértékelődik. Tehát én a helyetekben nem keseregnék, inkább jó sokat vennék belőle, mert hamarosan még drágább lesz! Gyorsan, gyorsan! :)

uniqm 2012.03.06. 19:57:50

@tutuka: ok, megnyugszom, megadom magam a kapitalizmusnak!

Max annyit tudok tenni, hogy nem veszek ilyen szemetet, ami szerintem fele annyit sem ér!

szakacs_a 2012.03.06. 20:01:21

Ja és még egy érdekesség: a figurák hátán és lábán 2009-es dátum van. Ki érti???

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 20:03:59

@artuditu: direkt megkértelek, hogy vegyél vissza ebből a verbális agresszióból. ne te legyél az első, akit kitiltok a blogról.

uniqm 2012.03.06. 20:12:07

@tutuka: de ebben mi volt az agresszió?
megmarad egy csomó pénzem :)
amellett, hogy sok mindenben nem értek veled egyet, szeretem ezt a blogot!

tutuka · http://kockagyar.hu 2012.03.06. 20:14:23

@artuditu: az nem baj, ha nem értünk egyet, sőt, legalább van miről beszélni. a mód ahogy ma tetted, az nagyon agresszív.

uniqm 2012.03.06. 20:26:58

@tutuka: hát nem tudom hogyan tudnám ennél szerényebben leírni a véleményemet, bocsi.
de nyitott vagyok minden segítségre, ne fogd vissza magad.

AtomTej 2012.03.06. 20:32:50

A 8 éves keresztlányom kapott egy Kávézót. A Cafe készletben sem találtam masnit és hajpántot, csak sok(féle) süteményt és konyhai eszközt. Turmixgép... priceless! :)
Ami meglepett, hogy a szöszi a kávézóban nem a barátnők egyike, hanem Mari (Marie) névre hallgat, a ruhájából ítélve ő ott dolgozik. :)
Van egy ingyenes szórólap-füzet is a boltokban, amiben mind az 5 lánykának ott a profilja. Hogy milyen személyiség, mit szeret csinálni, mi lesz ha nagy lesz, és mit nem tenne soha, majd van két üres oldal az "én"-nek és a "legjobb barátom"-nak. Én úgy látom kapkodják a kis készleteket... Üres polcokat és utánrendeléseket vizionálok inkább, mint bukott vonalat.
Két év múlva a SW is újabb bőrt húzhat le, hogy az összes karaktert kiadják-friends-figes verzióban. ;)

AtomTej 2012.03.06. 20:35:04

Kiegészítés: Bécsben vettem a készletet, a szórófüzet német nyelvű.

orangyal007 · http://mindennapilego.blogspot.com/ 2012.03.06. 21:28:19

ez a vonal abban alapvetően különbözik a többi lányos témától, hogy ez szabadon kombinálható a "normál" készletekkel. Lehet, hogy a figura más de a hajak és a lépték kompatibilis, ez oda-vissza előny. A ház cityben simán játszható. az ember sétál egy kicsit Burano szigetén és még a színek is egy pillanat alatt teljesen a helyükre kerülnek :)

Darth Brick 2012.03.06. 21:45:28

@szakacs_a: ööö, akkor sem veszek, csak zongorást. Meg is lesz a band a cm7 gitárossal.
@AtomTej: azért az elnézhető, ha Bécsben német nyelvű...
hogy Bob Marley-t idézzem: No masni no cry
(asszem meg is hallgatom Mr Marley-t)
Friends Vader hukk, az'é az oda... Friends R2 milyen lenne? Brrrrr.
Tényleg Mr Lucas : Simshez miért nincs SW pakk?

Mnarko 2012.03.06. 23:11:33

No annyira legalább kedvet kaptam, hogy megnéztem a többi készletet is a témában.
Altémának lehetne írni, h. Olivia.

Egy ilyen színvilágú műhelyről nekem burzsuj labor helyett inkább az jut eszembe, hogy ez a garázsba kirakott 15 éves konyhabútor, amit a lelkes lányka alakított át.

Az olajoskanna helyett áttérhetnének a korszerű és univerzálisabban használható spray formára. (Az egyik LEGO képregényben Joker kezében láttam festékspray-t, de nem tudom, hogy materializálódott-e LEGO műanyagban.)

Ja és sztem. a robotot azért készítette, hogy tudjon vízszintes rudakat fogni helyette. :P

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.06. 23:44:59

@Darth Brick: Azt nem tudom, hogy fog kinézni pl. Olivia Vadernek öltözve, de állítólag a lányokat látta már valaki a Halálcsillagon, videoklipet forgattak az új számukhoz: www.flickr.com/photos/storm_tk431/6940929309/ :))

@Tsingi: Mifelénk (Bécs) az állatorvosi egyetemen kb. 90% a női hallgatók aránya. Szerintem külön LEGO-standot kellene az ottani menzán felállítani, vinnék a 3188-as készletet ( www.brickset.com/detail/?Set=3188-1 ) mint a cukrot! :)

ainex 2012.03.07. 00:14:53

@artuditu: További vadkapitalista árképzési tényezö: a színek. Kínálati oldalról "scale factor", azaz nagyságrendekkel kevesebb lila és türkisz kocka készül, mint fekete-fehér-szürke (pl. SW), ezért magasabb az egy kockára jutó költség és sokkal kevesebb készlet eladásából kell megtérülnie. A dolog kiválóan tettenérhetö Harry Potter lila buszában is, amelyikhez nagyon kevés kockatípusból csináltak lilát, oda is két hármast raktak, ahova egy hatos jobb lett volna, söt van, hogy inkább otromba szürke "körmös kockát" raktak a lila falfelület közepébe, mert speciális kockából végképp nem éri meg lilát gyártani csak azért, hogy aztán egyetlen készletbe kerüljön belöle egy-egy darab. Keresleti oldalról meg egyszerüen ritkábbak ezek a színek, úgyhogy akinek kell, tényleg megveszi drágábban is. Mindez a figekre szintén igaz. Ami meg a termékvonal létjogosultságát illeti, ízlésröl nem érdemes vitázni, de mikor pár napja játékboltban jártam, nekem úgy tünt, hogy a célközönség nagyon bukik rá, a célközönség szülei pedig szorgosan vásárolnak. Az empirikusan megállapított tényállásból levezethetö egyetlen helytálló tudományos következtetés tehát nem az, hogy a termék "szemét", hanem az, hogy artuditu nem célközözönség.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2012.03.07. 10:45:13

Ugyanez a téma AFOL-szemmel:

www.flickr.com/photos/morslego/6516785603/

Nekem mindkét változat tetszik, csak kicsit másként. Köszi a végigjátszást! :-)

Anak 2012.03.07. 12:14:55

Húsvétra kaphatóak lesznek a Barátnők készletek Magyarhonban is?

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.07. 12:39:25

"Bréking nyúz"*: A bécsi Toys'R'Us-nál kapható az összes eddig megjelent Friends-készlet, némelyikhez dögivel csomagoltak kiegészítőket.

Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy a Friends-polybag-szettek mikor jelennek meg? Némi átfestést tervezek és ez látszik a legolcsóbb módszernek arra, hogy beszerezzek néhány Friends-figet.

* A "bréking nyúz" ez esetben NEM azt jelenti, hogy egy nagy mérettel ellátott pornószínész szabadít meg egy állatot a bőrétől!

pragmaP 2012.03.07. 13:12:00

@Haynau: Túl sok Flood-ot olvasol. :)

Longeye 2012.03.07. 13:31:37

@Anak: @Haynau: Akkor mehettek is locsolkodni ;o) Mert itthon is lehet kapni ezeket. Pl. Müller.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.07. 13:56:25

Ja, amúgy az erdei zsaru-sorozat összes tagját is láttam, meg úgy általában az összes City-készletet, amit tavaszra ígértek. És 69,99 euróért egy Value Pack-ot, benne:
Y-wing: www.brickset.com/detail/?Set=9495-1
Endor Rebel Trooper Battle Pack: www.brickset.com/detail/?Set=9489-1
Elite Clon Trooper Battle Pack. www.brickset.com/detail/?Set=9488-1

Nem akkora durranás, mert "csak" 15 eurót lehet rajta megtakarítani, de azért az már egy kis-közepes készlet ára!

pragmaP 2012.03.07. 14:36:59

@Haynau: Nem tudom, ez irónia-e, de biztos, ami biztos, belinkelem: flood.blog.hu/2011/05/20/borzaszto_szovicc_lego

Én csak innen ismerem ezt az értelmezését a fogalomnak.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.07. 14:49:40

@pragmaP: Hehe, EZT nem ismertem. És még azt hittem, hogy kitaláltam valami vicceset. Szotty...

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.07. 14:51:35

@Haynau: Apropó: elszámoltam magam, a Value Pack-on "csak" 5-6 eurót lehet megtakarítani. Bosszantó, hogy az Y-Wing amúgy is kellene, és a két Battle Pack-ben is olyan figek vannak, amik egyébként érdekelnének. De a böszme nagy ágyú nem igazán kell...

Darth Brick 2012.03.07. 16:19:55

@Neuromancer: Én a közhiedelem általi félrefordítás(értés) szellemében:
nincs masni, nincs sírás-ra gondoltam.

uniqm 2012.03.07. 17:34:58

@ainex: Köszi ainex, ez a magyarázat már elég elfogadható, mindjárt más megvilágításba helyezi a dolgot.

Hát akkor szegény anyukák-apukák, gyerünk zsebbe nyúlni.

Nekem meg nem ledsz friends cafe-m, nagy kaland :)

Greg36 2012.03.07. 18:29:22

@artuditu: a kávéház 13000 huf, ugyanannyi, mint a 4439. (müller). Ez a készlet 3200 ft.

uniqm 2012.03.07. 18:36:34

@Greg36: otthon nem tudom mennyi.
De itt Dublinban kiakadtam az áron, leírom mégegyszer.
a kávéház itt 37 euro, a citys dömper (4434) viszont 19 euro, tehát feleannyi. A kockaszám egyezik.
Én ezen akadtam ki nagyon.
De valószínüleg ainex fogta meg a lényeget.
Mindegy már le van fosva, ennyiért nem veszem meg. Pont.

Greg36 2012.03.07. 19:25:42

@artuditu: dehogyis akarok vitatkozni veled :) Jövőre úgyis lemegy az ára, de még akár Karácsony előtt is :)

Greg36 2012.03.09. 19:04:44

Most kicsit bosszankodok. Hogy a kis készletben nincs "hajbavaló", már az is necces, de hogy a kávéházhoz sem adtak, dupla annyi pénzért... Viszont a többi kiegészítés (evőeszközök) jó. Nagyon :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.03.10. 12:02:11

@Greg36: Azt hiszem, van valami beautyshop-féle, abban állítólag dögivel van "hajbavaló". Elvégre az annak a boltnak a reszortja...
www.brickset.com/detail/?Set=3187-1
www.1000steine.com/brickset/AdditionalImages/3187-1/3187_alt5.jpg

Greg36 2012.03.10. 14:45:35

@Haynau: jogos. De az a sor végén kullog nálam. Kismadarat és sünit kell szereznem. :) Hajbavalót majd vadászok használt Bellville készletekből.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...