Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Végigjátszás: 3844 Creationary

2011.11.14. 13:25 - Stefidzsi

A 2009-es évben a LEGO új játékszegmensbe tört be, a társasjátékok piacára. Azóta sorra egyre újabb kisebb-nagyobb társasok kerülnek a boltok polcaira.
Most az induló év legnagyobb készletét a "LEGO-s Activity"-t veszem górcső alá. Remélem karácsony előtt hasznos lesz ez a végigjátszás.

I. Alapadatok

Neve: Creationary
Sorozatszám: 3844
Témakör: Games
Altéma: -
Kiadás éve: 2009
Kockaszám: 338
Minifig: 2
Játékos szám: 3-8
Korosztály: 7+
Játékidő: 30-60 perc
Ára: 7.000 – 10.000 Ft (via Bricklink)


| kép: brickset |

II. Mi van a dobozban?

A társasjáték doboza kb. ugyanakkora mint egy Activity, egy műanyag tálcával bélelve, amibe a kockákat és a feladványokat rejtő kártyákat tudjuk rakni. Az eredeti csomagolás módját nem tudom, mert csak kipróblásra kaptam kölcsönbe a készletet. (Ezúton is köszi Brickfan!)
A kockák mellett csak egy játékszabály lapul, összeállítási útmutatóra itt nincs szükség, hiszen ez a játék pont a kreatív építésről szól.

III. Játékmenet

Az eredeti játékszabály igen egyszerű játékmódokat kínál pl: egy valaki épít, a többi megpróbálja kitalálni, ha valaki belátható időn belül kitalálja, akkor az építő és a kitaláló is kap egy pontot. A játék győztese az, akinek a legtöbb pontja van akkor, amikor már mindenki épített ill. aki legelőször eléri a kítűzött x pontot.
A dobozban elvileg három nehézségi fokozatú (kérdőjelek száma a kártya hátlapján) rajzos feladvány kártyák vannak. A kártyákon négy ábra van az alábbi négy kategória szerint: természet (zöld), épület (piros), tárgy (kék), jármű (sárga). Hogy egy kártyáról mit kell kirakni, azt kockadobás dönti el, a kocka maradék két oldalán alapesetben egy "szabad választás" és egy "kétszeres szorzó" csempe van.


| A kockagyárat is ki lehet húzni a feladványok közül. |

Mint minden LEGO-s társasjátéknál itt is vannak alternatív szabályjavaslatok, és hangsúlyozzák, hogy Te magad is alkothatsz új szabályokat, csak ez a játék előtt mindenkivel tisztázd. :)
 

És a pályaműveddel hogy állsz? Már csak 3 heted van, hogy kockákba öntsd a magyar történelmet, szóval hajrá, ideje összekapnod magad!

A novemberi hosszú hétvégére kértem kölcsön a játékot, amikoris egy kirándulás alkalmával 16 fős vegyes évjáratú (szülők, egyetemisták, iskolások) baráti társaságban teszteltem. A csapat rutinos Activity-s, először kicsit furcsán néztek a dobozra, hogy akkor ez most micsoda. Röviden annyit mondtam, hogy olyan, mint az Activity csak nem mutogatni kell, hanem építeni. Ki kell próbálni, ha tetszik jó, ha nem tetszik, játszunk mást. Első este nehezen lendültünk neki a játéknak, de második este már nem kellett hajkurászni a csapatot a folytatásért.

Már előre gondolkodtam, hogy miképpen lehetne ezt jól ekkora társaságban játszani. Végül a alábbi szabályokat állítottuk össze:

- a csapatok állásának egyszerű követése érdekében az Activity pályát járjuk be
- a feladványkártyákat összekeverve a játéktáblára teszzük, a körön levő csapatból az építő a legfelsőt veszi el
- a feladvány értéke a kártyán levő kérdőjelek száma szorozva kettővel (tehát 2, 3 és 6 pont kapható)
- a kétszeres szorzó lapot kicseréltük a kockán - az Activity-ből ismert - "nyílt kör" lapra. Ekkor az építő szabadon választ egy témakört (mielőtt kihúzná a kártyát, mint a "szabad választás" lapnál), de minden csapat játszik a pontért.
- az építő leírja egy papírra, hogy szerinte mi látható a feladványkártyán levő ábrán. Csak ezt a fogalmat fogadjuk el megfejtésként (kis becézés rugalmas belefér pl: macska-cica)
- belátható időnek - kis gyakorlás után - 5 percet határoztunk meg
- a csapatok összetételét kockadobással határozzuk meg (természetesen az egyenlő létszám biztosítása mellett): a négy témakör színe megegyezik az Activity bábuk színével.


| Összeolvadás a klasszikus játékkal. |

Az első néhány kör nagyon döcögősen ment, hiszen még mindenkinek új volt a játék, meg kellett szokni, hogy miből miket lehet csinálni. Az első feladványoknál nem vettünk szigorú időkorlátot és az ellenfél csapatok is próbáltak az aktuális építőnek segítő ötleteket adni, hogy miképpen is lehene kockákkal megvalósítani a leírt dolgot. Általában így már ment a dolog, de ilyenkor csak fele pontokat adtunk. Aztán ahogy haladt előre az idő, egyre jobban ment az építés és bevezettük az 5 perces limitet, ami optimálisnak bizonyult.
Második este már ment minden mint a karikacsapás. Jobbnál jobb alkotások születtek, és a végén már úgy ment az absztrakció mint a pinty. (ld. alábbi kép)


| A láncfűrész nem tudom honnan jött, de hamar megfejtettük. |

Persze akadt sok vitás szituáció is. A legtöbb problémát a járművek jelentették, mert oké, hogy autó, vonat, hajó meg repülő, de fontos-e az, hogy teherautó avagy pick-up, jacht vagy motorcsónak, és a többi.
A másik kritkus pont az építő visszajelzése a csapattagok felé. Sokat vitatkoztunk rajta, hogy miként és mennyire segítheti az építő az elhangozott ötletek finomítását. Végül az Activity-nél bevált kéz- és fejmozdulatokat és mimikai kommunkikációt engedélyeztük.

Jó volt nézni, hogy a különböző korosztályú játékosok hogyan állnak neki a feladatnak. A játék során az alábbi építési stílusokat véltem felfedezni (néha keveredve egymással):
- mozaikoló: a kockákat inkább egymás mellé pakolgatja, mint egymásra


| Megfejtéshez vidd a kurzort a képre. |

- animátor: a figurát felhasználva életet lehel az alkotásba és mozgásba hozza művét


| Ez kifeketett mindenkit: SÜN! A képen két rendőrt szimbolizáló figet látunk, akik SÜN formációban körülveszik a mikrofiget. Én kérek elnézést. :) |

- klasszikus építő: A LEGO kockákból megpróbálja "hagyományos úton megépíteni, amit a képen lát.


| Elhangzott az összes konzol a playstationtól az x-boxig. Pedig én csak a videojátékra gondoltam. |

Az értékelés előtt még kiemelném személyes kedvencemet az alkotások közül, amit valahogy csak a körön lévő csapat nem tudott kitalálni, pedig kétféle verzióban is megpróbálta az építő.


| Ez egy csészealj. Egyértelmű, nem? |


| Ez még mindig a csészealj, csak kicsit másfelől közelítve. |

IV. Értékelés

7/10 a minifigekre. Kapunk egy majdnem klasszikus mosolygós minifiget és egy microfiget. Semmi extra, legalább egy női hajat és esetleg egy rövid lábat bedobhattak volna még a készletbe.


| kép: brickset |

9/10 a kockákért. Szerintem a játékhoz kellően változatos kockák kerültek a dobozba. Az alap kockától megtalálunk majdnem mindent, van kerék, van ami forog, hajlik, vannak színes és tiszta átlátszó elemek, stb.
7/10 az árára. A megadott árkategória alján elfogadható az összeg, főleg, ha körbenézünk az áruházak társasjátékos polcain.
8/10 a játékélményre. Miután belelendültünk élvezetes volt ilyen nagy társaságban játszani, érdekes és vicces megoldások születtek. Őszintén szólva meglepődtem, hogy az úgymond lego-mugli a felnőttek is milyen jól megugrották a lécet. Ami kicsit nehéz: kitalálni, hogy mekkora léptékben készül a mű. (Az Activity-ben valahogy ezt sokkal jobban érzi az ember.)
Egy nagy problémánk volt: szétestek az építmények. Mintha nem akart volna működni a levédett "gomb és cső" rendszer. Valaki még meg is kérdőjelezte, hogy egyáltalán LEGO kockákkal játszunk-e. Ami még nem tetszett, hogy van egy-két feladvány aminél vakartuk a fejünket, hogy akkor ezt most hogy. Vagy csak mi vagyunk nagyon antikreatívak?
8/10 összesen. (Újra)kezdő legósoknak abszolút ajánlom megvételre. Akinek viszont van otthon egy vödör alapeleme, beledob még 1-2 figet, meg még néhány speckó dolgot, kereket, stb. és ugyanúgy tud játszani ilyen játékot. Ugyan kell néhány megépíthető feladvány, de egy kis kreativitással (nomen est omen creationary) ez is megoldható, pl. bricklinken mindegyik kártyáról van fotó. Hogy stílusos legyen a játék, kell még egy LEGO-s dobókocka 6db színes 2x2 tile elemmel és kész. Have fun!

V. lásd még

- elemlista
- játékszabály
- idén megjelent hozzá booster pack is. Itt a jármű és az építmény kategória helyett játék és sport szerepel.
- további társasjátékok
- a komolyabb építő kezei közül ezekre a feladványokra ilyen megoldások születnek
- további képek az alkotásainkról:

Címkék: kritika karácsony lego 2009 games végigjátszás 8/10 creationary 3844

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr303373191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandisoma 2011.11.14. 15:45:51

kis kiegészítés, hogy a Lego nem 2009-ben tört be a társasjátékpiacra, hanem jóval előbb, emlékeim szerint már 2001 tájékán jelentkeztek például Bionicle társasjátékkel, persze a magyar piacon csak 2009-től lehet kapni ezeket a jópofa készleteket.
Nagyzserű végigjátszás, én is kipróbálnám ezt a játékot, nagyon kreatív, kell hozzá a képzelőerő.

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2011.11.14. 16:30:09

Múlt héten vette meg asszony magunknak karácsonyra, be is csomagoltattuk ;-)
Már várom, hogy kipróbáljuk.

Longeye 2011.11.14. 16:46:29

A végigjátszás tetszik, élvezettel olvastam végig.

Azt nem értem, hogy akkor az is elég, ha néha csak egymás mellé teszem a kockákat mint egy mozaikot? Az nekem nem építés... :(

Ez a társasjáték sajna nem nekem való, ahhoz én már túl öreg és buta vagyok ;o)

Megvettem viszont a KIKA-ban 2900-ért a Lunar Commandert. Még most próbálok befűzni valakit a családból, hogy játszon velem... ;o)

Mnarko 2011.11.14. 20:46:18

Nekünk a "free for all" játékszabály jött be leginkább :D
Mindenki egyszerre rakja ki a kártyáján szereplő dolgokat. Max 4 főre optimalizálva, mert azért a készlet véges. Így senkiben nem maradt benn alkotásvágy azáltal, hogy két kocka után kitaláljuk, h. mit fog építeni. :)

Forestman 2011.11.14. 21:48:51

A Sünön szakadtam! :DDD
Ismét egy jó, részletes végigjátszást olvashattunk! Én is tervezem ennek a beszerzését.

Tsirke 2011.11.14. 22:03:47

A láncfűrész onnan jött, hogy azt mondta az építő, hogy most vonatkoztassunk el, én ránéztem arra a dologra elvonatkoztatva, és láncfűrész. :D

melee sc 2011.11.15. 08:45:55

Na ez egy 10 pontos végigjátszás gratula. Foglalkoztál a leírásban az öröm részével a hátrányaival.. képet kaptunk milyen is vele játszani.

Még több ilyet!!! :)

Egyszer egy régebbibe ezt hiányoltam, s azt kaptam mért nem megyek fel a LEGO lapjára és olvasom el a leírást.

Én még mindig idegenül állok a lego társasok előtt, de majd lehet megtörök. Félnék, hogy két nap után az alkatrészeket beépítenék a kölkök.

A heroicaról írhatna valaki akinek megvan.

levy01 2011.11.15. 09:38:11

@melee sc: nálunk inverzben működött a dolog: arra értem tegnap haza, hogy a gyerek otthon szétkapta a 6371 Shell Service station remake-t és Heroica fortaan társasjáték szerű építmény lett belőle...

melee sc 2011.11.15. 11:06:38

@levy01: ahhhhhhhha, most lebuktál, szóval neked megvan a heroica. Nem írnál egy végigjátszást belőle? Lécci, lécci, lécci.

uniqm 2011.11.15. 14:02:52

A helyzet az hogy a kritika remek.
En semmilyen tarsas hivo nem vagyok, legosbol van mar ketto, de sokaig nem kot le, kicsit eroltetettnek tunnek.
Viszont a szetesos dolog: nem csak en vettem eszre, hogy a mostanaban vasarolt szettekben a kockak mintha kevesbe erosen kapaszkodnanak egymasba? Mintha valami minosegromlas lenne legoeknal?

levy01 2011.11.15. 17:34:08

@melee sc: sajnos félreértés! nincs meg. én is csak szemezek vele.
a kölyök plate-ekből + sima kockákból épített egy fortaan pályát és sima minimifigekkel, az autószerelő szerszámokkal + egy normál dobókockával "modellezte" azt, amit a Zinterneten a heroicából ellesett.

retrolego 2011.12.15. 12:16:54

Miért nem találom meg a "Végigjátszás adatbázis/Games"-ban ill. a keresőben sem ezt végigjátszást? A Shave a Sheep-el is így jártam. Csak visszalapozgatva találom meg őket. Nem jó a "tűzrókám" vagy a blog.hu-nál van a gubanc?

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.12.15. 12:18:53

@retrolego: egyik sem, még nincs feltöltve az adatbázisba :)

retrolego 2011.12.15. 12:44:03

Okesz. Nem tudod véletlenül, hogy ezek már végig lettek-e játszva, csak hogy ne lapozgassak feleslegesen:
3835 - Robo Champ
3856 - Ninjago
Egy nagyon kedves ismerősnek linkelném őket.

tutuka · http://kockagyar.hu 2011.12.15. 12:46:14

@retrolego: nem, egyik sem. egyébként ha a games címkére kattintasz, akkor megtalálsz minden társasjátékos posztot.

retrolego 2011.12.15. 13:15:12

@tutuka: Meg van. Eddig a baloldal sáv címkéiben próbáltam megtalálni a gamest (eredménytelenül). Azt nem figyeltem, hogy a végigjátszások aljában is vannak címkék. XD
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...