Legózni jó.

apróhirdet

apróhirdet

Megveszed. Eladod. Cseréled. Beréled. Apróhirdeted.

Hasznosságok

Itt megveheted, eladhatod, elcserélheted! Kockagyári apróhirdetés. (utolsó frissítés: 2012. május 14.)

Olcsón legót? Ne menjen a gatyád is rá! Kattints inkább, a jó olvasók megosztják a tutit veled! (utolsó frissítés: 2012. május 15.)

8683, 8684, 8803, 8804, 8805, 8827, 8831 - ha tudod mi ez az hét szám, nyilván cserélgetni is akarsz. Nyilván. Vagy csak hozzászólni. Vagy csak megnézni mi ez. Akármit. Bármit.

Follow Me on Pinterest

Végigjátszás adatbázis:

Ha te is küldenél egy végigjátszást, csak nem tudod hogyan, hova, mikor, kivel és miért, akkor kattints!

Közösség

friss topikok

Címkék

10/10 (16) 2008 (18) 2009 (73) 2010 (148) 2011 (108) 2012 (43) 2824 (26) 6/10 (20) 675 (20) 7/10 (57) 7553 (23) 7958 (26) 8/10 (78) 8043 (16) 9/10 (72) ad (18) advent (55) advent 2011 (26) anikó (21) architecture (18) autó (26) batman (15) blog (29) calendar (24) castle (51) city (185) collectable minifigures (23) creator (37) design (15) duplo (17) építészet (15) fabuland (20) film (20) greg36 (21) gyár (32) gyárlátogatás (20) hajó (15) hammer (28) haynau (44) hírek (75) ikarus (24) indiana jones (18) kamion (31) karácsony (47) képek (36) klón (17) kritika (292) lego (1259) legoblog visszavág (15) legoland (26) linkek (57) magyar (27) mindstorms (16) minifig (50) moc (253) napi advent (24) nyíregyháza (16) olvasó ír (28) olvasó játszik (184) orangyal007 (15) pirates of the caribbean (16) police (39) reklám (23) rendőrség (15) retro (50) röviden (79) snack bar (17) space (28) star wars (109) star wars hétvége (15) szavazás (22) szerdai szelektív (30) technic (86) tier (15) történet (21) town (101) train (23) trains (25) vásárlás (26) végigjátszás (116) verseny (52) video (66) vintage (16) vonat (16) zene (18) Címkefelhő

Olvasó játszik: 381 Police Headquarters

2011.03.19. 06:00 - tutuka

Nemrégiben akadtam erre a remek kis blogra, és a rendőrségek történetét bemutató posztban egykori nagy kedvencem képe köszönt vissza. Azonnal rámtörtek a vonatkozó emlékek, így most első próbálkozásra egy erősen személyes hangvételű végigjátszás erejéig venném igénybe a figyelmeteket. Az értékelésnél lehetőség szerint igyekeztem tárgyilagos maradni, szerény sikerrel. Magamról röviden annyit hogy én is a klasszikus, késő-Kádári időkben kaptam az első készleteimet, azonnal és életre szólóan az apró színes téglácskák rabja lettem, és az ezredforduló környéki “befellegzést” követő kilábalás során, nagyobbik fiam “legós” korba lépésével kezdtem újra a gyűjtögetést. Érdeklődésem homlokterében a City és Train készletek állnak, valamint nagyon tetszenek az új Creator házak is.

I. Alapadatok

Neve: Police Headquarters

Sorozatszám: 588 (EU)/ 381 (US)

Témakör: Town

Altéma: Police

Kiadás éve: 1979

Kockaszám: 372 (360?)

Minifig: 4

Ára: kb. 13.500,- Ft-tól 26.000,- Ft-ig (+szállítás)

II. Mi van a dobozban?

A doboz méretét eltaláltnak mondanám, az elemek és az összerakási útmutató szabadon helyezkedtek el a “gyufásdoboz” rendszerű, vagyis lehúzható fedőlappal és stabil oldalakkal rendelkező csomagolásban. A későbbiekben hosszú ideig ezt a dobozt használtam az összerakási útmutatók tárolására, amire szintén nagyszerűen bevált. (Apropó: van valakinek nyerő tippje a “dokumentáció” tárolására? Én jelenleg a fiam íróasztalának egyik fiókját használom erre a célra, de sajnos nem ideális lévén ahány útmutató annyi méret/összehajtogatási metódus, és sajnos a szép fényes papírjuk rendkívül könnyen rongyolódik, szakad.) No de vissza a dobozhoz, a fehér elemek dominálnak, ne feledjük ez a készlet a panelek inváziója előttről származik, így tisztességes mennyiségű, széles körben felhasználható építőanyaghoz jutunk a dobozból.


| kép: pocky |

A lapostetők nagyobb méretű fekete lapokkal vannak megoldva, amiknek szintén gyakran hasznát veszi a LEGO-építész, végül pedig ne feledjük a különleges elemeket: tamponnyomott telefonkészülékek (pazar piros színben a sárga íróasztalokon), néhány POLICE feliratú szintén festett autóajtó, 2x1-es elem ( a motor hátsó “rakodódobozai”), a nagy 1x6-os POLICE “cégtábla”, a nyilvános telefon piktogrammja, sárga kerítéselemek (alacsony és magas, az utóbbiak a börtön ablakait alkotják), és egy fehér alappal rendlekező csaptelep. Az ablakok sárga/fekete/zöld színösszeállítása nálam abszolut telitalálat volt, amikor össze volt építve a készlet, sosem mulasztottam el reggelente és esténként a sötétítők nyitását/zárását. Matricára nem emlékszem ebben a készletben, mindent tamponnyomással oldottak meg (!). Az alapot természetesen a régebbi típusú, négysoros autószélességre tervezett útelem képezi.


Csodálatos alternatív lehetőségek! | kép: pocky |

III. Játékmenet

Sajnos a készlet már (vagy inkább jelenleg) nincs a birtokomban, de annak idején minden “nagy összeépítési” akció ezzel az épülettel kezdődött, kialakítása miatt a városom természetes kiindulópontját jelentette. Az építés maga számomra mindig élvezetesen telt, szerettem látni ahogy egy valódi ház építéséhez hasonlóan sorról sorra “nőnek a falak”. Elszúrni az útelem két oldalán kezdődő “alapozásnál” lehetett a dolgot, ha nem a megfelelő kiindulópontokon kezdjük meg az építést, csúf meglepetésekben lesz részünk az út felett átmenő tetőrész konstrukciója során. A szemből nézve bal oldali iroda részleg két helyisége egymás mása, belső lépcsőt vagy más a szintkülönbség leküzdésére szolgáló szerelvényt nem tartalmaz a hátulról nyitott szisztéma szerint épült bázis, eltekintve a helikoptertől.


| kép: Brickych |

A börtön részleg teljesen zárt, csak egy ajtón át közelíthető meg A berendezés a “hűvösön” rendszeresített priccsre korlátozódik. Ez az intézmény hűen szimbolizálja a való élet-beli megfelelőjét, lévén a szűk ajtó miatt egy minifignek is sokkal egyszerűbb ide bekerülni, mint valahogy kikeveredni innen. Városomban hatásos elrettentő erővel bírt ez a helyiség, nem sok minifiget “ítéltem” szabadságvesztésre, mert a “szabadulás” csak komoly bontással volt kivitelezhető.


| kép: Brickych |

Nagy létszámú rendőrségem szolgálati idejét így a különböző közlekedéssel kapcsolatos feladatok kötötték le. Felemelő pillanat volt amikor a két garázsajtó egyszerre vágódott ki, hogy a bevetési csoport a helyszínre robogjon, természetesen a helikopter támogatása mellett.


| kép: Brickych |

Ezzel el is értünk a készlet talán legvitathatóbb részéhez, a járművekhez. Bár a szépen jelzett helikopterleszálló (földi irányító személyzettel!) és a garázs minden igényt kielégít, a helikopter pedig ugyanebben a megjelenési formájában önálló készletként is piacra lett dobva (645), az autó és a motorkerékpár már kissé más piskóta.


| kép: Brickych |

Magával a rendőrautóval nem lenne túl sok gond, a zavaró pont a “hűtőmaszk” hiánya. Ez azért érthetetlen mellényúlás a tervezők részéről, mert a nagyon hasonló (egy évvel korábbi) 621-es készlet rendelkezik vele. Az autó pozitívuma viszont, hogy két minifiget tud befogadni, ez ritka tüneménynek számított azidőtájt. A motorkerékpár épített, sajnos alsó kitámasztója, kormánya és antennája az instabil elemek közé tartozik, ráadásul nem is egy csinos darab. Gyakran megesett hogy a jobb oldali garázsból (kisebb hátsó pöckölésre) kiszáguldó járőrkocsit egy atomjaira hullott elemhalmaz “vezetett fel” a bal sávban…


| kép: Brickych |

Egyéb rendőrségi járművek bázisául is szolgálhat a készlet természetesen, bár érdemes megjegyezni hogy a garázs belmagassága korlátozott, a 6681-es rendőrfurgon például már beszorul a főgerenda alá. Szót kell még ejteni a kiegészítőkről, amik örvendetesen nagy számban növelik a készlet életszerűségét. Segélyhívó(?) telefon, fenyőfa és kandelláber, előző kettő kivállóan alkalmas városunk útelemeinek stílszerű összekötésére.

IV. Értékelés

Minfigek: négyen vannak, egy klasszikus sültös sapkás közeg, két overállos/sisakos kollégájával akik a motort illetve a helikoptert lovagolják, valamint egy kék (farmer?) szerelést viselő jól fésült srác, aki a helikopter kiszolgáló személyzetét adja, és az én olvasatomban afféle szerelő/technikus/mindenes a Yardon. Pozitív sárga arcok, mértéktartó mosolyok, klasszikus (arcplexi nélküli) sisakok. A felsőtestek tamponyomottak, méretes rendőrjelvénnyel is bírnak (kivéve a polgári alkalmazottat, az ő két zsebes ingje viszont ritka, mutatós darab). Érzésem szerint egyáltalán nem hiányzik egy beépített “börtöntöltelék” a készletből, talán egy csini rendőrnőt tudnék még az irodai “frontra” elképzelni, de legyünk realisták, három jármű, két iroda, négy minifig, ez teljesen korrekt. Egy pontot vonok le a motoros és a helikopter pilóta teljes egyformasága miatt. 9/10


| képek: Brickset |

Kockák: Nincsenek panelek, sok hasznos elem, szép festett és különleges darabok (ez utóbbiak is a multifunkcionális fajtából). Egy felfejlesztés alatt álló, az ismert “csak jármű” gonddal küzdő (újra)induló LEGO gyűjtemény dúsításához kiváló, hasonlóan az épület/ház alaptémájú Creator készletekhez. Hiányzik viszont a járőrkocsi elülső kidolgozottsága (szinten minden korabeli járműhöz járt az 1x4-es lámpa+hűtőrács elem). 9/10


| kép: Brickych |

Játékélmény: Óriási. Meghatározó, alap készlet, LEGO városom erős bástyája, szilárd és megbízható pontja volt ez a szemrevaló főhadiszállás. Összeépítése egy valódi épület felhúzásához hasonlatos sikerélménnyel kecsegtet. Letekinteni a tető antennái közül az alant elterülő nyüzsgő város utcáira… Nekem ez a LEGO életérzés sava-borsa. 10/10


| kép: Brickych |

Ár: a korabeli árról csak hozzávetőleges elképzeléseim vannak: arra a karácsonyra semmi mást nem kaptam, az egész család dobhatta össze a nyilván méregdrága készletre való keretet. Jelenleg 30-55 euro közé eső árakat találok az interneten, ami szerintem nem sok egy ennyi játékélményt és épületekhez elengedhetetlen elemet tartalmazó készletért. Viszont mivel igazi antik darab, a beszerzése nehézkes lehet, legyen tehát: 8/10


| kép: Brickych |

Összesen: 9/10, “jó mulatság, férfimunka volt” annak idején is, és az lehet még ma is a klasszikus Town készletek kedvelőinek, az eleméhségben szenvedő gyűjtőknek valamint a panelek/matricák esküdt ellenségeinek.

V. lásd még

- a készet a Brickseten 
- a készlet a Brickipedián 
- összeépítési rajz
- elemlista

Címkék: rss kritika lego police 1979 town 381 olvasó játszik police headquarters

A bejegyzés trackback címe:

https://kockagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr632739626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brickfan 2011.03.19. 09:20:06

Gratula ehhez a készlethez. Furcsamód valamiért nagyon ellentmondásos számomra ez a rendőrség. Emlékeim szerint elsőorban a 6384-ért epekedtem gyermekként, de néhány korábbi lego prospektusból láttam, hogy létezik ez a rendőrség is (hol volt még akkor az internet??? :) ), és a 6384-hez képest pontosan a járművek miatt elég "gagyinak" tűnt akkoriban, az épület viszont a prospektusban látott egyetlen kép miatt igazán titokzatos és "hűha" kategória volt.

Így most végigolvasva sem tűnt el ez az ellentmondás, az épület priceless, de a járműveket nem tudom hovatenni :(

A végigjátszás nagyon jó és nagyon hangulatos, igazán átjönnek belőle a gyermekkori önfeledt játszadozások feelingjei. Még még sok ilyet!!!

Anak 2011.03.19. 09:59:22

Oh, az a piros telefon....

...csak nem egyenesen Moszkvában csörög? :)

Llew 2011.03.19. 10:05:34

Az utcai lámpa nekem nagyon tetszik, de a motor az botrányos. Na meg a redőnyös ablak is elég furán mutat az épületen.
No offense, de a "sültös" az milyen tájszólás vagy akármi? Mondjuk ez itt szerintem tányérsapka, de az részletkérdés.

RSS 2011.03.19. 10:16:11

@Llew: hehe, archaizáltam a "sültössel", annak idején hallottam ezt a kifejezést tárnyérsapkára, a szemellenzőre utal.

adidigaga 2011.03.19. 10:34:03

Hali!

Ahogy olvashattátok, '78-as készletekkel kezdtem - de '79-ben és a 642-mhöz már utóbbi évet taglaló kis prosi volt,abban láttam ezt a rendőrséget és nagyon tetszett.

Később a 6384 már leszálló ágban talált rám, nekem az nem tetszett annyira, mivel csak 1 garázs van benne és maradékból a garázs-bejárat közti tök üres félig nyitott terület veszi el a sok helyet , így a garázs és a cella mellett már csak egy folyosóra tellett. Pont az a földszinti általános helyiség hiányzik belőle, ami ebben a 381-ban megvan.

Summa summárum:nyilván a koromnál fogva is, de nálam ez a "policei ház" veri toronymagasan a '83-as utódját...

Tetszik: az útalapon keresztbe építés, a felső szint kihasználása tetőteraszokkal, a 4 zárt egység (ami az akkori kisebb ablakok miatt jó titokzatos, '98 körül tudtam meg, mi a berendezése...), a változatos "utcabútorozás".

Járművek:
A heli nagy kedvenc volt, az autóban pedig nekem is a kétszemélyes kivitel tetszett.
Arra viszont határozottan emlékszem, hogy egyes katalógusokban volt lámpája.
Ez egyébként az azonos elven épülő 621-nél sem 1x4-es kocka, mivel a fekete motorháztető és fehér alváz között csak 2 plate magasság van, ezért itt matricát használtak, ami ezen két sor alatt az alváz elejére (lökhárító) is rátakar.

A motor szétpergős mivoltáról nincs infóm, anno semmilyen "épített motorom" nem volt - viszont szerettem volna egyet -így nem igazán tudok kritikus hangot megütni vele kapcsolatban.
Ellenben a nem létező lámpájával ugyanaz van, ami a kocsival ; volt két másik készlet, amihez rendőrmotor járt és azok közül az egyikben (Rendőrjárőrök - www.peeron.com/inv/sets/644-2 ) szintén nem volt lámpája, egyben viszont (Rallye csapat - www.peeron.com/inv/sets/673-1) egy keretezett sárga pötty-matrica volt a fényszórója.

Az oldalkocsis "tehermotornak" ( www.peeron.com/inv/sets/603-1 ) sem volt.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.03.19. 11:55:44

Milyen érdekes, h anno bátran merték használni a színeket. Sárga korlát, zöld spaletta egy rendőrségen elég eretnek gondolatnak tűnik és mégis milyen jól néz már ki.

És a megoldások. Nagyon jó, hogy épített dolgok vannak, telefon, kandeláber, stb. tehát nem az van, hogy kifröccsöntjük és tessék, hanem szépen össze kell építeni.

A motorról már nem is beszélek. Nem is tudtam, h ilyen is volt azelőtt, h kijöttek volna az egybe járgányok. Ez is alkotásra sarkalta a játékosokat és bár szépnek tényleg nem szép, de legalább eredeti és kockákból van.

hatvannyolckilencvennégyeske · http://www.flickr.com/photos/granada_turnier/ 2011.03.19. 13:17:42

@Llew: a sildesnek valami elferdülése :)

a készlet tetszik, az üvegajtók különösen, az utcai lámpa lehetne kevésbé szögletes, a klasszik sisaknál meg nincs jobb

Darth Brick 2011.03.19. 16:34:19

@Llew: sültös nem tudom honnan ered, de én itt nyugaton értem, vannak "szépen" magyarított szavak dögivel. Nevelőapám fürhangnak hívta a függönyt, így esetleg lehet német behatás eredménye... vagy akármi másé :) "d" az "t" ejtve az ü meg a függönyben is ü lett, igaz o-ból.

A készlet retro, de nagyon. Erre a motorra még gyerekkoromból emlékszem, akkor is iszonyat rondának találtam. Gyermekfejjel a négy trans clear ajtó előkelő helyen szerepelt kívánságlistámon.

Konstans 2011.03.19. 16:51:54

Szép hosszú végigjátszás rengeteg jó képpel. Ebbe a szettbe a motor és az autó ami nem tetszik, de az épületen is akad bőven a nem tetszésemhez hozzájáruló elem, mint például: az átlátszó kapuk, a Police felirat az ajtó felett (tényleg az mért nem inkább a alaplap szélénél kapott helyet?), a börtön leegyszerűsített formája. Az épület toronyszerű alakja tetszik, a helikopter is és az igen komor fekete, szögletes utcalámpa is. Az ajtó melletti kétoldalt levő két kék lámpa helyet, inkább tettek volna sárgát! Én anno nem erre a készletre tettem a voksom, de most eljátszogatnék vele. :)

Calmopyrin 2011.03.19. 22:19:22

381 a legjobb. A motor az egyedüli a gyenge pont, illetve hát kiforratlan volt még pár dolog (1979!).

De egy ilyen cabrio talán már dögösebb lett volna?
www.flickr.com/photos/55368223@N03/5540486229/

Deer 2011.03.30. 01:49:57

Ez megvan nekem is, én még űrállomást is építettem belőle a régi space készletek mintájára. Jó kockaalap.

Emlékszem, dédmamám nővérénél voltam mindig karácsonykor, míg szüleim feldíszítették a karácsonyfát, meg ilyenek. S pont erre a készletre gondoltam akkor és este ez is volt a fa alatt. Nagy volt az öröm. :)

Deer 2011.03.30. 02:01:12

A helikopter meg megvan külön is, így 2 ugyanolyan helikopterem is van.

Krajczi76 2011.05.01. 23:01:50

Nálam is a város dísze. Azért keveredett még hozzá pár egyéb rendőrjármű (pl. normális motor), így megfelelő a rendcsinálási erő a városomban.

Krajczi76 2011.05.21. 20:56:49

www.brickset.com/detail/?Set=6676-1
www.brickset.com/detail/?Set=6681-1
után jött ez:
www.brickset.com/detail/?set=6450-1
Imádtam, elemmerülésig tudtam vele játszani. Az esti sötétben nagyon jól mutatott, ahogy villogott a kék fény. Volt még mellé pár reflektorom is, volt fényár. :)

Kuoni pásztor (törölt) 2015.11.05. 12:54:11

Hogy imadtam ezzel jatszani!
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...